Χιλιάδες κόσμου αποχαιρετούν τον «Πάπα του λαού» – Live εικόνα από το Βατικανό

Ο «Πάπας του λαού» από το παρεκκλήσι της Αγίας Μάρθας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για το ύστατο χαίρε. Ήταν μια τελετή λιτή αλλά μεγαλοπρεπής. Συνόδευαν δεκάδες καρδινάλιοι, ντυμένοι με κόκκινα ιερατικά άμφια, άνδρες της ελβετικής φρουράς, με βηματισμό αργό. Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα. Το φέρετρο, ξύλινο, κατά την επιθυμία του, ανοιχτό.

Το σκήνωμα του Πάπα Φραγκίσκου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου έως την Παρασκευή το βράδυ. Το πρωί του Σαββάτου στις 11:00, η τελετή της κηδείας του και η ταφή του στην αγαπημένη του εκκλησία της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Θα επιστρέψει στο «χώμα».

«Ρώτησα τον Άγιο Πατέρα μήπως δεν ήθελε να ταφεί εδώ διότι έπρεπε να προετοιμάσουμε τους τάφους για κάποιους άλλους καρδινάλιους και αρχιεπισκόπους και στην αρχή είπε: «Όχι, η ταφή του Πάπα πρέπει να γίνεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου». Αλλά μια εβδομάδα αργότερα μού τηλεφώνησε και μου είπε πως η Παναγία τού είπε να προετοιμάσει τον τάφο του και ήταν πολύ ευτυχής που η Παναγία μας δεν τον ξέχασε. Μου είπε ότι ήθελε να ταφεί εδώ, σε αυτή τη Βασιλική, και μου ζήτησε να ψάξω για το κατάλληλο σημείο», είπε ο Καρδινάλιος Ρολάντας Μακρικας, Αρχιερέας της Σάντα Μαρία Ματζόρε.

«Πριν από τρία χρόνια, επιλέξαμε ένα σημείο (για τον τάφο του), το ενέκρινε. Ήθελε να ακολουθηθούν όλες οι λεπτομέρειες διότι για εκείνον ο τάφος έπρεπε να «μιλά» για τη ζωή του: θα έπρεπε να είναι λιτός και ταπεινός, στοιχειώδης», πρόσθεσε.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα είχε αποτίσει φόρο τιμής στον Ποντίφικα.

Νωρίτερα, ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, είχε προσευχηθεί για τον Πάπα Φραγκίσκο μαζί με άλλους πιστούς στην εκκλησία της Σάντα Μαρία Ματζόρε.

Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, προσεύχονται για τον Πάπα που επέστρεψε στον Οίκο του Θεού.

Θλίψη και κατάνυξη στην πατρίδα του Πάπα στην Αργεντινή. Στη γειτονιά όπου μεγάλωσε στο Μπουένος Άιρες πλήθος πιστών προσευχήθηκε για τον αγαπημένο τους Πάπα.

Για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, αναμένονται 200.000 πιστοί στο Βατικανό και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Στον τελευταίο αποχαιρετισμό προς τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας θα παραβρεθούν πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με τη σύζυγό του.

Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη

Στην τελετή στο Βατικανό και ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Καρτερία, θλίψη, συγκίνηση και μεγάλη υπομονή τα κύρια χαρακτηριστικά των πιστών που έχουν προστρέξει στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να αποχαιρετίσουν τον αγαπημένος τους Πάπα, μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Κώστας Κωνσταντόπουλος.

Το προσκύνημα θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στην τελετή της κηδείας θα παραστεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Ο θάνατος δεν είναι το τέλος αλλά μια νέα αρχή για την αιώνια ζωή»

«Ο θάνατος δεν είναι το τέλος, αλλά μια νέα αρχή για την αιώνια ζωή», έλεγε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Το στίγμα που άφησε ηχηρό. Ο Πάπας Φραγκίσκος εκδήμησε την πιο σημαντική περίοδο της Χριστιανοσύνης.

Η Ιταλία βυθίστηκε στο πένθος.

Αγρυπνίες και θρησκευτικές λειτουργίες στη μνήμη του Ποντίφικα, στη γενέτειρα του, Μπουένος Άιρες. Θλίψη για τον «Πάπα των Φτωχών» και στην Ισπανία.

«Δεν είναι σύμπτωση (το ότι πέθανε το Πάσχα). Ο Θεός σχεδίαζε ήδη να πάρει τον Πάπα Φραγκίσκο αυτή την ημέρα», δηλώνει μια πιστή.

Ένα κεράκι και μία προσευχή για τον Πάπα Φραγκίσκο στη Γαλλία.

«Δώδεκα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων προσπάθησε να αλλάξει πολλά στον τρόπο σκέψης μας, στον τρόπο που πράττουμε. Είμαστε ένας κόσμος σε μετάβαση και πιστεύω ότι είχε αρχίσει να εισάγει μεγάλες αλλαγές», τονίζει μια άλλη πιστή.

Εγκαταλείποντας το εμπόλεμο Καμερούν, η Γκρέις Εντζέι ήταν απελπισμένη όταν γνώρισε τον Πάπα Φραγκίσκο στην Κύπρο. Έσκυψε πάνω από το πρόβλημά της και τη βοήθησε, μαζί με δεκάδες ακόμη πρόσφυγες να μετεγκατασταθεί στην Ιταλία, για μια καλύτερη ζωή.

«Έχει κάνει τόσα πολλά (για τους μετανάστες). Μαχόταν για εμάς και το εκτιμούμε», λέει η Εντζέι.

Στην πολύπαθη Γάζα, οι καθολικοί θυμούνται με συγκίνηση τον Πάπα που επικοινωνούσε μαζί τους καθημερινά για να τους δώσει κουράγιο εν μέσω πολέμου.

«Για περισσότερο από 1,5 χρόνο, καθημερινά, μας τηλεφωνούσε και ζητούσε ειρήνη, προσευχόταν για την ειρήνη και έδινε την ευλογία του για όλους τους κατοίκους της Γάζας και όλους τους Παλαιστινίους», δηλώνει ο Πατέρας Γκάμπριελ Ρομανέλι, Εφημέριος της Καθολικής Εκκλησίας Γάζας.

Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες στη Μανίλα. Οι καθολικοί στις Φιλιππίνες, που καλύπτουν το 85% του πληθυσμού των 110 εκατομμυρίων, αποχαιρετούν με θλίψη τον πνευματικό τους ηγέτη.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

Ποιος θα είναι ο επόμενος Ποντίφικας

Λευκό καπνό. Αυτό προσμένουν εκατομμύρια πιστοί ανά τον κόσμο, διότι σημαίνει μόνο ένα πράγμα: πως το Κονκλάβιο εξέλεξε τον νέο Πάπα.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, 15 με 20 μέρες μετά τον θάνατο του Ποντίφικα συγκαλείται το Κονκλάβιο στην Καπέλα Σιστίνα για να αποφασίσει το ποιος θα είναι ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών, ενώ το αξίωμα καταλαμβάνει ο υποψήφιος που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων.

Κάθε μέρα πραγματοποιούνται 4 ψηφοφορίες, ενώ σε όλη την διάρκεια οι καρδινάλιοι είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο.

Μετά από κάθε ατελέσφορη ψηφοφορία ο καπνός που βγαίνει από την καμινάδα του ναού είναι μαύρος, όταν όμως το Κονκλάβιο καταλήξει σε μία απόφαση τότε ο καπνός είναι λευκός.

Το ερώτημα, όμως, είναι αν ο νέος Ποντίφικας θα συνεχίσει στα χνάρια του Πάπα Φραγκίσκου, που προσπάθησε να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας.

Μεταξύ των πιο προβεβλημένων υποψήφιων είναι ο 70χρονος Πιέτρο Παρολίν από την Ιταλία, στενός συνεργάτης του Φραγκίσκου και υπουργός εξωτερικών του Βατικανού. Ο επίσης Ιταλός Ματέο Τσούπι, που ανήκει και εκείνος στην προοδευτική μερίδα των Καρδιναλίων. Ενώ ο Φιλιππινέζος Λουίς Αντόνιο Ταγκλ έχει υπάρξει στο παρελθόν ένας από τους καρδιναλίους που ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος θα ήθελε να τον διαδεχτεί.

Από την μερίδα των συντηρητικών το πιο δυνατό χαρτί φαίνεται να είναι ο Πίτερ Ερντό από την Ουγγαρία.

Αν και ο Πάπας Φραγκίσκος έχει διορίσει το 80% των Καρδιναλίων που έχουν δικαίωμα ψήφου, η απόφαση του Κονκλαβίου δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί.

Πηγή: ertnews.gr