«Η STUDY in GREECE” στην πρώτη γραμμή της προβολής των ελληνικών Πανεπιστημίων στο εξωτερικό»

«Η STUDY in GREECE” στην πρώτη γραμμή της προβολής των ελληνικών Πανεπιστημίων στο εξωτερικό».
“Nikoletta Tsitsanoudis – Mallidis” (Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη)
«Η ελληνική πολιτεία έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκτά ένα νέο προσανατολισμό και τη δυνατότητα να μετατρέψει την Ελλάδα σε εκπαιδευτικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσελκύοντας φοιτητές, επιστήμονες και επενδύσεις από άλλες χώρες. Τα ελληνικά πανεπιστήμια, με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν, διεκδικούν σημαντική θέση ανάμεσα σε έγκριτα ιδρύματα του εξωτερικού. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην νέα εποχή, έχοντας επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και αντοχή στις δυσμενείς συνθήκες των παρελθόντων ετών. Το αποδεικνύουν οι χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες που διακρίνονται στο εξωτερικό και καταξιώνονται επαγγελματικά με τα εχέγγυα της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης, το ισχυρό υπόβαθρο γνώσεων που έλαβαν και το αξιακό σύστημα που ενστερνίστηκαν σπουδάζοντας στα ελληνικά πανεπιστήμια». Τα παραπάνω επισημαίνει με άρθρο του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της STUDY IN GREECE, Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Μιχαλακέλης.
Όπως τονίζει «από αυτή την προσπάθεια διεθνοποίησης των πανεπιστημίων μας δεν μπορούν να λείπουν οι Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι εκφράζουν με κάθε τρόπο τη βαθιά τους επιθυμία για συμμετοχή στην ελληνική παιδεία. Ξεκινώντας από την εκμάθηση της γλώσσας και φτάνοντας έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ελληνική ομογένεια μπορεί, αφενός να συνεισφέρει ουσιαστικά στο άνοιγμα των ελληνικών πανεπιστημίων στον κόσμο και αφετέρου, να αποτελέσει δεξαμενή από την οποία μπορεί να προέλθει μεγάλος αριθμός φοιτητών στην Ελλάδα».
Και προσθέτει: «αυτή τη στιγμή, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να εργαστούμε για την ανάδειξη των πανεπιστημίων μας σε κέντρα ήπια ισχύος, σε διεθνείς κόμβους αριστείας που θα συμβάλουν στην εθνική μας ανασυγκρότηση, σφυρηλατώντας μια νέα εθνική
αυτοπεποίθηση και ενότητα. Σε αυτό το ταξίδι του επαναπροσδιορισμού του οικοσυστήματος της ανώτατης εκπαίδευσής μας, φιλοδοξούμε να έχουμε τους Έλληνες απανταχού της γης στο πλευρό μας. Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη συμμετοχή της Ομογένειας στην ανάπτυξη της πατρίδας και στη δημιουργία βιώσιμων δεσμών μεταξύ της Ομογένειας και της Ελλάδας. Ο αγώνας των ελληνικών πανεπιστημίων για εξωστρέφεια και προσέλκυση διεθνών φοιτητών αξίζει την την στήριξη όλων μας διότι είναι ένας ευγενής εθνικός αγώνας που στοχεύει να καταστήσει τη χώρα μας διεθνή κόμβο σπουδών και να αναδείξει το σύγχρονο υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό δυναμικό, ώστε το ελληνικό όνομα να πρωταγωνιστήσει και πάλι στο διεθνές σκηνικό».
Ο φορέας Study in Greece (studyingreece.edu.gr) είναι ο εθνικός φορέας προβολής των πανεπιστημίων μας στο εξωτερικό και ιδρύθηκε το έτος 2023 από τα 24 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, υπό την αιγίδα του Υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, του Υπ. Εξωτερικών, του Υπ. Πολιτισμού και του Υπ. Τουρισμού. Αποστολή του είναι να υποστηρίξει τη διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων μέσω της διεθνούς προβολής των ακαδημαϊκών προγραμμάτων τους και να αναδείξει την Ελλάδα ως εκπαιδευτικό προορισμό διεθνών φοιτητών.

Η χώρα μας, που παραδοσιακά και ιστορικά εξήγαγε φοιτητές σε άλλες χώρες, επιδιώκει και μπορεί να μετατραπεί σε μια χώρα που προσελκύει φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκό προσωπικό από τον διεθνή χώρο. Πέρα από τομείς όπως οι κλασικές σπουδές και η αρχαιολογία, που είναι ένα προνομιακό μας πεδίο, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν να συνεισφέρουν ουσιαστικά με τα προγράμματά τους στις θετικές επιστήμες, στις ιατρικές σπουδές, τα οικονομικά, τη ναυτιλία, τη διοίκηση, την τεχνητή νοημοσύνη.
Για να υλοποιηθεί και να καρποφορήσει η στρατηγική της εξωστρέφειας κρίσιμος παράγοντας είναι ο βαθμός ορατότητας των ελληνικών πανεπιστημίων, η αναγνωρισιμότητα και η εμφάνειά τους στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.
Προς αυτό τον στόχο εργάζεται η Study in Greece με μια σειρά από δράσεις όπως:
· ανάπτυξη και διαχείριση πολυ-λειτουργικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληροφόρησης του διεθνούς κοινού
· αξιοποίηση νέων τεχνολογιών προβολής και προώθησης του έργου της ακαδημαϊκής κοινότητας
· συμμετοχή σε διεθνείς εκπαιδευτικές εκθέσεις και σε εκστρατείες πληροφόρησης
· υποστήριξη στρατηγικών συνεργασιών με πανεπιστήμια άλλων χωρών
· παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης της ακαδημαϊκής κοινότητας
· οργάνωση θερινών σχολείων αλλοδαπών
Όπως επισημαίνει ο κ. Χρήστος Μιχαλακέλης «για την υλοποίηση του στόχου της, η Study in Greece συνεργάζεται στενά με διεθνείς οργανισμούς καθώς και με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές του εξωτερικού, οι οποίες επικουρούν και συμβάλλουν τα μέγιστα».
Θέτει όμως και ένα ακόμη σοβαρό θέμα, αυτό του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας: «Το δημογραφικό πρόβλημα επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω των μεταναστευτικών εκροών. Κατά συνέπεια, δεδομένων των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων, τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι μεγάλης και ευρείας κλίμακας, μεταξύ άλλων και μέτρα για τη μετάβαση της Ελλάδας σε μια οικονομία έντασης γνώσης. Η μετάβαση αυτή θα μπορούσε να διευκολυνθεί μέσω στοχευμένων επενδύσεων στην εκπαίδευση, την έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία. Η διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η πληθώρα των αγγλόφωνων προγραμμάτων που προσφέρονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια σήμερα, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα και ελκυστικά προς την κατεύθυνση αυτή, μετατρέποντας τα πανεπιστήμιά μας σε δρώντες οργανισμούς στο διεθνές περιβάλλον, με όρους πραγματικών οικονομικών και κοινωνικών αναγκών».
Και ο Πρόεδρος της STUDY IN GREECE, καταλήγει τονίζοντας: «Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει ένα άλμα αυτοπεποίθησης και να προβάλει τα πανεπιστήμιά της στην διεθνή κοινότητα, πιστεύουμε ακλόνητα πως η ζωτικότητα και η ιστορική προίκα του έθνους θα το επιτρέψουν».
Σχόλια Facebook