Το Ιστορικό της “Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας” από το 2014 στο 2024!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Σήμερα που η ΟΥΝΕΣΚΟ άνοιξε το δρόμο για την διεθνή αναγνώριση της αξίας και της προσφοράς της Ελληνικής Γλώσσας στον διεθνή Πολιτισμό, εισηγούμενη την αναγόρευση της «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» σε «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», καλώντας, έτσι, την Υφήλιο ετησίως να αποτίνει τον πρέποντα φόρο τιμής στην Γλώσσα των προγόνων μας, που έφθασε ολοζώντανη ως τις μέρες μας, εμείς ας γυρίσουμε πίσω…
Ας γυρίσουμε σε κείνες τις πρώτες μέρες που η ιδέα και η έμπνευση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Ιστορικού και πρώην Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, Γιάννη Κορίνθιου «άνοιγε τα φτερά της» και πετούσε από την Ιταλία στην Ελλάδα…
Όλα ξεκίνησαν στις 17 Απριλίου του 2014. Την ημέρα εκείνη ο Γιάννης Κορίνθιος απέστειλε επιστολή στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και στους τότε Υπουργούς Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. Καθώς και στην Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό και τον τότε πρόεδρό της Βουλευτή της ΝΔ, Σάββα Αναστασιάδη, με αίτημα την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού».
Παρόμοιες επιστολές ο κ. Κορίνθιος και η Ομοσπονδία απέστειλαν και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και στους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας της Κύπρου.
Στις επιστολές αυτές, προτεινόταν ως ημερομηνία για την <<Ημέρα>> η 10η Δεκεμβρίου, ημέρα που έγινε από τη Σουηδική Ακαδημία, η τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γεώργιο Σεφέρη, το 1963.
Τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 ο Γιάννης Κορίνθιος κατόπιν προσκλήσεώς του από τον Πρόεδρο της Διακομματικής Σάββα Αναστασιάδη προσήλθε στη επιτροπή για να αναπτύξει την πρόταση του, και τον Δεκέμβριο του 2014 σε συνεδρίαση της επιτροπής έγινε ομόφωνα αποδεκτή ή εισήγηση του Προέδρου της Διακομματικής Σάββα Αναστασιάδη για καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Η αποδοχή της πρότασης και η γρήγορη λήψη απόφασης από την επιτροπή ήταν η αρχή της καθιέρωσης της Παγκόσμιας ημέρας.
Έτσι, με απόφαση του Σάββα Αναστασιάδη η πρόταση απεστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών αρμόδιο για την θεσμοθέτηση της εγκεκριμένης από την Βουλή πρότασης του Γιάννη Κορίνθιου. Απόφαση που διαβιβάστηκε και στα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού. Η αποδοχή της πρότασης και η γρήγορη λήψη απόφασης από την επιτροπή της Βουλής ήταν η αρχή της καθιέρωσης της Παγκόσμιας ημέρας.
Τον Ιανουάριο του 2015 έγιναν εκλογές και έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και στα συναρμόδια υπουργεία άλλαξαν οι ημερομηνίες μία και δύο και τρεις φορές, με επικρατήσασα τελικά την 9η Φεβρουαρίου. Αυτή δεν ήταν, όμως, και η μόνη αλλαγή. Δυστυχώς, στην «περιήγηση» τής πρότασης χάθηκε και η κεντρική της ιδέα. Χωρίσαμε κατά τρόπο ανεξήγητο την Γλώσσα από τον Πολιτισμό!
Έτσι, στις 9 Φεβρουαρίου πανηγυρίζουμε την «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» και όχι την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού».
Από τις πολλές φάσεις από τις οποίες πέρασε η Πρόταση Κορίνθιου, αξιοσημείωτη ήταν η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού ( ΓΓΑΕ) και του τότε Γενικού Γραμματέα Μιχάλη Κόκκινου (2016), αντί προεδρικού Διατάγματος να προωθηθεί Νομοθετική ρύθμιση του θέματος και η καθιέρωση με Νόμο της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού».
Που και αυτό, όμως, άλλαξε και τελικά η «Ημέρα» καθιερώθηκε το έτος 2017 να γιορτάζεται 9 Φεβρουαρίου με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Εντυπωσιακή ήταν η πρώτη επέτειος της «Ημέρας», 9 Φεβρουαρίου 1918 με εορτή που διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής ο τότε Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Ιωάννης Χρυσούλακης ένθερμος υποστηρικτής και αυτός της Ιδέας του Γιάννη Κορίνθιου.
Αλλά και σύσσωμη η ομογένεια σε κάθε σημείο της γης κάθε 9 Φεβρουαρίου τιμούσε με εκδηλώσεις σε σχολεία την «Ημέρα» με σημαντικότερες της τελετές σε Λύκεια της Καλαβρίας που συντόνιζε ο καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος.
Πέρασαν ακόμη τρία ολόκληρα άκαρπα χρόνια! Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, σε συνέχεια των παλιότερων συνεδριάσεων και αποφάσεων, συνέχιζε να ασκεί την επιρροή της προς την κατεύθυνση να κινηθούν οι διαδικασίες για την μέσω ΟΥΝΕΣΚΟ διεθνή αναγνώριση της προσφοράς της Ελληνικής Γλώσσας.
Στις 5 Νοεμβρίου 2024, διοργανώθηκε ειδική συνεδρίασή της Επιτροπής της Βουλής με καλεσμένο τον επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην UNESCO κ. Γιώργο Κουμουτσάκο. Οι Βουλευτές και ο νέος Προεδρεύων Φίλιππος Φόρτωμας έθεσαν την ανάγκη να λάβουν χώρα προσπάθειες εκ μέρους της Ελλάδας για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.
Έτσι φθάσαμε στην Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, ακριβώς 11 χρόνια από την υποβολή της ιδέας του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου στην ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου η Ελλάδα και άλλες 86 χώρες να εισηγηθούν στην ΟΥΝΕΣΚΟ να αποφασίσει την προώθησή της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» για έγκριση και καθορισμό ημερομηνίας εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας»!
Τι απομένει; Να πείσουμε τις ελληνικές κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν στην 9η Φεβρουαρίου μαζί με την Ελληνική Γλώσσα και τον ελληνικό Πολιτισμό.
Σχόλια Facebook