Τα μαζεύει η Αυστραλία για το «όχι» στην UNESCO για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από την άρνηση της Αυστραλίας να υπερψηφίσει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση θέλοντας να απαντήσει στις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε όλο τον πλανήτη από τους Έλληνες της διασποράς.
Συγκεκριμένα, η αυστραλιανή κυβέρνηση εξηγεί ότι «υποστηρίζει και χαιρετίζει» τη θέσπιση της Ημέρας. Διευκρινίζεται, ότι λόγω ακριβώς του υπηρεσιακού της χαρακτήρα, η χώρα δεν συνυπέγραψε κανένα θέμα που ήταν ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO).
Ολόκληρη η δήλωση, που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης από εκπρόσωπο της υπουργού Εξωτερικών Penny Wong, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Anthony Albanese στηρίζει και χαιρετίζει τη νέα Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Η ελληνική γλώσσα ασκεί διαχρονική επιρροή στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, την πολιτική και τη φιλοσοφία. Τιμούμε την σημαντική πολιτιστική συνεισφορά της δυναμικής ελληνικής διασποράς στην Αυστραλία, καθώς και τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας με την Ελλάδα.
Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε αυτή την ημέρα μαζί με τις ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας στις 9 Φεβρουαρίου».
Την ίδια ώρα σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις της ελληνικής Oμογένειας, η κυβέρνηση Αλμπανέζε -μέσω υπηρεσιακών κύκλων- δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, παρά το γεγονός ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση, δια της Μονίμου Αντιπροσώπου της στην UNESCO, αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της διεθνούς αναγνώρισης της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Eκτελεστικής Eπιτροπής της UNESCO.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο «Νέος Κόσμος», παρά την απογοήτευση που προκάλεσε σε μέρος της Ομογένειας, η στάση αυτή ευθυγραμμίζεται με την πάγια πολιτική των υπηρεσιακών κυβερνήσεων, οι οποίες, διατηρώντας την εξουσία προσωρινά σε αναμονή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αποφεύγουν τη λήψη σημαντικών δεσμεύσεων κατά την προεκλογική περίοδο, μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από την επόμενη κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να αναλάβει τα «ηνία» της χώρας μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 3ης Μαΐου.
Σύμφωνα με υπηρεσιακούς κύκλους του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση Αλμπανέζε αναγνωρίζει τη «διαρκή επιρροή» της ελληνικής γλώσσας «στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, την πολιτική και τη φιλοσοφία», εκτιμά την «πλούσια πολιτιστική συνεισφορά» της ελληνικής Διασποράς στην Αυστραλία και υπογραμμίζει τη σημασία των ισχυρών διμερών σχέσεων με την Ελλάδα.
Να αναφερθεί ότι την Δευτέρα 14 Απριλίου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO υιοθέτησε ομόφωνα την απόφαση με την οποία προτείνεται η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας».
H επίσημη ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» θα πραγματοποιηθεί κατά την 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον προσεχή Νοέμβριο.
Καλυμνιός: Χαιρετίζουμε την απάντηση της αυστραλιανής κυβέρνησης
Σήμερα Πέμπτη (24/4) το Flash.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον γραμματέα του Αυστραλο-ελληνικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνο Καλυμνιό, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Penny Wong, ανέφερε:
«Χαιρετίζουμε την υποστήριξη της αυστραλιανής κυβέρνησης στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας της UNESCO, όπως αυτή διατυπώθηκε από την υπουργό Εξωτερικών. Η σύγχυση που επικρατεί στην ελληνική παροικία είναι κατανοητή. Αφενός, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Αυστραλία υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας απαγορεύεται να προσυπογράψει προτάσεις ή να προτείνει θέματα ημερήσιας διάταξης ή να αναλαμβάνει διεθνείς δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια εκλογικής περιόδου.
Αφετέρου, μας χαροποιεί το γεγονός ότι σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, η αυστραλιανή κυβέρνηση υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας της UNESCO και ότι αναγνωρίζει τη σημασία της Ελληνικής Γλώσσας τόσο για τον παγκόσμιο πολιτισμό, όσο και για την ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία.
Ιδιαίτερα ικανοποιητική θεωρούμε την δεδηλωμένη επιθυμία της υπουργού Εξωτερικών να συνεορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με τους ομογενείς της Αυστραλίας, την 9η Φεβρουαρίου. Είναι καθήκον της Ελληνικής παροικίας πλέον, να διασφαλίσει ότι αυτή η σημαντική ημέρα θα τιμηθεί με τον πιο κατάλληλο τρόπο».
Οργή από τον καθηγητή Τάμη: «Εδώ και δέκα μήνες αρνούνταν να στηρίξουν την ελληνική πρόταση»
Την ίδια ώρα, πιο οργισμένη ήταν η αντίδραση του καθηγητή Αναστάσιου Τάμη, ενός από τους ανθρώπους της ομογένειας στην Αυστραλία που ανακίνησαν το ζήτημα, καθώς σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο neoskosmos.com, με τίτλο «Η κυβέρνηση της Αυστραλίας “ταπείνωσε την ελληνική γλώσσα”» υποστηρίζει πως η Αυστραλία αρνούνταν από την αρχή να στηρίξει την ελληνική πρόταση.
Αναλυτικά, στο άρθρο του ο κ. Τάμης αναφέρει:
«Η απόφαση της Κυβέρνησης της Αυστραλίας δια της Μονίμου Αντιπροσώπου της στην UNESCO να μην ψηφίσει υπέρ της Πρότασης για την Αναγνώριση Διεθνούς Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού στη UNESCO (14 Απριλίου 2024), αποτελεί ιστορική προσβολή της προγονικής και πάτριας χώρας μας της Ελλάδας. Επιπλέον, αποτελεί ταπείνωση και ευτελίζει τη μοναδική γλώσσα του κόσμου, την Ελληνική, με ζώσα διάρκεια 3.500 χρόνια. Η Πρόταση τελικά υπερψηφίστηκε από την Εκτελεστική της UNESCO, πλην των Αυστραλών, αφού η Αυστραλίς Πρέσβειρά μας προτίμησε να απέχει από τη ψηφοφορία.
Τώρα, εκ των υστέρων και λόγω προεκλογικής εκστρατείας και του σάλου που προκάλεσε στην Ομογένεια η καταγγελία, με επείγουσες και εσπευσμένες διευκρινιστικές ο Πρωθυπουργός μας και η Υπουργός επί των Εξωτερικών με ενθουσιασμό δηλώνουν ότι θα συνεορτάσουν την 9 Φεβρουαρίου 2026 μαζί με τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, συγχαίρουν για την υπερψήφιση και δηλώνουν τις αγαστές σχέσεις των λαών της Ελλάδος και της Αυστραλίας.
Ωστόσο, οι κρατικές Aρχές αποφεύγουν να δηλώσουν ότι η προσέγγιση για υπερψήφιση της Πρότασης Αναγνώρισης της Ελληνικής Γλώσσας είχε ξεκινήσει στην Αυστραλία από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών και το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Ελληνικών Ερευνών τον Μάϊο του 2024 και ακολούθησαν δεκάδες διαβουλεύσεις με πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, Υπουργούς και αρχηγούς Εκκλησιών. Επίσης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO, κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, είχε προσεγγίσει πολλούς μήνες πριν την συνάδελφό του Αυστραλή Πρέσβειρα στο Παρίσι και προσπαθούσε να μεταλλάξει την άρνησή της να υπερψηφίσει την Πρόταση υπέρ της Ελληνικής, εις μάτην.
Η απόφαση αυτή της Αυστραλιανής Κυβέρνησης από τον Ιούνιο του 2024 (σύμφωνα με τα γράμματα που έχουμε από την ίδια την Υπουργό Εξωτερικών μας, την κ. Penny Wong, η οποία στα γράμματα που συνέτασσαν οι βοηθοί σύμβουλοί της, συστηματικά και απαρέγκλιτα) υπήρξε αρνητική. Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας εδώ και δέκα μήνες ΑΡΝΟΥΝΤΑΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. Η αρνητική αυτή προδιάθεση και απόφαση της Αυστραλιανής πολιτικής και διπλωματικής ηγεσίας, προσβάλλει τους 500.000 Αυστραλούς πολίτες ελληνικής καταγωγής, των οποίων η Ελληνική γλώσσα αποτελεί βασικό συστατικό της πολιτιστικής τους ταυτότητας και προκαλεί τα αισθήματα φιλίας που διακρίνουν τους λαούς της Ελλάδος και της Αυστραλίας.
Υπενθυμίζω ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO επισημαίνει ότι η Ελληνική γλώσσα αποτελεί τη γλωσσική κοιτίδα των βασικών εννοιών του παγκόσμιου πολιτισμού, της επιστήμης και της φιλοσοφίας. Επίσης, η UNESCO τονίζει ότι η ελληνική γλώσσα κατέχει, με ιστορικά και αντικειμενικά κριτήρια, ξεχωριστή θέση μεταξύ των γλωσσών του κόσμου.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO τονίζει, επιπλέον, πως ιστορικά η ελληνική γλώσσα κατέχει καίρια θέση στη διανόηση, στη γλωσσική έκφραση και διατύπωση θεμελιωδών εννοιών και λέξεων της ευρωπαϊκής και της ευρύτερης διανόησης, οι οποίες δηλώνονται, προσλαμβάνονται ή ανάγονται σε λέξεις-έννοιες της ελληνικής γλώσσας.
Παρόλα αυτά, η Αυστραλή Πρέσβειρα στην UNESCO η ηγεσία της Αυστραλιανής διπλωματίας προτίμησαν να ταπεινώσουν την Ελληνική γλώσσα και τους Έλληνες και τους Αυστραλούς που συνδέονται από καταγωγή ή πολιτιστικά με την Ελλάδα και τους Έλληνες, προτίμησαν η ιστορία να τους καταδικάζει πλέον εσαεί ως αρνητές και επικριτές της γλώσσας του Ομήρου και των Ευαγγελίων. Η ευθύνη της ταπείνωσης της γλώσσας μας βαρύνει την Κυβέρνηση της Αυστραλίας. Η πρόφαση που ακούστηκε από κομματικά όργανα του Εργατικού Κόμματος και του Αυστραλιανού ΥΠΕΞ, ότι τάχατες η Κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και επομένως δεν μπορούσε να πάρει θέση, είναι γελοία, προκλητική και ανυπόστατη.
Από τον περασμένο Ιούνιο οι επιστολές μας βρίσκονταν πάνω στα γραφεία και του κ. Πρωθυπουργού και της Κυρίας Υπουργού επί των Εξωτερικών, κι είχαμε ήδη από τον Ιούλιο του 2024 την ντυμένη με ευπρεπές ύφος, αρνητική τους απάντηση, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική γλώσσα είναι σημαντική και οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι που την ομιλούν». Μέχρι εδώ όμως. Ως προς το αίτημα υπερψήφισης της Πρότασης δεν απάντησαν, δεν μπήκαν στη δυσκολία να εκφράσουν ούτε κατάφαση ούτε άρνηση, το γνωστό στους διπλωμάτες μονοπάτι της καταφατικής άρνησης «δεν προεξοφλώ και δεν αποκλείω»!
Και πώς θα νιώθουν οι Έλληνες πρωτοπόροι μετανάστες, οι έποικοι που ανέδειξαν οικονομικά και πολιτιστικά την Αυστραλία, και τα παιδιά τους, και πώς θα νιώθουν τα εγγόνια και οι αγέννητοι, και πως θα ξεπλύνουν την ντροπή που ένιωσαν και νιώθουν όταν η χώρα στην οποία ψηφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής, να στέκονται ταπεινωμένοι από αυτούς που εμείς εκλέγουμε. Εμείς τους δίνουμε τη δύναμη που έχουν, εμείς τους βάλαμε σε θέσεις αξιοσύνης και ισχύος για να προστατεύσουν τον πολιτισμό, την πίστη, τα ήθη κι έθιμά μας, εμείς τους αναδείξαμε Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, με τους φόρους μας αμείβεται η Αυστραλή Πρέσβειρα στην UNESCO στο Παρίσι. Έτσι αντί αυτοί να καθίστανται υπεύθυνοι των πράξεων και των αποφάσεών τους, εμείς θα επαιτούμε ικετευτικά της συγγνώμης τους για να αποσπάσουμε από αυτούς που εκλέχθηκαν από εμάς για να μας υπηρετούν μια κούφια δικαιολογία, μια πολιτική ακροβασία περί δήθεν υπηρεσιακής Κυβέρνησης (λες και θα ψήφισαν τον τερματισμό του εμπόλεμου στην Κορέα ), λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στις 3 Μαΐου για την επανεκλογή ή την καταψήφισή τους;
Η αλήθεια είναι μία, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, και δεν επιδέχεται ερμηνείες και διπλωματικές ακροβασίες. Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση από τον Ιούνιο του 2024 μέχρι και τις 14 Απριλίου 2025, διαρκώς ταπείνωνε την Ελληνική γλώσσα, ταπείνωνε τη γλώσσα του Σοφοκλή, τη γλώσσα του Περικλή και του Μεγαλέξανδρου. Την ταπείνωσε, διότι η αρνητική τους απόφαση να υποστηρίξουν τη διάκριση της Ελληνικής γλώσσας δεν έγινε από άγνοια, ούτε από εκλογικούς περιορισμούς και είναι ντροπή να τους επικαλούνται. Ένα χρόνο τώρα ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, ο Πρέσβυς μας στην UNESCO και ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι στην Αυστραλία, Ελλάδα και στη Γαλλία προσπαθούσαν να πείσουν την Αυστραλή Πρέσβειρα και την προϊσταμένη της αρχή, την Κυβέρνηση της Αυστραλίας, την κ. Πηνελόπη Wong και τον Πρωθυπουργό μας, εις μάτην. Ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Σεβασμιώτατος Δρ. Philip Freier και μαζί του Αυστραλοί πολιτειακοί Υπουργοί, διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί καθηγητές απέστελλαν γράμματα στήριξης για την Ελληνική γλώσσα στην Αυστραλιανή Κυβέρνηση, εις μάτην. Η Κυβέρνηση βρισκόταν σε πολιορκία, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές και συνειδητά αποφάσισαν να μας ταπεινώσουν, ταπεινώνοντας τη γλώσσα των προγόνων μας, τη μητρική μας γλώσσα».
Έλληνας πρόξενος: «Βαθιά αποκαρδιωτική απόφαση»
Από την πλευρά του, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κουίνσλαντ, Γιώργος Μαστροκώστας, εξέφρασε επισήμως την απογοήτευσή του για την απόφαση της Αυστραλίας να μην στηρίξει την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, με επιστολή που απέστειλε στην υπουργό Εξωτερικών, κ. Penny Wong.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω πρόταση, την οποία συνυπέγραψαν 87 χώρες -αριθμός-ρεκόρ- αποσκοπεί στην ανάδειξη της διαχρονικής κληρονομιάς και της παγκόσμιας σημασίας της ελληνικής γλώσσας.
«Η απόφαση αυτή είναι βαθιά αποκαρδιωτική», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Μαστροκώστας, και πρόσθεσε: «Η ελληνική γλώσσα δεν αποτελεί μόνο ακρογωνιαίο λίθο του παγκόσμιου πολιτισμού, αλλά και ‘ζωντανό’ στοιχείο της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της Αυστραλίας.
Δεν πρόκειται απλώς για τη γλώσσα – πρόκειται για ταυτότητα, κληρονομιά και αναγνώριση. Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχασε μια σημαντική ευκαιρία να εκφράσει την αλληλέγγυα στήριξή της στην ελληνική της κοινότητα».
Από το https://www.flash.gr/ta-mazeyei-i-aystralia-sto-ochi-gia-tin-imera-ellinikis-glossas-anypomonoyme-na-giortasoyme-mazi-996920
Σχόλια Facebook