Λέκκας: Σύσταση στους κατοίκους στις Βούτες να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω των ρηγματώσεων

Έφτασε στις Βούτες ο Ευθύμης Λέκκας. Πρώτη αυτοψία και σύσταση να μην κατοικηθούν κατασκευές που έχουν πάθει μεγάλες αστοχίες από την διάρρηξη.
Ηράκλειο, Κρήτη.- Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι εκτεταμένες ρωγμές που εμφανίστηκαν σε δρόμους και κατοικίες στις Βούτες Ηρακλείου, χωρίς να έχει προηγηθεί σεισμική δραστηριότητα. Το πρωί της Κυριακής, κλιμάκιο του Δήμου Ηρακλείου επισκέφθηκε το χωριό για αυτοψία στα σημεία που έχουν καταγραφεί οι ρηγματώσεις, οι οποίες εκτείνονται σε μήκος περίπου 150 μέτρων και αφορούν τόσο τον δρόμο όσο και δέκα κατοικίες.
Στις Βούτες για αυτοψία ο Ευθύμης Λέκκας μετά τις ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν και προκαλούν ανησυχία
Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), έφτασε εκτάκτως στην περιοχή και έκανε αργά το απόγευμα μια πρώτη αυτοψία στα σημεία όπου έχουν εμφανιστεί εκτεταμένες ρωγμές σε δρόμους και κατοικίες.

«Είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη», λέει ο καθηγητής Λέκκας
Ο καθηγητής αφού είχε μια πρώτη εικόνα έκανε λόγο (ΕΡΤNews) για ένα γεωλογικό φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Είναι σε διαφορετικά σημεία στο χωριό. Έχουν αυτές οι εδαφικές διαρρήξεις προκαλέσει αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα. Είναι ένα γεωλογικό καθαρά φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Έχει εμφανιστεί εδώ και μία εβδομάδα περίπου. Διευρύνονται οι διαρρήξεις αυτές, οι οποίες υπάρχουν στο έδαφος και βεβαίως απόψε (…) κάναμε μία ευρύτατη αυτοψία, όσο μας επέτρεπαν οι συνθήκες. Αυτή η αυτοψία ουσιαστικά θα συνεχιστεί και πάλι αύριο το πρωί από τις 7:00. Θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τις διαρρήξεις αυτές οι οποίες υπάρχουν στον χώρο, να δούμε, να προσεγγίσουμε τα αίτια στα οποία οφείλονται, να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια να δούμε πώς μπορούμε να επέμβουμε» τόνισε.
Σύσταση να μην κατοικηθούν κατασκευές που έχουν πάθει μεγάλες αστοχίες από την διάρρηξη
Σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επεκταθεί αυτό το φαινόμενο σε γειτονικές περιοχές ο κ. Λέκκας απάντησε: «Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να επεκταθεί.
Αυτό θα το δούμε και αύριο και τις επόμενες μέρες κατά πόσο θα επεκτείνεται ή όχι το φαινόμενο. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποιες κατασκευές οι οποίες έχουν πάθει μεγάλες αστοχίες από την διάρρηξη. Αυτές οι κατασκευές ήταν όμως παλιές και δεν κατοικούνται, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε ορισμένες κατασκευές, οι οποίες κατοικούνται, η σύσταση είναι για απόψε να μην κατοικηθούν, να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος. Έτσι ώστε να μπορέσουμε αύριο να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα για να δούμε στη συνέχεια τι δράση θα πάρουμε. Βεβαίως το αν θα είναι η κατοικίες ασφαλείς ή όχι, αυτό είναι θέμα της ΔΑΕΦ, η οποία θα αποστείλει μηχανικούς έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί να αξιολογήσουν κατά πόσο μία κατασκευή κινδυνεύει ή όχι».

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, λόγων των εκτεταμένων ζημιών, δύο κάτοικοι της περιοχής θα αφήσουν για απόψε τα σπίτια τους
Drone και ειδικά μηχανήματα στην περιοχή – Αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης
Ο Ευθύμης Λέκκας είπε πως τις επόμενες ώρες «θα αποτυπώσουμε την περιοχή με ειδικά μηχανήματα και drone ώστε να δούμε συνολικά την θέση του φαινομένου τη μορφολογία της περιοχής αλλά και τις άλλες γεωλογικές και γεωτεχνικές συνθήκες για να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου, σε μια πρώτη προσέγγιση ώστε να προτείνουμε τις άμεσες παρεμβάσεις».
Από πλευράς του ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι το αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει στην ουσία του υποβληθεί, ενώ έγγραφα θα υποβληθεί αύριο.
«Βεβαίως είναι στην κρίση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας δια του Προέδρου του ΟΑΣΠ που βρίσκεται μαζί μας σήμερα, να εκτιμήσει εάν αυτό θα συμβεί. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει μία πρακτική διάσταση στην κήρυξη αυτή. Δηλαδή όλες οι διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και να ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για ένα φαινόμενο το οποίο όπως ακούσατε βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε.
Τη Δευτέρα οι αποφάσεις
Όπως αναφέρθηκε οι λεπτομερείς γεωτεχνικές έρευνες έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωσή τους και τη λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματα. Οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, προκειμένου να ενεργοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η τελική απόφαση για το εάν οι Βούτες θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ληφθεί βάσει των ευρημάτων των αυριανών αυτοψιών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λέκκας, φαίνεται να είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, ενώ από το πρωί έχουν αλλάξει τα δεδομένα στις ρωγμές.

Υπάρχει πολύ γρήγορη εξέλιξη του φαινομένου, με τα ρήγματα να διευρύνονται
«Καθίζηση υπεδάφους»
Σύμφωνα πάντως με μηχανικό του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή, πρόκειται για διαφορική καθίζηση. Στις διαφορικές καθιζήσεις το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνήθως πολλές και μεγάλες ρωγμές με διαφορετική συνήθως κλίση και κατεύθυνση προκαλώντας αύξηση των ροπών στα σημεία πακτόσεως του φορέα.
«Σίγουρα δεν προϋπήρχε, δημιουργήθηκε τα 2-3 τελευταία εικοσιτετράωρα και πρόκειται για καθίζηση υπεδάφους» εκτιμούν οι κάτοικοι της περιοχής.
«Είναι ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, το οποίο θα μας απασχολήσει, ώστε να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος για το χωριό και να εκλείψει η εύλογη ανησυχία που έχει προκληθεί σε όλους μας. Θα χρειαστεί εξειδικευμένη μελέτη και θα πρέπει να έρθουν μελετητές από την Αθήνα και αυτό σημαίνει και συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης. Εμείς αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε και στο Υπουργείο Υποδομών και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας» τόνισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός.
Ανάρτηση Τσελέντη
Ο Άκης Τσελέντης με ανάρτησή του σημειώνει πως «στο Γεωδυναμικό εδώ και 3 χρόνια κάναμε μια λεπτομερή σεισμολογική/Γεωφυσική/μελέτη του Ηρακλείου» και βρέθηκαν «πολλά ΜΗ ΕΝΕΡΓΑ ρήγματα τα οποία μελετήσαμε με ηλεκτρικές, σεισμικές, δορυφόρους και Georadar μεθόδους».
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «απαιτείται περαιτέρω λεπτομερέστερη αποτύπωση της ασυνέχειας μέχρι να υιοθετήσουμε το απλοϊκό σενάριο της καθίζησης».
Σχόλια Facebook