Eurostat: Υγειονομική ανισότητα στην Ελλάδα: Μόνο η Αθήνα με πλήρη κάλυψη σε νοσοκομεία

Περισσότεροι γιατροί, λιγότερη πρόσβαση; Το ελληνικό παράδοξο στην υγεία από την Eurostat
Παρά την πρόοδο στην υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη, τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην πρόσβαση σε νοσοκομεία.
Μπορεί η Αθήνα να συγκαταλέγεται στις πιο καλά εξυπηρετούμενες περιοχές, όμως σε μεγάλο μέρος της επικράτειας – ιδιαίτερα σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές – οι κάτοικοι αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν βασικές υγειονομικές υπηρεσίες.
Νοσοκομεία στην Ελλάδα: Ανισότητες στην πρόσβαση και ανησυχητικά στοιχεία για πολλές περιφέρειες
Παρότι πάνω από το 83% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει κοντά σε νοσοκομείο, στην Ελλάδα οι ανισότητες στην πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη παραμένουν μεγάλες, με την πλειοψηφία των περιφερειών της χώρας να καταγράφει χαμηλή συγκέντρωση νοσοκομείων και αυξημένες αποστάσεις για τη μετακίνηση των κατοίκων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, μόνο τέσσερις περιφέρειες στην Ελλάδα (όλες στην περιοχή της Αθήνας) καταγράφονται ανάμεσα στις 96 της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου το 100% των κατοίκων ζει σε απόσταση μικρότερη των 15 λεπτών από το πλησιέστερο νοσοκομείο. Αυτή είναι η φωτεινή εξαίρεση.
Αντίθετα, η πραγματικότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι διαφορετική και σε ορισμένες περιπτώσεις ανησυχητική.
Περιφέρειες με πολύ χαμηλή πρόσβαση: Λιγότερο από το 10% κοντά σε νοσοκομείο
Σε τέσσερις ελληνικές περιφέρειες – Λευκάδα, Θεσπρωτία, Λήμνος-Λέσβος και Χαλκιδική – λιγότερο από το 10% του πληθυσμού ζει κοντά σε νοσοκομείο (δηλαδή σε ακτίνα έως 15 λεπτών με αυτοκίνητο). Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τις περιοχές αυτές μεταξύ των πιο υποβαθμισμένων στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την εγγύτητα σε βασικές υγειονομικές υπηρεσίες.
Συνολικά, 15 ελληνικές περιφέρειες συγκαταλέγονται στις 97 της ΕΕ στις οποίες πάνω από το 50% των κατοίκων χρειάζεται να διανύσει μεγαλύτερες αποστάσεις για να φτάσει σε ένα νοσοκομείο.
Το παράδοξο με τους γιατρούς
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό γιατρών ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, με 656 ιατρούς, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (406). Παρ’ όλα αυτά, η νοσοκομειακή κάλυψη σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένει ελλιπής, επιβεβαιώνοντας ότι η ύπαρξη ιατρικού προσωπικού δεν αρκεί από μόνη της για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην περίθαλψη.
Η ανάγκη για ενίσχυση των υποδομών
Τα στοιχεία αυτά της Eurostat αναδεικνύουν τις σημαντικές γεωγραφικές ανισότητες στο εσωτερικό της Ελλάδας και φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για αναδιάταξη και ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών, ειδικά σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
Η πολιτεία καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα όχι μόνο με όρους αριθμών, αλλά και με όραμα για ποιότητα, ταχύτητα πρόσβασης και βιωσιμότητα των δομών υγείας, ώστε κάθε πολίτης – ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας – να έχει ίση πρόσβαση σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών και των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Περιοχές με υψηλή συγκέντρωση νοσοκομείων
Το 2023, το 83,2% του πληθυσμού της ΕΕ ζούσε σε απόσταση μικρότερη των 15 λεπτών οδήγησης από το πλησιέστερο νοσοκομείο. Σε 124 περιφέρειες NUTS 3, το σύνολο του πληθυσμού είχε αυτήν την εγγύτητα. Από αυτές, οι 96 βρίσκονταν στη Γερμανία, κυρίως σε αστικές περιοχές.
Άλλες χώρες με υψηλή συγκέντρωση περιφερειών όπου το 100% του πληθυσμού ζει κοντά σε νοσοκομείο περιλαμβάνουν το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες (από 6 περιφέρειες η κάθε μία), καθώς και τη Γαλλία και την Ελλάδα (από 4 περιφέρειες η κάθε μία).
Περιοχές με χαμηλή συγκέντρωση νοσοκομείων
Αντίθετα, σε 97 περιφέρειες της ΕΕ, λιγότερο από το 50% του πληθυσμού ζει σε απόσταση μικρότερη των 15 λεπτών από νοσοκομείο. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στη Ρουμανία (21 περιφέρειες) και την Ελλάδα (15 περιφέρειες). Συγκεκριμένα, σε επτά περιφέρειες, λιγότερο από το 10% του πληθυσμού έχει τέτοια πρόσβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τις Λευκάδα, Θεσπρωτία, Λέσβο, Λήμνο και Χαλκιδική στην Ελλάδα, καθώς και τις Κοβάσνα, Τούλτσεα και Μεχεντιντσι στη Ρουμανία.
Αριθμός νοσοκομειακών κλινών
Το 2022, ο μέσος όρος των νοσοκομειακών κλινών στην ΕΕ ήταν 516 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Οι χώρες με τον υψηλότερο αριθμό κλινών ανά 100.000 κατοίκους ήταν η Βουλγαρία (823), η Γερμανία (766) και η Ρουμανία (728).
Αριθμός Ιατρών
Το 2022, υπήρχαν περίπου 1,83 εκατομμύρια ιατροί στην ΕΕ, με μέσο όρο 406 ιατρούς ανά 100.000 κατοίκους. Η Ελλάδα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ιατρών ανά 100.000 κατοίκους (656), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (573,5) και την Αυστρία (544,6). Αντίθετα, η Φινλανδία είχε τον χαμηλότερο δείκτη, με 285,5 ιατρούς ανά 100.000 κατοίκους.
Όλα αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν τις ανισότητες στην πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές που θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες.
Πηγή:in.gr
Σχόλια Facebook