Συνέντευξη στην PΗΡ Κωνσταντίνου Πλαπούτα: Όχι μόνο οφείλουμε στην ελληνική μας ομογένεια αλλά και σε αυτήν ελπίζουμε για τον μέλλον της Πατρίδος μας

Εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδος σε συνεργασία με τον ΠΟΑΑ 1821/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Μέσα στην γενικότερη αναδιάταξη ιδεών, θρησκειών και εθνοτήτων οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στις αξίες μας και μέσα από την γνώση της Ιστορίας να διατηρήσουμε αλώβητα τα ήθη και έθιμά μας, ήτοι να διατηρήσουμε το ΟΜΑΙΜΟΝ, ΤΟ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΜΟΕΘΝΟΝ. Εξίσου σημαντική είναι επίσης η εξεύρεση λύσης για το δημογραφικό. Αυτά, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας , Πρόεδρος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών Ελλάδος σε συνέντευξή του στην Panhellenic Post και στην Μαργαρίτα Βαρθολομαίου. Αναφερόμενος δε στην προσφορά της Ομογένειας στον ξεσηκωμό του 1821 τονίζει:” Η προσφορά της Ομογένειας δεν υπήρξε καθοριστική όπως αναφέρεται στην ερώτηση σας. Υπήρξε θα έλεγα καταλυτική”.
Και προσθέτει:
“Νομίζω πως όχι μόνο οφείλουμε στην ελληνική μας ομογένεια αλλά και σε αυτήν ελπίζουμε για τον μέλλον της Πατρίδος μας”.
Απάντηση: Η ιστορία μας ξεκινά πριν 87 χρόνια και συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου 1938, όπου θα συσταθεί από ομάδα «ευπατριδών» Ελλήνων υπό την Επίτιμον Προεδρίαν της Α.Μ του Βασιλέως Γεωργίου Β΄, ο
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Με πρωτοβουλία του Στρατηγού Αμβροσίου Φρατζή τα εγγόνια και τα δισέγγονα των πρωταγωνιστών και ηρώων της Επανάστασης θα ενωθούν με σκοπό τη διαφύλαξη των ιερών Εθνικών μας παραδόσεων και τη διατήρηση της φλόγας από τον βωμό των προγόνων τους γνωρίζοντας πως ο επερχόμενος πόλεμος θα έπρεπε να βρει την Ελλάδα ενωμένη.
Εδώ θα μου επιτρέψετε να τονίσω πως πρώτος ο Πατριωτικός μας Όμιλος δίδαξε την ομοψυχία και την ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ εάν σκεφτείτε πως οι τότε απόγονοι προέρχονταν από δύο ισχυρά αντίπαλα στρατόπεδα του πρόσφατου ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ.
Εκείνο το πρώτο Τὸ Διοικητικό Συμβούλιο θα το πλαισιώσουν οι:
Ι. Παπαφλέσσας, Πρόεδρος, Θ. Ὑψηλάντης, Δ. Ν. Μπότσαρης, Α. Κρίεζῆς, Αντιπρόεδρος”. Β. Φωτήλας, Γεν.
Γραμματεύς. Τὰ μέλη: Α. Γρίβας
Γαρδικιώτης, Π. Δεληγιάννης, Κ.
Δυοβουνιώτης, Β.
Κουντουριώτης,
Θ.Κολοκοτρώνης,
Σ. Κριεζώτης, Δ.
Μιαούλης, Ι.Νοταράς, Ν. Πετιμεζάς, Ν. Πανουριάς, Λ. Ροῦφος,
Σολιώτης, Σ. Τρικούπης,
Α. Φραντζής.
Ο Πατριωτικός Όμιλος έχει επίσης βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ερώτηση: Είχατε μία πολύ πετυχημένη και συγκινητική παρουσία καθόλη την διάρκεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη του Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίες εορτάστηκαν από Συλλόγους, Σωματεία, Δήμους, Εκκλησίες, Περιφέρειες, κτλ.
Με βάση το ανωτέρω, ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Απάντηση: Πρωταρχικός στόχος του Ομίλου μας είναι η στήριξη των αξιών και του πολιτισμού μας και αυτό δεσμεύει και το κάθε μέλος μας.
Η έκδοση βιβλίων και εντύπων σχετικών με την δράση του λαού μας και εξεχουσών φυσιογνωμιών της επανάστασης είναι ένας από τους άμεσους μελλοντικούς μας στόχους καθώς και η προβολή ιστορικών επετείων – ακόμα και αυτών που η αδιαφορία του κράτους τις οδήγησε στη λήθη – και ο εορτασμός τους. Τέλος σκοπός του ομίλου είναι η προσπάθεια των ιστορικών οικογενειών να τάσσονται στην υπηρεσία του Έθνους και κάθε ενέργεια που σκοπό έχει την ανύψωση του εθνικού μας φρονήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια βάλλεται απο παντού.
Ερώτηση: Από την εμπειρία σας ενδιαφέρεται, ή συμμετέχει η νεολαία στην αναβίωση ιστορικών μαχών, ή παρακολουθεί ομιλίες με αντικείμενο τις ιστορικές μάχες; Με λίγα λόγια ενδιαφέρεται η νεολαία για το παρελθόν της, κι αν όχι με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να την φέρουμε πιο κοντά ως προς το να μάθει, να εκτιμήσει το παρελθόν;
Απάντηση: Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια έντονη παρουσία νέων κυρίως ανθρώπων μέσα από συλλόγους αναβιωτών που έρχεται να τονώσει την επιθυμία για αναβίωση της ιστορικής μνήμης των Ελληνικών αγώνων του 1821 μέσα από εκδηλώσεις αναβίωσης των μαχών με αυθεντικές φορεσιές, αληθινά όπλα και αντικείμενα της εποχής.
Ο Όμιλος μας όχι μόνο αγκάλιασε αυτή τη προσπάθεια αλλά την στήριξε με κάθε δυνατό μέσο. Σχεδόν σε κάθε μας εκδήλωση οι αναβιωτές μας έχουν ενεργή συμμετοχή. Πολλοί επίσης από τους αναβιωτές είναι και οι ίδιοι απόγονοι αγωνιστών του 1821 και τακτικά μέλη του Ομίλου μας. Γενικότερα η νεολαία μας όμως δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή και αυτό είναι μιά τεράστια παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας.
Ξέρετε η ιστορία έχει ΠΡΟΣΩΠΟ και το πρόσωπο δημιουργεί και το ΠΡΟΤΥΠΟ.
Η κυριαρχούσα άποψη των τελευταίων δεκαετιών είναι ότι σε κάθε ελληνικό αγώνα είτε του 1821 είτε του 1912-13 του 1919-22 ή του 1940-41 ένας «λαός» γενικώς και αορίστως μας προσφέρει την νίκη ή τη δόξα. Οι νέοι μας γνωρίζουν ελάχιστα για τους πρωταγωνιστές του 1821 και των άλλων ιστορικών περιόδων της φυλής μας.
Όταν θα γνωρίσουν το πρόσωπο του Κολοκοτρώνη του Καραϊσκάκη, ή της Μπουμπουλίνας θα έρθουν πιό κοντά στην ελληνική Εθνεγερσία. Όταν θα ανακαλύψουν τον Παύλο Μελά θα γνωρίσουν τον Μακεδονικό Αγώνα, τον Βελισσαρίου τους βαλκανικούς πολέμους, ή τον Δαβάκη το έπος του 1940.
Ολα αυτά τα πρόσωπα θα αποτελέσουν ξανά τα πρότυπα για τη νεολαία μας που μέσα από αυτούς θα εκτιμήσουν το παρελθόν τους.
Ερώτηση: Ποιες είναι οι δράσεις που προτίθεστε να αναλάβετε – προωθήσετε – ή να συμμετάσχετε για το επόμενο χρονικό διάστημα;
Απάντηση: Η παρουσία του Ομίλου μας ως οργανωτής, συνδιοργανωτής ή συμμετέχων σε εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα είναι διαρκής καθώς και σε εθνικές και άλλες τοπικές επετείους. Σκοπός μας είναι όλες αυτές οι δράσεις να γίνουν πιό πολλές εφόσον υπάρξει στήριξη του Ομίλου μας και εδώ θα ήθελα να απευθυνθώ στην Ελληνική μας Ομογένεια και να ζητήσω την στήριξη της με κάθε μέσο σε αυτή τη προσπάθεια.
Για όσους θέλουν να μάθουν αναλυτικά τα νέα και τις δράσεις του Ομίλου μας μπορούν να μας αναζητήσουν και στο omilosapogon1821.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ερώτηση: Θέλω να μου αναφέρετε ορισμένες από τις οικογένειες των Απογόνων Αγωνιστών του 1821 που έχετε μέλη σας. Φαντάζομαι πόσο υπερήφανοι θα αισθάνεστε γι’ αυτό.
Απάντηση: Η υπερηφάνεια όπως και η ευθύνη που φέρουμε έχοντας τόσο σημαντικούς προγόνους είναι δεδομένη. Ξέρετε δεν είναι τυχαίο πως έχοντας αυτά τα πρότυπα των ηρώων όχι μόνο οι πρόγονοι μας του 1821 αλλά και οι απόγονοι τους συνέχισαν αυτή τη παράδοση. Έτσι στη πλειοψηφία μας οι περισσότεροι έχουμε και ήρωες και στους επόμενους αγώνες του Έθνους. Μεγάλος ο αριθμός των οικογενειών που αποτελούν εκλεκτά μέλη μας αλλά θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ προσωπικά σε ονόματα γιατί θα πρέπει να συμπεριλάβω όλο σχεδόν τον ελληνικό Αγώνα του 1821 σε ξηρά και Θάλασσα.
Δεν θα ήθελα όμως να αγνοήσω και τους πολλούς απογόνους των ανωνύμων αγωνιστών, αυτών δηλαδή που μπορεί η ιστορία να μην τους κατέγραψε ως πρωταγωνιστές, αλλά για εμάς είναι αδελφά και ισότιμα μέλη με ισάξιους προγόνους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ερώτηση: Τέλος θέλω να μου σχολιάσετε εκτενώς την προσφορά της Ομογένειας στον ξεσηκωμό του 1821 και αν ήταν ο καθοριστικός ρόλος που διαδραμάτισε;
Απάντηση: Η προσφορά της Ομογένειας δεν υπήρξε καθοριστική όπως αναφέρεται στην ερώτηση σας. Υπήρξε θα έλεγα καταλυτική.
Ας μην ξεχνάμε πως η Φιλική Εταιρεία ιδρύεται στην Οδησσό της Ρωσίας από έλληνες ομογενείς.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης είναι ομογενής υπασπιστής του Τσάρου και η επανάσταση ξεκινά με τον ίδιο που υψώνει τη σημαία της στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και συγκεκριμένα στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, θα λέγαμε δηλαδή πως και η ίδια η επανάσταση ξεκινά από ομογενή και σε περιοχή του εξωτερικού.
Η Μαντώ Μαυρογένους υπήρξε ελληνίδα ομογενής. Γεννήθηκε στην Τεργέστη το 1796 και ήταν κόρη του εμπόρου και μέλους της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαου Μαυρογένη που ήταν σπαθάρης (υπασπιστής) του ηγεμόνα της Μολδαβίας. Και φυσικά ο κατάλογος ατελείωτος μια και οι παροικίες των ελλήνων ομογενών σε ολες τις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών κρατών προσφέρουν τα μέγιστα στην υπόθεση της Ελληνικής Επανάστασης
στέλνοντας όπλα, πολεμοφόδια, τρόφιμα, οργανώνοντας και διευκολύνοντας τη μετάβαση εθελοντών πολεμιστών στον επαναστατημένο ελληνικό χώρο, περιθάλπτοντας χιλιάδες των Ελλήνων προσφύγων.
Μα και ο πρώτος ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ της Ελλάδος δεν είναι άλλος από τον ομογενή Ιωάννη Καποδίστρια, Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο ρόλος όμως της ελληνικής ομογένειας είναι κυρίαρχος και στα πρώτα μεταεπαναστατικα χρόνια της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.
Το 90 ίσως και περισσότερο τοις εκατό των εθνικών μας ευεργετών που θεμελίωσαν τον μικρό τότε ελληνικό βασίλειο ήταν έλληνες ομογενείς.
Νομίζω πως όχι μόνο οφείλουμε στην ελληνική μας ομογένεια αλλά και σε αυτήν ελπίζουμε για τον μέλλον της Πατρίδος μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος είναι το κάτωθι:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΖΑΪΜΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΤΑΜΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ – ΓΡΙΒΑΣ
ΕΦΟΡΟΣ
Σχόλια Facebook