Ο ομογενής Ιβάν Σαββίδης: Τα «χρυσά» μερίσματα που έχει πάρει από τον ΟΛΘ, η κόντρα με τους Ντρέιφους και το ράλι της μετοχής

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι πωλήσεις της εταιρείας άγγιξαν τα 100,7εκατ. ευρώ, ενώ στα επίπεδα των 28 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η καθαρή της κερδοφορία.
Αν μη τι άλλο το σημαντικό άλμα στα οικονομικά μεγέθη, με 1,9 φορές αύξηση στα έσοδα και 3,9 φορές περισσότερα κέρδη, έρχεται να δικαιώσει την επιλογή του πολυσυζητημένου Ιβάν Σαββίδη, που από τις 23 Μαρτίου του 2018 έχει… βάλει πόδι στον ΟΛΘ.
Αρχικά ώς τρίτος εταίρος του κοινοπρακτικού σχήματος που κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό πώλησης και πλέον ώς ο κεντρικός πυλώνας μετοχικού ελέγχου του δεύτερου σπουδαιότερου λιμανιού της χώρας. Μετά από εκείνο του Πειραιά (ΟΛΠ) του οποίου οι περσινές πωλήσεις ήταν 230,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 87,4 εκατ. ευρώ.
Η πλευρά του απομονωνόμενου τα τελευταία χρόνια στο Ροστόφ της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδη, αντιμετώπισε μάλλον πανεύκολα τον…γκρίζο Ιππότη, που επιχείρησε να διαδραματίσει στον ΟΛΘ η πολύφερνη οικογένεια των Λουί Ντρέιφους. Με επικεφαλής την «τσαρίνα» Μαργκαρίτα, πλαισιωμένη από τα τρία της παιδιά Κύριλ, Μορίς και Ερίκ.
Η προαιρετική δημόσια πρόταση για το 21% της ελεύθερης διασποράς δεν ευτύχησε να συγκεντρώσει παρά μόνο το 2,58% (260.420 μετοχές) συνολικού κόστους κτήσης 7,03 εκατ. ευρώ.
Τα 27 ευρώ του προσφερόμενου τιμήματος ανα μετοχή αποδείχθηκαν εν τοις πράγμασι πολύ λίγα. Καθώς άμεσα η μετοχή κινήθηκε ψηλότερα. Επέδρασαν καταλυτικά για αυτό τόσο οι σποραδικές παρεμβάσεις της πλευράς Σαββίδη (που απέκτησε 48.900 μετοχές έναντι 1,39 εκατ. ευρώ) όσο και οι «βοήθειες» που έδωσε η ίδια η αγορά. Φέρνοντας εν τέλει τη μετοχή στα 32,40 ευρώ όπου έκλεισε χθες.
Δηλαδή… 20% πάνω από τη δημόσια πρόταση, που παρήλθε άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος.
Τα μερισματικά έσοδα των 10,2+30,8 εκατ. ευρώ
«Ο πρώτος τα παίρνει όλα και ο δεύτερος τίποτε», συνηθίζουν να λένε κυνικά οι αμερικανοί. Κάτι που εκτός από τον αθλητισμό φαίνεται να έχει απήχηση και στις μπίζνες. Εξέλιξη που ασφαλώς και θα χαροποιεί τον Ιβάν Σαββίδη, που παραμένοντας ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στο ΟΛΘ ετοιμάζεται τώρα να λάβει το…νέκταρ των χρηματικών διανομών.
Η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 20,16 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 72% των καθαρών κερδών. Χωρίς μάλιστα να προχωρήσει στον σχηματισμό τακτικού αποθεματικού, αφού έχει ήδη υπερκαλύψει το υποχρεωτικό βάσει του νόμου ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου.
Το ανά μετοχή μέρισμα ανέρχεται στα 2 ευρώ πρό φόρου και είναι αυξημένο κατά 53,8% σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.
Έτσι όπως διαρθρώνεται η μετοχική σύνθεση του ΟΛΘ ο Ιβάν Σαββίδης έχοντας ως εμπροσθοφυλακή τον δευτερότοκο γιό του Νίκο, έχει «κτίσει» δύο ειδών συμμετοχές.
Η πρώτη αφορά το κοινοπρακτικό σχήμα της South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) όπου η συμμετοχή Σαββίδη μεταφράζεται σε 4.502.625 μετοχές του ΟΛΘ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 44,669%.
Στο ίδιο σχήμα μετέχει η γαλλοκινεζικών συμφερόντων Τerminal Link, της οποίας το μερίδιο συμμετοχής είναι 2.250.975 μετοχές, που αφορούν το 22,331% του ΟΛΘ.
Η δεύτερη πτυχή της παρουσίας Σαββίδη ασκείται μέσω της κυπριακής Belterra Investments, που κατέχει απευθείας 595.743 μετοχές του ΟΛΘ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,91%. Με συνέπεια η αθροιστική επιρροή να φτάνει στον έλεγχο του 50,579% στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Υπό αυτές τις συνθήκες θα λάβει 10,2 εκατ. ευρώ από τη διανομή μερίσματος, του οποίου η διανομή θα γίνει στις 22 Μαίου. Έως τώρα όμως η πλευρά Σαββίδη έχει εισπράξει κι άλλα 30,8 εκατ. ευρώ από τα μερίσματα. Αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2018 και με βάση τα εκάστοτε διαμορφούμενα ποσοστά ελέγχου.
Σε ορίζοντα οκταετία οι εισπράξεις από μερίσματα θα ανέλθουν σε 41 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια να συνιστούν ένα ιδιαίτερα κρίσιμο μέγεθος, αφού καλύπτουν το 24,3% του συνολικού κόστους της συμμετοχής Σαββίδη στον ΟΛΘ. Το οποίο και υπολογίζεται σε 168,8 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών τα 46,4 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν στην πρώτη φάση εξαγοράς του ΟΛΘ με τίμημα στα 34,34 ευρώ. Άλλα 108,2 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι διατέθηκαν για την εξαγορά του μεριδίου του γερμανικού fund DIEP, που έφυγε νωρίς από το κοινοπρακτικό σχήμα του ΟΛΘ. Αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα για το αν λειτούργησε ώς «σταθμάρχης» των συμφερόντων Σαββίδη.
Πέραν τούτων υπολογίζεται ότι δόθηκαν κι άλλα 14,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση μετοχών από τη δημόσια πρόταση, αλλά και από τοποθετήσεις που έγιναν μέσα από την αγορά.
Έχοντας ώς αποτελεσματικό όπλο τα χρυσά» μερίσματα το καθαρό κόστος συμμετοχής του Ιβάν Σαββίδη στον ΟΛΘ έχει πέσει πλέον στα 25,066 ευρώ ανά μετοχή. Γεγονός που με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, του προσφέρει υπεραξίες της τάξεως των 37,4 εκατ. ευρώ.
Με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να αποτελεί φωτεινή εξαίρεση μπροστά στους όγκους κεφαλαίων που έχουν ‘’καεί’’ για τις ανάγκες στήριξης του ΠΑΟΚ και του καναλιού Open.
Aδάνειστη εταιρεία ο ΟΛΘ, έχει ταμειακά διαθέσιμα 123 εκατ. ευρώ, με ισχυρούς δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας.
Από το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα έχουν γίνει έως τώρα 22,5 εκατ. ευρώ από τις προβλεπόμενες υποχρεωτικές επενδύσεις κι άλλα 55 εκατ. ευρώ από τις μη υποχρεωτικές.
Δεδομένο του ότι το ελληνικό δημόσιο, που εισπράττει ετησίως το 3,5% των εσόδων του ΟΛΘ, δεν έχει ολοκληρώσει τις νέες σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις του προβλήτα 6, δόθηκε παράταση έως τον Μάρτιο του 2030 για την πρώτη περίοδο των υποχρεωτικών επενδύσεων. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 157,5 εκατ. ευρώ.
Μετά από την πρόσφατη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το επικαιροποιημένο Master Plan, οι διαδικασίες υλοποίησης της επένδυσης στον Προβλήτα 6 αναμένεται να κινηθούν άμεσα.
Σε ότι αφορά την τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 14 Μαίου, μέσω τηλεδιάσκεψης και χωρίς τη φυσική παρουσία των μετόχων. Παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση από την πλευρά των Ντρέιφους και σε τι μπορεί να συνίσταται αυτή.
Το ράλι της μετοχής και οι αμοιβές των στελεχών
Το σίγουρο είναι ότι η δημόσια πρόταση λειτούργησε σαν ξυπνητήρι για την έως τότε κοιμώμενη μετοχή. Η οποία βρίσκεται τώρα 44,6% πιο πάνω από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς. Παρά τη χαμηλή εμπορευσιμότητα λόγω του περιορισμένου free float η μετοχή έχει προσφέρει σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη στους λιγοστούς, αλλά τολμηρούς «παίκτες». Ακόμη και στην πρόσφατη μεγάλη αναταραχή στις αγορές η μετοχή κράτησε τα 27 ευρώ για να κάνει στη συνέχεια ένα ισχυρό ριμπάουντ, που την έφερε μέχρι τα 33 ευρώ της περασμένης Πέμπτης.
Όπως προκύπτει από την έκθεση αποδοχών που έχει υποβληθεί στη γενική συνέλευση, ο εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΛΘ Αθανάσιος Λιάγκος έλαβε πέρσι μικτές αποδοχές 451.837 ευρώ. Εξ αυτών τα 79.958 ευρώ είναι εταιρικές παροχές, ενώ 80.000 ευρώ ήταν το ποσό του μπόνους. Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Ιωάννης Τσιάρας που ανέλαβε καθήκοντα τον περσινό Αύγουστο, είχε μικτές αποδοχές 82.131 ευρώ. Ενώ ο προκάτοχός του Άρι Κόπελαρ έλαβε 197.319 ευρώ.
Για τους εργαζόμενες στον ΟΛΘ οι μικτές αποδοχές διαμορφώθηκαν πέρσι σε 43.342 ευρώ.
Πηγή: mononews.gr
Σχόλια Facebook