Συνεργασία Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – υποτροφίες φοιτητών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΘ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Νέο κεφάλαιο για την ακαδημαϊκή γνώση και τη βιομηχανία, αναφέρουν ο πρύτανης Φώτης Μάρης και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Θανάσης Ψαθάς
Με αφορμή την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ) ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, πραγματοποιήθηκε το πρωίτης Δευτέρας 14 Απριλίου συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ Θανάση Ψαθά μίλησαν για τη συνεργασία τους, εκφράζοντας τη σημασία της κίνησης αυτής για τις ευκαιρίες που δημιουργεί για την επόμενη γενιά επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Η σύμπραξη, που ξεκινά άμεσα, προβλέπει την παροχή υποτροφιών σε φοιτητές από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για την εκπόνηση εξειδικευμένων μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σε τομείς σχετικούς με τη βιομηχανία, σε συνεργασία με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στα Βιομηχανικά Πάρκα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
Το ΔΠΘ «γέφυρα» μεταξύ εκπαίδευσης κι αγοράς εργασίας
Ο Φώτης Μάρης ανέφερε πως «η προσπάθεια του Πανεπιστημίου να συνδέσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (με την αγορά εργασίας) πραγματοποιείται μέσα από την ημέρα καριέρας και του κόμβου καινοτομίας. Σήμερα, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο μέσω του μνημονίου συνεργασίας και ενισχύουμε την προσπάθειά μας». Σημείωσε στη συνέχεια πως θα υπάρξουν κοινά ερευνητικά προγράμματα όπως η συνεργασία σε μεταπτυχιακό επίπεδο θα αφορά την διοίκηση και οργάνωση βιομηχανικών περιοχών.
Σημαντική είναι και η απόδοση υποτροφιών από το ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε σε φοιτητές που κατάγονται από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Πιστεύουμε ότι η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος. Είναι η επιλογή που έχει ανάγκη η κοινωνία και η αγορά», σημείωσε.
Κατάλληλη εκπαίδευση των νέων εργαζομένων
Στη συνέχεια, ο Θανάσης Ψαθάς τόνισε πως «βλέπουμε την τεράστια προσπάθεια του Πανεπιστημίου με τις ημέρες καριέρας και θέλουμε κι εμείς να γίνουμε αρωγοί σε αυτό». Στόχος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, είναι να δοθεί ευκαιρία στους φοιτητές, με το τέλος των σπουδών του, να μπορούν να καταρτιστούν κατάλληλα και να απασχοληθούν τοπικά, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς σύμφωνα με τον Θανάση Ψαθά «η ΕΤΒΑ έχει 6 με 7 ΒΙΠΕ στην Ανατολική Μακεδονία στις οποίες απασχολούνται κοντά στις 3000 εργαζόμενοι».
Τόνισε επίσης πως με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό έτσι ώστε «να μπορέσουμε να σταθούμε ανταγωνιστικά στην σημερινή εποχή».
Και οι δύο συμφώνησαν πως η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με τη βιομηχανία, ενισχύοντας την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Από τον ΧΡΟΝΟ της Κομοτηνής
Σχόλια Facebook