Αλήθεια, ποιος είπε ότι «η σημασία είναι στη λεπτομέρεια»;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μπορεί η εξ αφορμής της εθνικής παρελάσεως στην Φιλαδέλφεια επίσκεψη του νέου Υφυπουργού εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό κυρίου Γιάννη Λοβέρδου στις ΗΠΑ να μην έβγαλε την «τρανταχτή είδηση» αναφορικά με τις σχέσεις Ομογένειας – Γενέτειρας, η συνέντευξη, όμως, που παραχώρησε ο Υφυπουργός είχε, αρκετό ενδιαφέρον στις «λεπτομέρειές» της.

 «Λεπτομέρεια» πρώτη: Ο κ. Λοβέρδος, έγκριτος δημοσιογράφος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα ΟΜΜΕ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η επίσκεψή του στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο ήταν «εθιμοτυπική».  Ο ευρισκόμενος στο εξωτερικό, επομένως, ex officio εκπρόσωπος της Κυβέρνησης,  σε συνάντηση με τον προκαθήμενο της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής, σε «εθιμοτυπική» συνάντηση! Μένει να μας πουν εάν συζήτησαν για τις τυχόν πνευματικές ανησυχίες του Γιάννη Λοβέρδου!

«Λεπτομέρεια» δεύτερη:  Ό,τι δημοσιογραφικό ακούστηκε περί αναθέρμανσης των σχέσεων Κυβέρνησης – Αρχιεπισκοπής αποτελούσε «ψευδή είδηση». Και πως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν το θέτει το ζήτημα κάπως ποιο κομψά: «… υπήρξε μια κατανόηση για να δούμε αν θα μπορούσαμε να λύσουμε το υφιστάμενο χρόνιο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω μιας περιεκτικής διαπραγμάτευσης»…  Στην προκειμένη περίπτωση, καμμία διαπραγμάτευση!!! Στο ίδιο «εθιμοτυπικό» ενέταξε ο κ. Λοβέρδος και τις συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη, αντίστοιχα. Και πρόσθεσε:  «Με τους εκκλησιαστικούς φορείς πρέπει να έχεις μια εθιμοτυπική επίσκεψη. Αυτό είναι και τίποτα παραπάνω».  Την νεοφανή θεωρία περί «εθιμοτυπικής επίσκεψης» στους «εκκλησιαστικούς φορείς» και «τίποτα παραπάνω» να την εισάγουν ως μάθημα στα Δημοτικά Σχολεία, στα Γυμνάσια, στα Λύκεια και στα Πανεπιστήμια!..

«Λεπτομέρεια» Τρίτη: Λαλίστατος ο κ. Λοβέρδος μας …αποκάλυψε πoιος χαράσσει στην Ελλάδα την εξωτερική Πολιτική. «Την εξωτερική πολιτική της χώρας τη διαμορφώνει ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εξωτερικών. Αυτοί εκφράζουν την εξωτερική πολιτική της χώρας».  «Εξωτερική πολιτική» οι σχέσεις Αποδήμων Ελλήνων και εθνικού Κέντρου! «Εξωτερική Πολιτική» οι σχέσεις μας με την Ορθοδοξία!

Και τότε, σαν είναι θέμα Πρωθυπουργού οι σχέσεις της γενέτειρας με τους Απόδημους, γιατί δεν αναλαμβάνει επισήμως την αρμοδιότητα για τον Απόδημο Ελληνισμό ο εκάστοτε Έλληνας Πρωθυπουργός;

«Λεπτομέρεια» τέταρτη: Του είπαν: Γιατί πέντε υφυπουργοί σε έξη χρόνια, μια επισήμανση που είχε κάνει πρόσφατα η  Panhellenic Post, απάντησε: «… η επιλογή τόσο των προκατόχων του όσο και του ιδίου έγινε από τον κ. Μητσοτάκη». Και μεις οι αφελείς που πιστεύαμε ότι οι πέντε προηγούμενοι …αυτοδιορίστηκαν!!! (Τέσσερις, πέντε, υφυπουργοί, χάσαμε το λογαριασμό πιά!)

«Λεπτομέρεια» Πέμπτη (σ.σ. και λόγω …απεργίας, αφήνουμε δυο-τρεις ακόμη «Λεπτομέρειες» ασχολίαστες, προς το παρόν) «Στον Απόδημο Ελληνισμό πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Δεν είναι ότι έχουμε (οι υφυπουργοί) διαφορετικό όραμα, το όραμα είναι ακριβώς το ίδιο. Το όραμα είναι να χτίσουμε γέφυρες με τον Ελληνισμό απανταχού και, ταυτόχρονα, και οι Έλληνες του εξωτερικού να νοιώθουν ότι υπάρχει συνέχεια και επαφή με τη μητέρα πατρίδα – διότι το συχνό παράπονό τους είναι ότι τους ξεχνάει η μητέρα πατρίδα και αυτό είναι για εμένα πολύ μεγάλο λάθος», είπε ο κ. Λοβέρδος.  Αμ, κι έτσι που τους «θυμάται» κ. Υφυπουργέ,  καλύτερα να τους ξέχναγε!!!

Α, δεν θα αφήσουμε ασχολίαστους τους «στόχους» του κ. Λοβέρδου, «Τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και στις νεότερες γενιές, μέσω της ενίσχυσης της Ελληνικής Παιδείας, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές αλλά και την εν γένει ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των Αποδήμων και του Εθνικού Κέντρου». Πραγματικά, πρώτη φορά τα ακούμε όλα αυτά! Αυτό προφανώς εννοούσε λέγοντας πως «το όραμα -των υφυπουργών -είναι ακριβώς το ίδιο»!

Θα χρειασθεί να επανέλθουμε.