«Οι Ελληνοαμερικανοί – Ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού των Η.Π.Α» Μέρος 57ο
2. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΡΘΡΩΝ
Ο Ελληνικός στρατός (Ατλαντίς 23 Απριλίου 1967)
- Το Πραξικόπημα (Εθνικός Κήρυξ, 23 Απριλίου 1967)
- Η Ελευθεροτυπία και αι Εφημερίδες της κ. Βλάχου (Εθνικός Κήρυξ, 5 Μαΐου 1968)
- Η Ευκαιρία – Ή η λύσις Καραμανλή (Εθνικός Κήρυξ, 5 Οκτωβρίου 1969)
- Λύσις Εθνική – Ο σχηματισμός μεταβατικής Κυβερνήσεως εθνικής ενότητος με Πρόεδρον τον Κωνσταντίνον Καραμανλήν (Εθνικός Κήρυξ, 30 Απριλίου 1973)
- Αρκούν οι πειραματισμοί (Εθνικός Κήρυξ, 24 Ιουλίου 1974)
- Η Εθνική Κρίσις – Σημειώσεις από το Λονδίνο (Εθνικός Κήρυξ, 26 Ιουλίου 1974)
- Στο Διάβολο! –Το Ν.Α.Τ.Ο., η πολιτική του Κίσσινγκερ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. (Εθνικός Κήρυξ, 15 Αυγούστου 1974)
- Οι δηλώσεις του Προέδρου Φορντ και του Ροκφέλλερ και η συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάσις των Τούρκων (Εθνικός Κήρυξ, 25 Απριλίου 1975)
Ι. Ο Ελληνικός Στρατός
ΑΤΛΑΝΤΙΣ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967
Ο Ελληνικός Στρατός εις την Ελλάδα, αφ’ ης ημέρας η χώρα απέκτησε την εθνικήν της ανεξαρτησίαν, υπήρξε το κατ1 εξοχήν 6ργανον της διαφυλάξεως των θεσμών και της σταθεροποιήσεως του καθεστώτος. Η Ελλάς, ήδη από το 1833, ερρίφθη εις την δίνην των κομματικών σπαραγμών, οι οποίοι βοηθούντος και του μεσογειακού χαρακτήρος του λαού του αποκορυφωμένου πάντοτε εις τον κορεσμόν των αισθημάτων λατρείας και μίσους, ήγαγε εις εκδηλώσεις και πράξεις, δια τας οποίας ο λαός ήτο αδύνατον να ενάσκηση ύπεύθυνον έλεγχον. Η ψυχολογία του όχλου εκυριάρχει εκάστοτε, όταν ή ορμητική αύτη διάθεσις εξεδηλούτο, εθρηνούντο πάντοτε ανεπανόρθωται ζημίαι εις βάρος της χώρας. Ο ελληνικός στρατός εις τας περιστάσεις αυτάς υπήρξεν η ασφαλιστική δικλείς, η όποια δεν επέτρεπε την έκρηξιν και την εκτίναξιν. Και ο μελετών την πολιτικήν ιστορίαν της Ελλάδος των τελευταίων εκατόν πεντήκοντα ετών, θα αξιολόγηση εις πολλάς περιστάσεις τον ευεργετικόν ρόλον τον όποιον ο στρατός διεδραμάτισε δια την σωτηρίαν της πατρίδος. Δεν πρέπει βέβαια να αποσιωπήσωμεν και το γεγονός ότι κακοί κυβερνήται ηθέλησαν να απομακρύνουν τον στρατόν από την ελληνικήν εθνικήν αποστολήν .και να τον καταστήσουν όργανον των κομματικών των επιδιώξεων. Και θα εκτιμήσουν οι μελετηταί αυτοί της ελληνικής πολιτικής ιστορίας ότι όταν ο στρατός μεταβάλλετο εις όργανον των κομμάτων και διέφευγε από τα καθαρώς καθήκοντα του τα οποία συνίστανται εις την διαφύλαξιν της ενότητος της Πατρίδος, την προστασίαν αυτής από των εξωτερικών και εσωτερικών. έχθρων, εδημιούργει πάντοτε κατάστασιν υπονομεύουσααυτά ταύτα τα θεμέλια της Ελλάδος. Ευεργετική όμως εις την γενικότητά της απετέλεσε η επέμβασις. των Ενόπλων Δυνάμεων όταν επεβάλλετο εκ καθαρώς εθνικής ανάγκης. Και είναι πράγματι ευτύχημα ότι πάντοτε, συνησθάνετο τούτο και δεν προέβαινε παρά μόνον εις σπανίας περιπτώσεις, εις ενεργείας παρανόμους και μόνον όταν παρεκινείτο και υπεβοηθείτο από τας κομματικάς κυβερνητών επιδιώξεις. Όπως ευτύχημα είναι ότι όλαι αι άλλαι επεμβάσεις προήρχοντο εκ μόνης τής επιθυμίας να αποτρέψη από το Έθνος επερχομένας συμφοράς. Αυτήν την φοράν, ο Ελληνικός Στρατός ηναγκάσθη να επέμβη εξ ιδίας βουλήσεως και να θέση τέρμα εις ανιέρους απόπειρας αι οποίαι κατέτειναν εις την κατεδάφισιν των εθνικών θεσμών και συμβολήν και υποδούλωσιν της Ελλάδος εις τον ερυθρόν δεσμόν και το χειρότερον, εις τον όπισθεν αυτού καλυπτόμενον ερυθρόν σλαβισμόν, όστις επί διακόσια και πλέον έτη εις ουδέν άλλο αποβλέπει—και οι στοιχειώδεις σπουδασταί της ευρωπαϊκές πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης το γνωρίζουν—εις την απορρόφησιν της Ελλάδος εις την σλαβικήν σφαίραν. Ελπίζομεν ότι η φιλτάτη Πατρίς, τη συνεργασία πάλιν των Ενόπλων Δυνάμεων, θα επανεύρη και πάλιν την οδόν της γαλήνης και της νομιμότητος. Ως γνωρίζομεν δε, υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα εις την ιστορίαν της Ελλάδος την σύγχρονον, της εξαιρετικής επιδράσεως, των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, επί των πραγμάτων της πατρίδος.
ΙΙ. Το Πραξικόπημα
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967
Πάει! Τελείωσε! Έγινε το κακόν… Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατώρθωσαν να επιλύσουν τας διαφοράς των. Η άμοιρη γενέτειρα μας δεν απέφυγε το πικρόν ποτήριον. Την περιπέτειαν. Αυτήν την χειροτέραν όλων των φάσεων. Του ενός και του άλλου πολιτικού αρχηγού. Εντροπή.
Αλλ’ ας είμεθα ψύχραιμοι. Περισσότερον από κάθε άλλην φοράν μάς χρειάζεται, αυτήν την ώραν, η πειθαρχημένη σκέψις. Ας αναμείνωμεν ολίγας ώρας ακόμη δια να ίδωμεν τι συνέβη, ποίαν έκτασιν έλαβε το κακόν που ήλθε, -πόσον μέγας είναι ο κίνδυνος της νέας μορφής που ανεφάνη και ήδη επικρέμαται επί του Έθνους. Ας αναμείνωμεν την δικαιολογίαν. Και την απολογίαν των νέων υπευθύνων, θα είναι χρήσιμον τούτο όχι δια να εγκρίνωμεν, αλλά δια να επικρίνωμεν ασφαλέστερα αυτούς που απετόλμησαν το πραξικόπημα. Να τους επικρίνωμεν με ψυχραιμίαν, διότι η οργή δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος, αλλά και με την σταθεράν αυστηρότητα, την πηγάζουσαν από το αίσθημα της πίστεως, ότι η δικτατορία επαναφέρει την Ελλάδα πενήντα χρόνια πίσω. Ότι προσβάλλει την αξιοπρέπείαν παντός εντίμου ανθρώπου, ότι οδηγεί πάντοτε προς το ζοφερόν άγνωστον, ότι εις την τελευταίαν ανάλυσιν, ουδέποτε οικοδομεί και ουδέποτε θεραπεύει την οιανδήποτε υφισταμένην κακοδαιμονίαν, την οιανδήποτε πολιτικήν νόσον και την οιανδήποτε ανωμαλίαν. Διότι αυτή, η ιδία, η Δικτατορία, αποτελεί την χειροτέραν εξ όλων των ανωμαλιών.
Ή πολιτική ηγεσία της Ελλάδος, δυστυχώς, εχρεωκόπησε. Και φέρει κατ’ ευθείαν την ευθύνην του αποτελέσματος τούτου. Δεν είμεθα διατεθειμένοι να μοιράσωμεν την ευθύνην εις ποσοστά. Ολόκλήρος η ευθύνη ~ και η επί μέρους ευθύνη — βαρύνει τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων. Και, κατά δεύτερον λόγον τους επιτελείς της εν γένει πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ήτο, εξ άλλου, μωρόν να είπωμεν ότι την ευθύνην φέρει και ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος δι’ ό,τι προηγήθη. Καθ’ ημάς δεν υπάρχει Βασιλεύς εις την Ελλάδα δια να πράττη τούτο και το άλλο, δια να παραβιάζη το Σύνταγμα, δια να βαδίζη προς την εκτροπήν, δια να εγκρίνη το πραξικόπημα. Ώφειλε να υπάρχη δια να ασκή τά καθήκοντα του κατά τρόπον ακίνδυνον δια την χώραν και τας πολιτικάς ελευθερίας του λαού. Και τούτο ώφειλε να το έχη εξασφαλίσει εις τον λαόν η πολιτική του ηγεσία. Και δεν το έπραξε. Είναι αμετακίνητος η θέσις αυτή. Είναι η αλήθεια. Είναι η πραγματικότης.
Παρά ταύτα, ο Βασιλεύς, αυτήν την ώραν, ευρίσκεται αντιμέτωπος προς τον ελληνικόν λαόν. Ητύχησε. Απεδέχθη ενα πραξικόπημα. Η Ιδία λογική, με την οποίαν μία έντιμος και αμερόληπτος σκέψις οδηγείται εις το συμπέρασμα ότι δεν είναι ορθόν να καταλογισθούν εις τον Βασιλέα αι ευθύναι της πολιτικής αναταραχής και του πολιτικού αδιεξόδου, επιβάλλει να του είπωμεν απερίφραστους ότι έσφαλεν, όταν εδέχθη, έστω και δι’ ολίγον χρόνον, την κατάργησιν των συνταγματικών δικαιωμάτων του λαού και την ολεθρίαν περιπέτειαν εις την οποίαν φαίνεται ότι ερρίφθη η χώρα. θα έγραφεν λαμπράν Ιστορίαν υπέρ του θρόνου του εάν αντετάσσετο, εάν έλεγεν ότι δεν θα υπογράψη το διάταγμα, εάν ηπείλει παραίτησιν, εάν δεν ελιποψύχει, δια να παραμείνη, μέχρι τέλους, σταθερός και γνήσιος δημοκρατικός Βασιλεύς. Και δεν ηδυνήθη, ως φαίνεται, να πράξη τίποτε από αυτά. Υπέγραψε το διάταγμα των εθνοσωτήρων του Στρατεύματος. Και θα του ειπούν τώρα, οι εχθροί του, ότι αι σκοτειναί δυνάμεις υπήρχον, ότι η ΧΟΥΝΤΑ υπήρχεν, ότι ο ίδιος δεν είχε την γενναιότητα να προστατεύση τον Λαόν του.
Τώρα, ο Ελληνικός λαός περνά νέαν, τρομεράν δοκιμασίαν. Και ακούει ότι δεν έχει Βασιλέα, Ούτε Σύνταγμα. Είχομεν εκατοντάκις τονίσει ότι οιαδήποτε κυβέρνησις προερχομένη από τον λαόν είναι δι’ ημάς τον Ελληνισμόν της Αμερικής καλή κυβέρνησις. Οιαδήποτε όμως κυβέρνησις που εγκαθίσταται πραξικοπηματικώς, που προέρχεται από την χρήσιν της βίας, δεν έχει το δικαίωμα να υπολογίζη εις την συμπαράστασιν των ελευθέρως σκεπτομένων ανθρώπων εις την χώραν της μεγάλης Αμερικανικής Δημοκρατίας.
Και αυτή ακόμη η πολιτική ηγεσία, παρά τα σφάλματα της, παρά την χρεωκοπίαν της, καθίσταται τώρα περισσότερον από ποτέ συμπαθής. Και ευρισκόμεθα παρά το πλευρόν της. Ουδέ προς στιγμήν, άλλωστε, εθέσαμεν υπό αμφισβήτησιν τον πατριωτισμόν της. Αντιθέτως, μόλις προ ήμερων ακόμη, τον ανεφέραμεν με τιμήν ως κάτι το δεδομένον. Κάτι το όποιον θα συντέλεση «δια να σταλούν εις τον διάβολον», ως εγράφομεν, οι οιοιδήποτε κομματικοί υπολογισμοί. Και τώρα ακόμη προς αυτήν, την πολιτικήν ηγεσίαν, στρεφόμεθα δι’ ελπίδος. Να ενωθή τώρα, αν είναι δυνατόν, και να αντιτάξη τώρα την άρνησίν της και την απόφασίν της να εργασθή δια να προστατευθή η Ελληνική Πατρίς από τους κινδύνους που την περιτριγυρίζουν και να επανέλθη το συντομώτερον εις την ευθείαν οδόν.
Άλλ’ είπομεν: Ας είμεθα ψύχραιμοι. Είμεθα. Εις το βάθος της ψυχής μας — διότι η σκέψις πάσχει αυτήν την στιγμήν βαρύτατα — αισθανόμεθα ότι η αγαπημένη Γενέτειρα θα κατορθώση τελικώς να σταθή και να επιζήση χωρίς ολεθρίας συμφοράς κατ’ αυτής, της χειροτέρας, περιπετείας.
ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
Σχόλια Facebook