Προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος στελέχωσης των σχολείων του εξωτερικού

Φωτο:Σοφία Ζαχαράκη
Οι δομές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε μαρασμό, με σοβαρές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινότητες των Αποδήμων και την ίδια την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.
Προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος στελέχωσης των σχολείων του εξωτερικού κατέθεσε η Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Πρόκειται για τις εξής προτάσεις:
1. Παροχή επιμισθίου για ολόκληρη την πενταετία
Η διάταξη που προβλέπει απόσπαση για πέντε έτη αλλά επιμίσθιο μόνο για τέσσερα αναιρεί στην πράξη τη δυνατότητα πενταετούς παραμονής.
Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών αποχωρεί μετά την τετραετία, αφού η παραμονή χωρίς οικονομική ενίσχυση καθίσταται οικονομικά ασύμφορη.
Το αποτέλεσμα είναι η διαρκής αποψίλωση των σχολικών μονάδων και η εξάρτηση από νέες αποσπάσεις, που φέτος φαίνεται πως δεν θα αρκέσουν.
Ζητούμε την άμεση τροποποίηση της διάταξης και την παροχή επιμισθίου και για τον πέμπτο χρόνο, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των ήδη έμπειρων εκπαιδευτικών και να μειωθεί η ανάγκη συνεχών, αβέβαιων αναπληρώσεων.
2. Αύξηση του επιμισθίου κατά τουλάχιστον 30%
Το επιμίσθιο έχει παραμείνει στάσιμο για πάνω από 15 χρόνια.
Οι ραγδαίες αυξήσεις στο κόστος ζωής –κυρίως στα ενοίκια των μεγάλων πόλεων του εξωτερικού– έχουν μετατρέψει την οικονομική ενίσχυση σε ανεπαρκή κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης.
Η αύξησή του είναι απαραίτητη, τόσο για την παραμονή των ήδη αποσπασμένων όσο και για την προσέλκυση νέων υποψηφίων.
3. Παράταση απόσπασης για εκπαιδευτικούς με συνεχόμενη υπηρεσία άνω της οκταετίας
Παροχή της δυνατότητας σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς που υπερβαίνουν την οκταετία συνεχόμενης απόσπασης στο εξωτερικό να λάβουν παράταση της απόσπασής τους κατά προτεραιότητα.
Οι εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία καθώς λαμβάνουν συνεχείς παρατάσεις τα τελευταία χρόνια, καλύπτουν διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας, και ως εκ τούτου η ταλαιπωρία που υφίστανται με το ισχύον καθεστώς (συνεχείς μετακινήσεις σε σχολεία που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον τόπο μόνιμής κατοικίας τους, εξώθηση σε άδεια άνευ αποδοχών και παραίτηση), ούτε κάποιον πρακτικό σκοπό εξυπηρετεί, αλλά ούτε και τα ίδια τα σχολεία τα οποία τελικά μένουν αστελέχωτα. Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η παρουσία μιας μικρής ομάδας εκπαιδευτικών που θα εξασφαλίζουν τη συνέχεια σε σχολικές μονάδες με μεγάλη κινητικότητα.
4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και κατάργηση των χρονικών περιορισμών για όσους επιθυμούν να αποσπαστούν εκ νέου.
Αλλαγή του πλαισίου των αποσπάσεων και την άμεση απόσυρση της διάταξης που θέτει ως ανώτατο όριο απόσπασης τα τρία έτη με επιμίσθιο και τα έξι έτη συνολικά.
Προτείνουμε, να δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους/όλες τις εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποσπαστούν, εντασσόμενοι σε έναν πίνακα από τον οποίο θα επιλέγονται οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί μετά την εξάντληση του πίνακα των εκπαιδευτικών που αιτούνται για πρώτη φορά απόσπαση. Από τον αυτό πίνακα οι εκπαιδευτικοί θα αποσπώνται για έξι χρόνια με βάση τη σειρά κατάταξής τους. Η λύση αυτή θα αποτελέσει μια επιπλέον πηγή άντλησης εκπαιδευτικών διατεθειμένων να υπηρετήσουν στα ελληνικά σχολεία της ομογένειας, δίνοντας απάντηση στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Η ΕΛΜΕ τονίζει πως:
- Η δραματική μείωση των δηλώσεων πρόθεσης για απόσπαση φέτος συνιστά σαφές μήνυμα αναποτελεσματικότητας του ισχύοντος πλαισίου και προειδοποιητικό καμπανάκι για την επόμενη σχολική χρονιά. Χρειάζονται τολμηρές και ριζικές λύσεις – όχι αποσπασματικά μέτρα.
- Οι δομές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε μαρασμό, με σοβαρές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινότητες της διασποράς και την ίδια την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.
Πηγή:esos.gr
Σχόλια Facebook