Πανεπιστήμια: Ο νόμος για τις διαγραφές θα «εξαφανίσει» το 50% των φοιτητών

Στο στόχαστρο ακόμη και νέοι οι οποίοι χρωστούν ελάχιστα μαθήματα για να πάρουν πτυχίο
Την ίδια ώρα που η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, δηλώνει με έμφαση ότι ο νόμος για τις διαγραφές των φοιτητών θα εφαρμοστεί κανονικά, χιλιάδες νέοι αγωνιούν για το μέλλον τους, ακόμη και όσοι βρίσκονται κοντά στο πτυχίο.
Η απόφαση για οριζόντια διαγραφή όσων έχουν ξεπεράσει το χρονικό όριο σπουδών από τον Σεπτέμβριο έχει προκαλέσει την οργή των φοιτητών και την αγωνία των πανεπιστημίων κυρίως για τους φοιτητές που χρωστάνε λίγα μαθήματα και κοντεύουν να πάρουν τα πτυχία τους. Την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή περιγράφει η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) της Κρήτης που αναφέρουν ότι «έχει διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή του νόμου 4957/2022 θα οδηγήσει τον Σεπτέμβριο του 2025 στη διαγραφή περίπου του 50% των εγγεγραμμένων φοιτητριών και φοιτητών στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια».
Η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) δηλώνουν την αντίθεσή τους στην οριζόντια εφαρμογή των μέτρων αυτών δίχως να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται πολύ κοντά στην κτήση του πτυχίου τους. Στο ΕΛΜΕΠΑ, ειδικότερα, περίπου 2.400 φοιτητές και φοιτήτριες έχουν κατοχυρώσει περισσότερες από 180 πιστωτικές μονάδες (ECTS) και απέχουν, τυπικά, λιγότερο από έναν χρόνο για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Επίσης, συμμετέχουν ενεργά στις εξετάσεις των τελευταίων ετών, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να λάβουν το πτυχίο τους.
Τι ζητά το πανεπιστήμιο
Η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου ζητούν την επανεξέταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία, ώστε να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους πραγματικά ανενεργούς φοιτητές/τριες που έχουν αποδεδειγμένα εγκαταλείψει τις σπουδές τους και σε εκείνους/ες που αγωνίζονται να τις ολοκληρώσουν. Προτείνουμε, ενδεικτικά, να συνυπολογιστούν κριτήρια όπως ο αριθμός των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απομένουν για τη λήψη του πτυχίου, οι δηλώσεις μαθημάτων τα τελευταία έτη και η συμμετοχή στις εξετάσεις.
Οι διαγραφές
Οι διαγραφές θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη της ανώτατης διάρκειας φοίτησης. Για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2021-22, το νέο σύστημα ισχύει εξ αρχής. Για τους ήδη φοιτούντες το 2020-2021, έχει προβλεφθεί μεταβατική διάταξη. Η ισχύς των διαγραφών θα ξεκινήσει μετά το πέρας του φετινού ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή αμέσως μετά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2024-2025, εάν δεν υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις στις σχετικές διατάξεις από το υπουργείο Παιδείας.
Από το ΕΘΝΟΣ
Σύνδεσμος: https://www.ethnos.gr/paideia/article/362176/panepisthmiaonomosgiatisdiagrafesthaexafaniseito5025tonfoithton
Σχόλια Facebook