«Επ’ ουδενί αντίθετη» η Αυστραλία σε Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Ο υπηρεσιακός χαρακτήρας της κυβέρνησης, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών, ήταν ο μοναδικός λόγος πίσω από τη στάση της Αυστραλίας να μην προσυπογράψει πρόταση στην UNESCO για την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Αυτό δήλωσε μιλώντας στον «Νέο Κόσμο» η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Alison Duncan.
Η πρόταση υιοθετήθηκε με συναίνεση, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί ψηφοφορία, στα μέσα Απρίλη από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO. Όμως η Αυστραλία δεν ήταν ανάμεσα στα 87 κράτη-μέλη που την προσυπέγραψαν, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από πρόσωπα με θεσμικό ρόλο στην ελληνοαυστραλιανή κοινότητα.
Η Πρέσβης Duncan πάντως απέρριψε αναφορές ότι η Αυστραλία δε στήριξε την πρόταση για Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ως ανακριβείς. «Μεταφέρθηκε μια εικόνα μη στήριξης της Αυστραλίας στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κάτι που δεν ισχύει». «Η πραγματικότητα είναι ότι σε εκείνη τη Σύνοδο της UNESCO υπήρχαν δεκάδες θέματα στην ημερήσια διάταξη, και δεν προσυπογράψαμε κανένα από αυτά γιατί τελούμε σε καθεστώς υπηρεσιακής κυβέρνησης».
Παρότι νομικά μη δεσμευτικοί, σύμφωνα με τους κανόνες μεταβατικής περιόδου διακυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση οφείλει να περιορίζεται σε συνήθη καθήκοντα και να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για εγχώρια αλλά και διεθνή ζητήματα που δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση.
Η αξιολόγηση φέρεται να γίνεται ανά περίπτωση για το αν κάποια απόφαση εμπίπτει στον παραπάνω περιορισμό. Και σύμφωνα με κάποιους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας, η εξήγηση για το πρωτόκολλο υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν ήταν ικανοποιητική. Αυτό δεδομένου ότι η πρωτοβουλία για καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας είχε ξεκινήσει καιρό πριν την προεκλογική περίοδο, και διότι πρόκειται για μη νομοθετικό ζήτημα.
Σε απαντητική επιστολή τον Οκτώβριο 2024, προς το αίτημα του καθηγητή Αναστάσιου Τάμη υπέρ της αναγνώρισης, η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών, Penny Wong και ο πολιτειακός υπουργός ΝΝΟ για τον Πολυπολιτισμό, Steve Kamper είχαν σημειώσει τα εξής: «Η ελληνική δεν είναι μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ, και δεν υπάρχει επί του παρόντος προηγούμενο για την καθιέρωση Διεθνούς Ημέρας για μη επίσημη γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειες της κοινότητας για τον εορτασμό της μακράς ιστορίας της ελληνικής γλώσσας πρέπει να στηρίζονται». «Ενδεχομένως είναι χρήσιμο να απευθυνθείτε στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας – Ελλάδας, Steve Georganas, προκειμένου να συζητήσετε τρόπους για τα [κατά τόπους] κοινοβούλια να αναγνωρίσουν τη σημασία της ελληνικής γλώσσας σε κοινότητες ανά τον κόσμο».
Σε αίτημα του «Νέου Κόσμου» την περασμένη βδομάδα, για σχόλιο σχετικά με επικρίσεις από την παροικία, εκπρόσωπος του γραφείου της υπουργού Wong τόνισε πως η κυβέρνηση στηρίζει την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της μέρας. «Η κυβέρνηση Εργατικών υπό τον Albanese στηρίζει και χαιρετίζει τη νέα Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας… Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε τη μέρα με τις ελληνικές κοινότητες της χώρας στις 9 Φεβρουαρίου στην Αυστραλία».
Η Greer Alblas, Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Αυστραλίας στην UNESCO, ήταν παρούσα στη σύσκεψη του οργανισμού για την αναγνώριση της μέρας, είπε η Πρέσβης Duncan. «Η Πρέσβης μας ήταν παρούσα». «Δεν υπήρξε ψηφοφορία. Η πρόταση υιοθετήθηκε με συναίνεση και ήμασταν εκεί ως μέρος της συναίνεσης». «Με χαρά καλωσορίζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και θα τη γιορτάζουμε στις 9 Φεβρουαρίου», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο». Τα ελληνικά είναι η έκτη σε σειρά ομιλούμενη γλώσσα στην Αυστραλία, πρόσθεσε. «Επ᾽ ουδενί δε θα ήμασταν αντίθετοι σε μια Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Θα ήταν γελοίο να πιστέψει κανείς ότι θα το έκανε αυτό η Αυστραλία», σημείωσε.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ, στην ανακοίνωση του για την απόφαση της UNESCO στις 14 Απριλίου, έκανε λόγο για «επιστέγασμα διαχρονικών προσπαθειών του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, με την επιστημονική υποστήριξη του καθηγητή Γλωσσολογίας Γεωργίου Μπαμπινιώτη».
H επίσημη ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» είναι προγραμματισμένη για την 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον προσεχή Νοέμβριο.
Από τον Νέο Κόσμο της Αυστραλίας
Σύνδεσμος: https://neoskosmos.com/el/2025/04/29/news/greece/ep-oudeni-antitheti-i-afstralia-se-pagkosmia-imera-ellinikis-glossas/
Σχόλια Facebook