Πώς φορολογεί τα ενοίκια η Ελλάδα

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

Αθήνα, 14 Απριλίου 2025

Η φορολόγηση του εισοδήματος από μισθώματα στην Ελλάδα θεωρείται αρκετά υψηλή. Τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή ξεχωριστά και χωρίς να συνυπολογίζονται στο τυχόν πρόσθετο εισόδημα του φορολογουμένου από άλλες πηγές εισοδήματος. Οι συντελεστές φορολόγησης των μισθωμάτων ξεκινούν από το 15% και φθάνουν έως το 45% του εισοδήματος από μίσθωση ακινήτων. Τις τελευταίες ημέρες έχουν εμφανισθεί δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο που αναφέρονται σε πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την μείωση της φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Αναφορές γίνονται για πιθανές ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στην διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο περί μείωσης της φορολογίας των μισθωμάτων με την δημιουργία ενός νέου συντελεστή 5% για τα πρώτα 5.000 ευρώ εισόδημα από ενοίκια. Εάν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε η μείωση στον φόρο μπορεί να είναι 500 ευρώ. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι σίγουρο, με δεδομένη την μεγάλη διεθνή αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί προσφάτως λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει διεθνώς σχετικώς με την επιβολή υπέρογκων δασμών στο διεθνές εμπόριο και την πιθανή ανατροπή των κρατικών προϋπολογισμών των κρατών, αλλά και της αύξησης της τιμής πολλών αγαθών ως αποτέλεσμα των υψηλών αυτών δασμών.

Μέχρι σήμερα, 14 Απριλίου 2025, το εισόδημα από μισθώματα φορολογείται από το ελληνικό κράτος ως εξής: για εισόδημα έως 12.000 ευρώ η φορολογία είναι 15% από το πρώτο ευρώ.

Εάν το εισόδημα από ενοίκια είναι από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ, η φορολόγηση είναι 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 35% για το ποσό από τα 12.001 ευρώ έως τα 35.000 ευρώ.

Η επόμενη και τελευταία κατηγορία για τα εισοδήματα από μισθώματα είναι το εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ, το οποίο φορολογείται με 45%. Αναλυτικώς, εάν κάποιος εισπράττει από ενοίκια ποσό πάνω από 35.000 ευρώ το χρόνο, η φορολόγησή του είναι 15% έως τα πρώτα 12.000 ευρώ, ακολούθως 35% για το τμήμα του εισοδήματός του από ενοίκια από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ και τέλος, 45% για το τμήμα άνω των 35.000 ευρώ.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων παραπονούνται ότι ενώ η φορολογία των ενοικίων είναι υψηλή, το κράτος δεν επιτρέπει υπολογισμό των διαφόρων εξόδων που έχουν από φθορά στα ακίνητα που μισθώνουν, δηλαδή από τις επισκευές, την συντήρηση ή την ανακαίνιση που κάνουν στα ακίνητά τους, ώστε οι δαπάνες αυτές να αφαιρούνται και να εκπίπτουν από τον φόρο. Αν συνυπολογίσει κάποιος και την απώλεια εισοδήματος και την ταλαιπωρία που υφίσταται ένας ιδιοκτήτης ακινήτου από την μη καταβολή ενοικίων από ενοικιαστές που αποχωρούν από το ακίνητο ενώ χρωστάνε μισθώματα, τα παράπονα των ιδιοκτητών είναι αρκετά για υπέρογκη φορολόγηση των ενοικίων.

Η φορολογική νομοθεσία σήμερα προβλέπει αυτόματη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος κατά 5% για δαπάνες επισκευής και συντήρησης του ακινήτου. Η έκπτωση 5% στο εισόδημα από ενοίκια υπολογίζεται από την φορολογική αρχή χωρίς να είναι αναγκαίο ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να επικαλεσθεί και να προσκομίσει στην εφορία αποδείξεις για τα έξοδα συντήρησης του μισθίου ακινήτου, διότι η εφορία αφαιρεί αυτομάτως από το φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια τo 5% αυτού.

Δηλαδή αν κάποιος δηλώνει εισόδημα από ενοίκια 8.000 ευρώ για το προηγούμενο έτος, ο αυτοτελής φόρος για τα ενοίκια, ανεξαρτήτως των λοιπών εισοδημάτων του φορολογούμενου αυτού, είναι 8.000 ευρώ μείον 5% για έξοδα συντήρησης = 7.600 ευρώ Χ 15% = 1.140 ευρώ φόρος εισοδήματος από ενοίκια.

*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος

είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,

Master of Laws. www.greekadvocate.eu bm-bioxoi@otenet.gr