ΒΥΘΟΣΚΟΠΗΣΗ: Σχόλια του Φώτη Χαραλαμπίδη

ΣΧΟΛΙΑ

 

Το Πάσχα της μεγάλης φυγής…

 

Μία από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών ήταν η φετινή για το Πάσχα. Το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ότι ξεκίνησε αρκετά νωρίς, αφού το πρώτο κύμα εξοδούχων σχηματίστηκε την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου. Οι πρώτοι που έφυγαν κατευθύνθηκαν προς τα νησιά και μάλιστα πολλοί δήλωσαν ότι θα έμεναν τουλάχιστον για δέκα μέρες, αφού πλέον, με την ακρίβεια των εισιτηρίων, η νησιωτική Ελλάδα είναι προορισμός πολυτελείας και δεν αφήνει περιθώρια για πολλά ταξίδια. Έτσι, όποιος πήγε, πήγε για να μείνει. Στην ηπειρωτική χώρα, οι μετακινήσεις για το Πάσχα άρχισαν από τη Μεγάλη Τρίτη και κορυφώθηκαν τη Μεγάλη Πέμπτη. Επειδή όμως πολλοί δεν βρήκαν θέσεις για την ημέρα αυτή, έφυγαν τη Μεγάλη Παρασκευή. Οι ουρές σε λιμάνια, αεροδρόμια και διόδια, ατελείωτες. Παρά τα πολλά δρομολόγια, τις έκτακτες πτήσεις, τη λειτουργία όλων των θέσεων στους σταθμούς διοδίων, ήταν τέτοιος ο αριθμός των εξοδούχων, που οι ουρές δεν σταματούσαν. Υπήρχε αστυνόμευση, υπήρχε κινητοποίηση από αστυνομικούς και λιμενικούς, αλλά ήταν τόσος πολύς ο όγκος των οχημάτων και των ανθρώπων, που δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθούν τα παρατράγου-δα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι αριθμοί των διακινουμένων θύμιζαν εποχές προ κορωνοϊού. Όταν ο κόσμος ξεχυνόταν έξω με ρυθμούς ξέφρενους, εξωπραγματικούς.

 

Άλμπερτ Μπουρλά:

Σε 4 χρόνια η θεραπεία του καρκίνου, αντί για 10

 

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, στο διάστημα από 9 έως 12 Απριλίου. Συγκεκριμένα, ο Άλμπερτ Μπουρλά έκανε λόγο για μια αναγέννηση, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, η οποία δίνει εντυπωσιακές συνέργειες. «Θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα πάντα. Αυτό είναι κάτι που υπόσχεται η επιστήμη», επισήμανε χαρακτηριστικά. Σ’ αυτό το σημείο, χαιρέτισε τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα αναλάβει πολλές διαδικασίες, χωρίς όμως να αντικαταστήσει τους ερευνητές. «Οι ερευνητές θα χρησιμο-ποιούν την ΑΙ και αντί να φέρουν την θεραπεία του καρκίνου σε 10 χρόνια, θα την φέρουν σε 4 χρόνια», εξήγησε, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν σχεδιάζουμε να μειώσουμε τους ανθρώπους μας ή τον προϋπολογισμό μας, ο οποίος ανέρχεται σε 11 δις δολάρια».

«Το μεγαλύτερο όφελος», όπως πρόσθεσε, «αφορά την αύξηση της παραγω-γικότητας, καθώς με τα ίδια χρήματα θα προσφέρουμε περισσότερα φάρμακα και περισσότερες θεραπείες». Όσον αφορά τους στόχους των επόμενων ετών, ο CEO της Prizer αναφέρθηκε κυρίως στην εξάλειψη του Αλτσχάιμερ και στη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου, οι οποίοι μελλοντικά θα μετατραπούν σε χρόνιες παθήσεις, όπως είναι δηλαδή ο σακχαρώδης διαβήτης. Την ίδια στιγμή, με αφορμή την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ο Άλμπερτ Μπουρλά υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς την καινοτομία και αυτό που πρέπει να αποκτήσει πλέον είναι η δυνατότητα να καινοτομεί.

 

Η δυσκολία του Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκ νέου διεκδίκηση

της Προεδρίας

 

Η Κύπρος υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Έχει αναπτύξει σε υψηλότατο επίπεδο τις σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και τις αραβικές χώρες του Κόλπου. Έχει δημιουρ-γήσει μία στρατηγική σχέση και υψηλού επιπέδου στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Δρομολογεί σημαντικές κινήσεις στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώ-ντας τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στις επαφές που είχε με μεγάλες πετρελαϊκές αμερικανικές επιχειρήσεις κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στις αρχές Απριλίου. Και στο εσωτερικό έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τόσο στην οικονομία –με την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας– όσο και στα θέματα διαφάνειας στον δημόσιο βίο. Το μεγάλο πρόβλημα του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι ότι, σπάζοντας μια παράδοση δεκαετιών, δεν έχει την στήριξη ενός από  τα μεγάλα κόμματα του νησιού, που για χρόνια μοιράζονταν (και λυμαίνονταν) την εξουσία. Επιπλέον, δεν έχει πίσω του ούτε κάποιο εκδοτικό συγκρότημα να προβάλλει το έργο του και να στηρίζει τις επιλογές του. Και αυτό τελικά είναι κάτι που θα το βρει μπροστά του στο τέλος της θητείας του, εφόσον επιχειρήσει να διεκδικήσει εκ νέου την Προεδρία απέναντι στους γνωστούς κομματικούς μηχανισμούς…

 

Ο ρόλος του Τουρκικού Προξενείου

 

Η αντιπαράθεση που υπήρξε προ ημερών στη Βουλή, με αφορμή της συζήτηση για την άρση ασυλίας του βουλευτής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ, ήρθε να μας υπενθυμίσει μερικά πράγματα για τη Θράκη. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ ήρθε να θυμίσει τον ρόλο που παίζει το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, όπου με ανταμοιβές ή «προγραφές» πολιτικών στελεχών, χειραγωγεί την πολιτική εκπροσώπηση της μειονότητας. Ο Ιλχάν Αχμέτ είναι από αυτούς που έχουν στοχοποιηθεί, γιατί έχει επιλέξει να καταγγέλλει το τουρκικό προξενείο και τις παρεμβάσεις του… Ο Ο. Φερχάτ είδε να αίρεται η ασυλία του και έτσι θα τα πει στα δικαστήρια με τον δημοσιογράφο της Θράκης, τον οποίο είχε στοχοποιήσει για τις θέσεις του σχετικά με το μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη και τις παρεμβάσεις της Τουρκίας.

 

Τι είπε η Ντόρα Μπακογιάννη με 8 βουλευτές των ΗΠΑ

 

Μια πολύ σημαντική συνάντηση είχε στη Βουλή η Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρα Μπακογιάννη, με 8 Αμερικανούς βουλευτές, τέσσερις Ρεπουμπλικανούς και τέσσερις Δημοκρατι-κούς, από την διακομματική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, House Democracy Partnership. Σημειώνεται ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ταυτόχρονα και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Όπως μαθαίνουμε, η συζήτηση ήταν ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης, με ιδιαίτερη έμφαση στους εμπορικούς δασμούς, καθώς και στις προθέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας στη Νοτιοανατολικό Μεσόγειο. Η Ντόρα Μπακογιάννη, στις συνομιλίες της με τους Αμερικανούς βουλευτές, συζήτησε το ενδεχόμενο επίσκεψης στις ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, μέσα από επαφές με κορυφαίους Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους, αλλά και εξέχοντα στελέχη  της Ελληνικής Ομογένειας.

 

Με τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν συστηματικά τα αποτελέσματα ερευνών που γίνονται με τη μέθοδο των focus groups. Μέσα από ανάλυση τέτοιων δεδομένων, προέκυψε η τεράστια κοινωνική αγωνία για περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, καθώς και για την έξαρση του σχολικού εκφοβισμού. Η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία κρίθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένη πρωτοβουλία και η συνέχεια γίνεται με την παρουσίαση ενός εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και την εφαρμογή kids wallet, που διευκολύνει τον γονεϊκό έλεγχο και την πιστοποί-ηση της ηλικίας του χρήση των social media.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ασχολήθηκε προσωπικά με αυτές τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη οικογενειών με εφήβους και των εκπαιδευτικών τους. Ο ίδιος ζήτησε από τον Άκη Σκέρτσο να πιέσει την επιτροπή επιστημόνων που είχε συγκροτηθεί για την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου, ο ίδιος ενημερώθηκε για καλές πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί στο εξωτερικό, ειδικά στην Αυστραλία και στη Γαλλία, ο ίδιος έκρινε ότι στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί ένα ολιστικό πρόγραμμα παρέμβασης, που μπορεί να λειτουργήσει ως «πιλότος» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πέραν του Άκη Σκέρτσου, βασικός μοχλός στην εκπόνηση και υλοποίηση αυτής της πολιτικής, είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

 

Ο Τραμπ και οι επικριτές του

 

Διφορούμενα αισθήματα προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο η ανοιχτή σύγκρουση του Τραμπ με σημαντικούς παράγοντες της αμερικανικής ελίτ, που κινούνται στον μιντιακό και πανεπιστημιακό χώρο. Η ανοιχτή κόντρα του Αμερικανού Προέδρου με το CNN και το Harvard, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό, σε μία φάση που η ελληνική κυβέρνηση αναζητά διαύλους για να έρθει πιο κοντά στον Τραμπ. Ο προβληματισμός οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί τους οποίους απεχθάνεται ο Αμερικανός Πρόεδρος (και τούμπαλιν), ανήκαν στη σφαίρα επιρροής της Αθήνας. Το κακό είναι ότι αυτό το γνωρίζει ο Τραμπ και προς το παρόν δεν δείχνει διάθεση να το ξεχάσει.

 

Προς τι οι θριαμβολογίες;

 

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Άμυνα, είχαμε ακούσει θριαμβολογίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη «Λευκή Βίβλο» που παρουσίασε η Κομισιόν, τόσο όσον αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στις αμυντικές προμήθειες της Ευρώπης, όσο και για τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από το πακέτο των 150 + 650 δις ευρώ, για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης. Βεβαίως, όταν κάποιοι άρχισαν να μελετούν τα κείμενα, διαπίστωσαν ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά αποκλείεται και φυσικά δεν πρόκειται να τεθούν σκληροί όροι για να εισέλθει.

 

Μια σχέση αλληλοεκτίμησης

 

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Πρόληψη της Ενδοοικογενειακής Βίας» του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου. Τα παραπολιτικά ήταν πολλά μεταξύ των δύο προσώπων, ενώ η οικειότητα ήταν διάχυτη. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η γνωριμία με τον Λάζαρο Κυρίζογλου φτάνει πίσω στο χρόνο, στην εποχή όπου ήταν Νομάρχης Εύβοιας. Μετά την υπογραφή του Μνημονίου αντάλλαξαν και τις πένες… Αντικείμενο του Μνημονίου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κοινών δράσεων και προγραμμάτων, που στοχεύουν στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών των Δήμων της Ελλάδας.