Αναγνώριση της αξίας της ελληνικής ομογένειας ως κοιτίδας Ελλήνων με ανιδιοτελή αγάπη προς την πατρίδα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η, με τη σύμφωνη Γνώμη  87 χωρών, προ εξοφλούμενη μελλοντική ανακήρυξη από την ΟΥΝΕΣΚΟ της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» σε Παγκόσμια, και, μάλιστα, με αναφορά στην ιστορική προσφορά της Ελλάδος στον διεθνή Πολιτισμό, αποτελεί  συγχρόνως και μία διεθνή αναγνώριση της αξίας της ελληνικής ομογένειας ως κοιτίδας Ελλήνων που έχουν ένα διαρκές ένθερμο ενδιαφέρον και μία ανιδιοτελή αγάπη για την γενέτειρά τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ομογένεια έχει αναδείξει ένα πλήθος από εθνικούς ευεργέτες και ανθρώπους που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας. Αλλά και σε περιόδους ειρήνης και ελεύθερου δημοκρατικού βίου, υπήρξαν φυσιογνωμίες στο εξωτερικό που έδωσαν ώρες αγρύπνιας και γόνιμης σκέψης  με μόνο κίνητρο την προσφορά προς τους συν Έλληνες και την γενέτειρα.

Και είναι λυπηρό το γεγονός ότι σε ανταπόδοση, «η πατρίδα, η Αθήνα, το κέντρο του Ελληνισμού, δεν προβληματίστηκε με την απαιτούμενη σοβαρότητα μπροστά στη σημασία και τη βαρύτητα που είχε ανέκαθεν για το Έθνος ο Ελληνισμός του εξωτερικού , ούτε στο απώτερο παρελθόν, ούτε στο πρόσφατο, ούτε και μέχρι τώρα». Λόγια του Μπάμπη Μαρκέτου, αειμνήστου εκδότη του Εθνικού Κήρυκα (1947-1977) γραμμένα το 1955, αλλά επίκαιρα σήμερα όσο ποτέ!

Η Ιδέα του καθηγητή, Γιάννη Κορίνθιου, χρειάστηκε δέκα χρόνια (2014-2024) για να φθάσει μέχρι την πλήρη δικαίωσή της. Δέκα χρόνια συνεχών αγώνων και μόχθου του καθηγητή να παρακολουθεί την πορεία του ζητήματος. Να οργανώνει κάθε χρόνο εντυπωσιακές εορταστικές τελετές για την Ελληνική Γλώσσα σε Ιταλικά Λύκεια με τη συμμετοχή και ελληνικών σχολείων.  Με αδιάκοπη παρακίνηση και παρεμβάσεις προς το ελληνικό Κράτος ώστε να προωθηθεί η ιδέα του στην ΟΥΝΕΣΚΟ και η εσωτερική Θεσμοθέτηση της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» να λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα.

Πικραμένος ο καθηγητής γιατί κόπηκε στη μέση η πρότασή του για «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού» -σαν να μπορείς να διαχωρίσεις τη Γλώσσα από τον Πολιτισμό- , αλλά με συνεχή φροντίδα και για τη Γλώσσα και για τον Πολιτισμό, κατάφερε αυτό που κάποτε έμοιαζε ως  αδιανόητο. Η Γλώσσα μόλις 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, με ζωή 3000 ετών να αναγνωρισθεί ως μία από τις Γλώσσες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμιο Ιστορία.

Σήμερα μπορεί να αισθάνεται περήφανος για τους καρπούς της έμπνευσής του. Πικράθηκε, αλλά δεν παραιτήθηκε. Όρθιος στις επάλξεις έδωσε τον ωραίο Αγώνα. Σαν τον αγώνα που δίνουν και σήμερα κάποιοι άλλοι ομογενείς, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, για να θεσμοθετηθεί «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού». Πρόκειται, ως γνωστόν, για το Hellenic Congress of America τον ιδρυτή και πρώτο Πρόεδρό του, Νίκο Αποστολόπουλο, αλλά και τους μετέπειτα προέδρους και Μέλη, όλους ένθερμους υποστηρικτές της πρότασης, που κατατέθηκε στην Κυβέρνηση και τη Βουλή το 2021.

Είθε και αυτό να υλοποιηθεί.

Γιατί, ως προείπαμε,  η ελληνική ομογένεια όπου και να βρίσκεται αποτελεί κοιτίδα Ελλήνων που έχουν ένα διαρκές ένθερμο ενδιαφέρον και μία ανιδιοτελή αγάπη για την γενέτειρά τους.