Το πρώτο Greek Pop Up Market στο Μπρούκλιν

Greek Pop Up Market

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Νέα Υόρκη.- Αυτό που ιδιαίτερα επισημαίνουν όσοι ασχολούνται με τις εισαγωγές από την Ελλάδα, αλλά και την προβολή των ελληνικών προϊόντων που παράγονται στην Αμερική και καλύπτουν μια ευρεία γκάμα της πολιτιστικής, παραδοσιακής και γαστριμαργικής μας κληρονομιάς, είναι η ανάγκη της εξωστρέφειας της αγοράς σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Αυτή την παραίνεση των ειδικών, την ακολούθησαν με μεγάλη επιτυχία τρεις συνοδοιπόροι στην ανάδειξη της κουλτούρας της χώρας μας, στην πρώτη εκδήλωση του Greek Pop Up Market στο Hana House στο Μπρούκλιν, στις 5 Απριλίου: Ο Γιώργος Στεφανόπουλος, δικηγόρος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Στρατηγικός Σύμβουλος με εμπειρία στις επιχειρήσεις, καθώς και σε όλους τους τομείς της ψυχαγωγίας και των MME, ο Χρήστος Τερζίδης συνδιοργανωτής στο Greek Pop Up Market, διακεκριμένος επαγγελματίας στον κόσμο της τηλεοπτικής παραγωγής με συμμετοχές σε σημαντικές διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου, καθώς επίσης και δημιουργικός καλλιτεχνικός διευθυντής με δεκαετίες εμπειρίας στον συγκεκριμένο τομέα και η Ελένη Στεφανοπούλου, επιτυχημένη μεσίτρια και παράλληλα συνεργάτης σύμβουλος μόδας για το Reeldestinations.com, έναν ταξιδιωτικό προορισμό που καλύπτει τον κινηματογράφο και τη μόδα.

Οι τρεις αυτοί επιτυχημένοι επαγγελματίες ένωσαν τις ικανότητες, την εμπειρία τους και την ανάγκη να προβάλουν τους Ελληνοαμερικανούς και τους Ελληνες δημιουργούς, προμηθευτές, και μικροεπιχειρηματίες, οι οποίοι αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την εξάπλωση της ελληνικής κουλτούρας.

Ο Χρήστος Τερζίδης μας έδωσε μια εικόνα για το Greek Pop Up Market: «Το Greek Pop Up Market γίνεται για πρώτη φορά και το οργανώσαμε μια μικρή ομάδα, που απαρτίζεται από την Ελένη Στεφανοπούλου, τον σύζυγό της Γιώργο Στεφανόπουλο και εμένα. Αποφασίσαμε να το κάνουμε στο Hana House, έχοντας τη φιλοδοξία να δώσουμε μια ευκαιρία σε μικρότερες επιχειρήσεις και προμηθευτές που αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα της Ελλάδας στα θέματα φαγητού, τέχνης, κοσμήματος και διάφορα άλλα, να προβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Το πιο σημαντικό για μας, είναι να προσφέρουμε μια ωραία εμπειρία στους ανθρώπους που συμμετέχουν, ώστε να ξαναέρθουν και να προσελκύσουν τον κόσμο που ενδιαφέρεται να διεισδύσει σε άγνωστες κουλτούρες».

Στην ερώτησή μας, γιατί στο Μπρούκλιν και όχι στην Αστόρια, ο Χρήστος Τερζίδης μας απάντησε, πως είχαν αρχικά καλύτερη πρόσβαση σε αυτό το χώρο, που είναι πολύ λειτουργικός και όμορφος και επιπλέον είναι μια μικρογραφία του Time Out Market στο Dumbo: «Η σκέψη μας ήταν να μην το κάνουμε στην Αστόρια που σφύζει από Ελληνοαμερικανούς, αλλά στο Μπρούκλιν, δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους και νεώτερους Ελληνοαμερικανούς που ζουν εκεί, αλλά και σε ξένους, να γνωρίσουν όλα αυτά τα ελληνικά προϊόντα». Οσο για τα μελλοντικά της σχέδια, η επιθυμία της δημιουργικής αυτής ομάδας του Greek Pop Up Market, είναι να καθιερώσουν σε αυτό το χώρο, το Greek Pop Up Market που σχεδιάζουν να γίνεται 4 φορές τον χρόνο και να διαρκεί διήμερο. Σαν μεγαλύτερο δε στόχο έχουν τη μεταφορά του Greek Pop Up Market και σε άλλες γειτονιές του Μανχάταν, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως η Βοστώνη που ήδη τους έχει κάνει πρόταση.

«Το βασικό είναι να μείνουν οι προμηθευτές ευχαριστημένοι», συμπληρώνει ο Χρήστος Τερζίδης. «Είναι οι άνθρωποι που και οικονομικά με την συμμετοχή τους, αλλά και με τον κόπο τους, στήριξαν το δικό μας όραμα. Θέλουμε να επεκτείνουμε το Greek Pop Up Market».

Κατά τη διάρκεια του Greek Pop Up Market, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια ποικιλία από ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, από παραδοσιακά φαγητά και κοσμήματα μέχρι τέχνη και μόδα. Μιλήσαμε με κάποιους από τους συμμετέχοντες, όπως η Ολίβια Κωνσταντινίδη, η οποία κατασκευάζει χειροποίητες τσάντες και ίδρυσε την εταιρεία Effie LifeStyle. Αν και ζει στο Piermont της Νέας Υόρκης, η Ολίβια αγαπά το Μπρούκλιν, το οποίο θεωρεί ως έναν καλλιτεχνικό προορισμό με ανθρώπους που εκτιμούν τις διαφορετικές μορφές τέχνης. Όπως μας εξήγησε: «Το να δημιουργώ χειροποίητες τσάντες είναι κάτι που αγαπώ. Εμπνέομαι από τη γιαγιά μου, η οποία με δίδαξε τις τέχνες του πλέξιμου και του βελονισμού. Μια μέρα αποφάσισα πως αυτό που μου αρέσει σαν χόμπυ, μπορώ να το μετατρέψω σε κάτι περισσότερο. Ετσι άρχισα να πλέκω, έμαθα να κάνω μακραμέ και δημιούργησα την εταιρεία ‘Effie LifeStyle’ προς τιμήν της γιαγιάς μου, που μου έμαθε πώς να τα κάνω όλα αυτά. Μετά πρόσθεσα στο λογότυπό μου ένα μικρό πουλί, επειδή ο παππούς μου συνήθιζε πάντα να ζωγραφίζει ένα πουλί σε ό,τι κάναμε. Έτσι τα συνδύασα όλα αυτά μαζί. Αλλά το λατρεύω. Με κρατάει απασχολημένη η μόδα. Είναι κάτι που πάντα μου άρεσε να φτιάχνω τσάντες. ‘Effie LifeStyle’ on instagram @ effielifestyle».

Αναφορικά με την εμπειρία της στο Greek Pop Up Market, η Ολίβια σημείωσε: «Μου δίνεται η ευκαιρία να τιμήσω την κληρονομιά και την ελληνική παράδοση. Είναι θαυμάσιο επίσης να βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσο δημιουργικούς ανθρώπους. Η κοινότητα εδώ είναι πολύ δεμένη και οι πωλητές συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Είναι μια πολύ ωραία κοινότητα και οι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί. Με ευχαριστεί πολύ να βρίσκομαι ανάμεσά τους».

Η Μαίρη Πούλη προέρχεται από οικογένεια ωρολογοποιών, με το πρώτο εργαστήριό τους να το φτιάχνουν το 1970, χρησιμοποιώντας τις παλαιότερες παραδοσιακές εκδοχές της τέχνης. Μεγαλώνοντας ανάμεσα σε άριστους τεχνίτες ήταν απόλυτα φυσικό να έχει μεγαλύτερη επαφή με τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής κοσμημάτων.

«Σχεδιάζω κοσμήματα και αξεσουάρ -μας είπε η Μαρία- τα οποία εμπνέομαι από την ελληνική κουλτούρα και τα ελληνικά παραδοσιακά σχέδια. Μου αρέσει πάρα πολύ να ερευνώ τα παραδοσιακά μοτίβα και να δημιουργώ κοσμήματα σύμφωνα με αυτά. Χρησιμοποιώ υλικά από την Ελλάδα και προσπαθώ να στηρίζω τους Ελληνες δημιουργούς». Στην ερώτησή μας τι είναι αυτό που βρίσκει ενδιαφέρον στο Greek Pop Up Market μας απάντησε, πως την κινητοποιεί, «το πώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται την ελληνική κουλτούρα και ειδικά οι άνθρωποι που δεν έχουν καμμία σχέση με την Ελλάδα που εντυπωσιάζονται από αυτήν. Η συμμετοχή στο Greek Pop Up Market είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ελληνική κουλτούρα με έναν φρέσκο και σύγχρονο τρόπο. Επιπλέον, οι οργανωτές του Greek Pop Up Market έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και όλα εξελίχτηκαν πολύ καλά με καλή οργάνωση και επαγγελματισμό» (Tama instagram @ tama_newyork)

Η οργάνωση του Greek Pop Up Market ήταν εξαιρετική μέσα σε κλίμα υψηλής αισθητικής και ασφαλώς δεν έλειπε και η ποιοτική ελληνική μουσική που ο Σπύρος Εξάρας, ο διακεκριμένος τζαζ κιθαρίστας και συνθέτης, ο πρώτος Ελληνας που κατάργησε τα μουσικά σύνορα και ενσωμάτωσε στοιχεία της ελληνικής και της Βαλκανικής μουσικής, αμερικανική φολκ, αφρικανικούς ρυθμούς, ανατολίτικους δρόμους, χιπ χοπ και κλασσικούς ρυθμούς με πρωτότυπες συνθέσεις της τζαζ χάρισε απλόχερα στους παρευρισκόμενους.

Το Greek Pop Up Market αναμένεται να επαναληφθεί στα τέλη Ιουνίου στο Hana House (345 Adams St, Brooklyn, NY 11201), προσφέροντας και πάλι στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τα καλύτερα από την ελληνική παραγωγή.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Χρήστο Τερζίδη στο τηλέφωνο (917) 375-3752 ή στο email: terzides@inrock.gr. Το Greek Pop Up Market αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στις ΗΠΑ, και ελπίζει να συνεχίσει να μεγαλώνει, προβάλλοντας τη μοναδικότητα και τη δημιουργικότητα της ελληνικής κουλτούρας.

       

Πηγή:άρθρου/φωτογραφίες: ekirikas.com