Ανεβάζουν την πίεση στη ναυτιλία οι κινεζικοί αντιδασμοί

Στις τακτικές γραμμές οι μεγαλύτεροι φόβοι – Τι εκτιμούν οι αναλυτές για ξηρό και υγρό φορτίο.

Μεγαλύτερη πίεση και στη ναυτιλία αναμένεται να επιφέρει η άμεση απάντηση της Κίνας στον δασμολογικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ, με αναλυτές να επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι οι συνέπειες που μπορεί να πυροδοτήσουν η τρέχουσα κατάσταση και τα πιθανά νέα αντίμετρα στην παγκόσμια οικονομία δεν έχουν πλήρως χαρτογραφηθεί.

Πάντως, οι επιπτώσεις από τον «Αρμαγεδδώνα», εάν δεν επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται «πίσω από την κουρτίνα», αναμένεται να φανούν στο τέλος του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε χθες ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα ως αντίμετρο στους σαρωτικούς δασμούς του Αμερικανού προέδρου, μια εξέλιξη που επιτείνει τους φόβους για ύφεση. Σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΟΙΚ, οι νέοι δασμοί θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 10 Απριλίου.

Όπως τονίζουν στη «Ν» στελέχη ναυλομεσιτικών οίκων, τα routes στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και του Ατλαντικού είναι μεταξύ αυτών που πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς των ΗΠΑ, καθώς αποτελούν «κλειδί» στην παγκόσμια εμπορική αλυσίδα.

«Ήδη οι εταιρείες διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων κάνουν λόγο για χειρότερα του αναμενομένου προστατευτικά μέτρα από τις ΗΠΑ» αναφέρουν τα ίδια στελέχη, προσθέτοντας ότι τα containerships αναμένεται να έχουν χαμηλότερη ζήτηση στις συναλλαγές προς τις δυτικές και ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια ώρα, τα αντίμετρα που ανακοίνωσε το Πεκίνο, πρόκειται να συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση της ζήτησης για μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Όπως επισημαίνεται, ο πραγματικός αντίκτυπος στη ναυτιλιακή βιομηχανία εκτιμάται ότι θα γίνει ορατός κατά τη διάρκεια του γ’ και του δ’ τριμήνου του 2025, ενώ σε άμεσο επίπεδο δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική μείωση της ζήτησης, με τις περισσότερες αποστολές προϊόντων να έχουν ήδη κλείσει και να μην υπάρχουν ταυτόχρονες ακυρώσεις παραγγελιών.

Όλα ανοιχτά

Μέχρι στιγμής, μια βασική εκτίμηση ήταν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το αρχικό σοκ θα έφευγε και η αναπροσαρμογή των εμπορικών ροών θα έφερνε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ανάκαμψη.

Ωστόσο, αν μετά το Πεκίνο ακολουθήσουν και άλλες χώρες τη γραμμή της αντεπίθεσης με αντίστοιχα μέτρα, η ναυτιλιακή βιομηχανία θα κληθεί να βρει άμεσα νέες διαδρομές και νέους πελάτες, ειδάλλως -όπως τονίζεται- τα σύννεφα θα απλωθούν ακόμη περισσότερο πάνω από τον κλάδο.

Συνήθως η μετατόπιση στα trade φέρνει κέρδη για τη ναυτιλία και ως εκ τούτου -βάσει άλλων εκτιμήσεων- μια «αντίδραση» θα μπορούσε να ήταν η μετατόπιση της βάσης των πελατών σε άλλες αγορές, με τις εταιρείες να ακολουθούν. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η καταγραφή υψηλότερων επιδόσεων σε άλλες διαδρομές (π.χ., εμπόριο Ασίας-Ευρώπης), τόσο στα containerships όσο και στα car carriers.

Στάση αναμονής

Από την πλευρά του, ο ναυτιλιακός κολοσσός των liners AP Moller-Maersk εμφανίζεται επιφυλακτικός, με την εταιρεία να τονίζει πως «προφανώς δεν είναι καλά νέα για την παγκόσμια οικονομία, τη σταθερότητα και το εμπόριο». Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τακτικών γραμμών στον κόσμο, επισημαίνει ότι πρέπει να δει πώς θα αντιδράσουν οι χώρες που πλήττονται και να αντιδράσει ανάλογα, αλλά -όπως προσθέτει- είναι «πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά πώς θα εξελιχθεί τελικά».

Σε ό,τι αφορά τις αγορές πετρελαίου, οι shipbrokers υπογραμμίζουν στη «Ν» ότι καθώς το πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης εξαιρούνται από τα μέτρα του Τραμπ, αναμένεται μικρότερη επίδραση στα δεξαμενόπλοια. Βέβαια, σύμφωνα με τους ίδιους, αν η κατάσταση διατηρηθεί ως έχει ή μεταβληθεί επί τα χείρω η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί.

Περιορισμένος άμεσος αντίκτυπος εκτιμάται και για τα bulk carriers, με τους δασμούς να πλήττουν περισσότερο τα πλοία μεσαίου μεγέθους, αν και τα αντίμετρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εξαγωγές σιτηρών.

Τέλος, ασθενικό αναμένεται σε πρώτη φάση το πλήγμα για τις εταιρείες μεταφοράς αερίου, αλλά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ είναι ένας τεράστιος εξαγωγέας LNG και LPG, η αγορά παραμένει ευάλωτη στα αντίποινα.

Αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός πως λίγες ώρες μετά τη θύελλα που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος οι μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας στις ΗΠΑ έχασαν σχεδόν 10 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, καθώς οι δασμοί πυροδότησαν τους φόβους για ύφεση.

Πηγή: naftemporiki.gr