ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Τα Ελληνικά με Παγκόσμια αναγνώριση,  μπαίνουν ως απαιτητική προτεραιότητα στη ζωή μας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ως αναγνώριση της οικουμενικότητας της ελληνικής γλώσσας χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την πρόταση για ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» από την UNESCO.

Το Υπουργείο, στην σύντομη ανακοίνωσή του, παραλείπει -δυστυχώς-  να αναφερθεί στον Εμπνευστή της ΗΜΕΡΑΣ ομογενή καθηγητή από την Ιταλία, αγωνιστή κ. Γιάννη Κορίνθιο, ενώ αναφέρεται «στην επιστημονική υποστήριξη του καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη» στην ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ωστόσο, η αναγνώριση της Οικουμενικότητας της ελληνικής Γλώσσας δημιουργεί και ένα πλήθος υποχρεώσεων προς το ελληνικό κράτος, αλλά και γενικότερα στην οργανωμένη έκφανση του Ελληνισμού παγκοσμίως.

Διότι το μεν ελληνικό Κράτος πρέπει να πράξει τα δέοντα ώστε η εκμάθηση της γλώσσας από τους νέους ομογενείς μας να είναι απρόσκοπτη, γεγονός που σημαίνει, κτιριακές σχολικές εγκαταστάσεις στις πολυάριθμες ελληνικές Κοινότητες του εξωτερικού, επάνδρωσή τους με  άρτια εκπαιδευμένο διδακτικό προσωπικό και με πλήρεις βιβλιοθήκες. Και, από τη άλλη πλευρά, επιστροφή της κοινωνίας των Ελλήνων πολιτών στα σωστά Ελληνικά και όχι άλλο πια στα φραγκολεβαντίνικα!

Μία άλλη παράμετρος είναι αυτή που αφορά ιδιαίτερα στην Ομογένεια και δη στους κατέχοντες θέσεις στις οργανώσεις, διαφόρους επίσημους ομογενειακούς φορείς όπως π.χ. ΑΧΕΠΑ,  Πα.Δ.Ε.Ε, κλπ. όπου σήμερα παρατηρείται μία  άγνοια της ελληνικής γλώσσας.  Πράγματι, όπως αναφέρει και o αναγνώστης μας Ιωάννης Παρασκευάκος, «…Όταν λες είσαι Έλλην  καί δεν μιλάς την γλώσσα πού στηρίζονται οι περισσότερες γλώσσες στον κόσμο τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα»… Και όταν είσαι Πρόεδρος μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων  που αγωνίζονται -και ορθώς πράττουν- για τα εθνικά μας δίκαια, τουλάχιστον μιά “καλημέρα”  και μια  απλή κουβέντα σε σωστά Ελληνικά πρέπει να μπορείς να κάνεις, προσθέτουμε εμείς.

Ολόκληρη η σύντομη δήλωση του μέλους του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Παρασκευάκου έχει ως εξής: «Επ’ ευκαιρία τής Παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής γλώσσας πρέπει να αναφέρω την πικρία μου πού αφορά τους ΑΠΌΔΗΜΟΥΣ   ΈΛΛΗΝΕΣ  όσον αφορά την χρήση τής Ελληνικής  Γλώσσας όπου τό απαιτεί η περίσταση

Όταν λες είσαι Έλλην  καί δεν μιλάς την γλώσσα πού στηρίζονται οι περισσότερες γλώσσες στον κόσμο τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για πολλά θέματα πού πρέπει νά αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι τών κοινοτήτων  των ομογενειακών οργανώσεων καί φυσικά τής Ελληνικής Πολιτείας».

Οι επισημάνσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς στην 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο 2025, θα γίνει η επίσημη ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας». Από την Ημέρα εκείνη και μετά πρέπει το Κράτος να σοβαρευτεί.  Η ελληνική Γλώσσα διεθνώς πρέπει να κερδίζει καθημερινά έδαφος και όχι να χάνει. Πρέπει να διευκολύνουμε ομογενείς μαθητές και προσελκύσουμε και φιλέλληνες στα σχολειά μας του εξωτερικού.   Αλλά και όσους θα ήθελαν να μάθουν ελληνικά για να φοιτήσουν σε ελληνικά Πανεπιστήμια, ή και όσους αλλοδαπούς θέλουν να μάθουν ελληνικά σαν μία δεύτερη ξένη Γλώσσα.

Με μία φράση: Τα Ελληνικά ως Παγκόσμια πλέον Γλώσσα,  μπαίνουν ως απαιτητική προτεραιότητα στη ζωή μας…