«Άμεση δράση και εκπαίδευση» για την πράσινη μετάβαση

Νέες τεχνολογίες και εναλλακτικά καύσιμα μεταξύ των θεμάτων στο 18ο Greener Shipping Summit
Κάλεσμα για άμεση δράση, λόγω των κανονισμών της Ε.Ε για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (EU ETS) και το FuelEU Maritime, αλλά και των αναμενόμενων μεσοπρόθεσμων μέτρων του IMO, απηύθυνε ο Δημήτρης Φαφαλιός, γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΕΕ και επίτιμος πρόεδρος της Intercargo, στο πλαίσιο του 18ου Greener Shipping Summit.
Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα ο κ. Φαφαλιός επισήμανε ότι «η επιτυχής μετάβαση σε νέες τεχνολογίες και εναλλακτικά καύσιμα εξαρτάται από την ολοκληρωμένη επανεκπαίδευση των ναυτικών και του προσωπικού που βρίσκεται στην ξηρά», προσθέτοντας ότι «οι ναυτικοί πρέπει να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρία για να χειριστούν προηγμένα τεχνολογικά συστήματα και να διαχειριστούν με ασφάλεια τα νέα καύσιμα».
Ο κ. Φαφαλιός υπογράμμισε ότι «η δίκαιη μετάβαση της ναυτιλίας στην απανθρακοποίηση πρέπει να θέσει τους ναυτικούς στο επίκεντρο της διαδικασίας», καλώντας τους ενδιαφερόμενους φορείς, ιδιαίτερα τον IMO, τις κυβερνήσεις, τους πλοιοκτήτες και τους παρόχους ναυτικής εκπαίδευσης, να συνεργαστούν ώστε να εξασφαλιστούν ευκαιρίες αναβάθμισης και επανεκπαίδευσης για τους ναυτικούς παγκοσμίως. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ναυτικοί και οι διαχειριστές πλοίων χρειάζονται εκπαίδευση για τον μετριασμό των κινδύνων, καθώς οι κυβερνοαπειλές αποτελούν μια αυξανόμενη ανησυχία, ενώ υπογράμμισε ότι με την άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), της μηχανικής μάθησης και των digital twins, η βιομηχανία πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτά συμπληρώνουν την ανθρώπινη τεχνογνωσία αντί να την αντικαθιστούν. Μιλώντας για το μέλλον της ναυτιλίας, ανέφερε: «Οι ευκαιρίες είναι άφθονες: Αυξημένη ασφάλεια, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο πλοίο, βελτιωμένη εκπαίδευση και υποστήριξη υγείας, καθώς και αυξημένη αποδοτικότητα οδηγούν σε μείωση των εκπομπών». Τα συνεχή τεχνολογικά άλματα στη ναυτιλιακή βιομηχανία οδήγησαν στην εκμάθηση νέων τεχνικών -στα hard και soft skills-, απαιτούμενων για την εκπαίδευση των ναυτικών αλλά και όσων άλλων εμπλέκονται στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
«Συμπληρωματικά εργαλεία» Αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν από το πρώτο πάνελ, με συντονιστή τον Τάκη Κουτρή, MD της Roxana Shipping, ο οποίος δήλωσε ότι «η πιο αποτελεσματική μέθοδος μάθησης, με ποσοστό επιτυχίας έως και 70%, είναι η “συμμετοχική μάθηση”, όπου μια δομημένη ομάδα με συντονιστή ασχολείται με ένα ζήτημα και κάθε άτομο παρουσιάζει την εμπειρία του στους υπόλοιπους». Η Βενετία Καλλιπολίτου, cross departmental HR και training manager, Tsakos Group, σημείωσε ότι «καθώς όλες αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, χρησιμοποιούνται καλύτερα ως συμπληρωματικά εργαλεία». Αλλά και ο Φώτης Μπελεξής, technical director της Star Bulk Carrier και συντονιστής του δεύτερου πάνελ, στην εισαγωγική του τοποθέτηση επισήμανε: «Η ναυτιλιακή βιομηχανία υφίσταται μια βαθιά μεταμόρφωση, καθοδηγούμενη από τους στόχους απανθρακοποίησης, την ψηφιοποίηση, την αυτοματοποίηση και ένα ολοένα και πιο περίπλοκο ρυθμιστικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία μεταξύ των βασικών φορέων δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη». AI και VR στη ναυτιλία Το τρίτο πάνελ, με συντονιστή τον Σταύρο Χατζηγρηγόρη της Advanced Engineering Services και της Zodiac Maritime, επικεντρώθηκε σε ζητήματα που σχετίζονται με τις νέες ναυτιλιακές τεχνολογίες, την απανθρακοποίηση, τη χρήση του LNG και των νέων καυσίμων στη ναυτιλία, καθώς και τον συνδυασμό τεχνικών και προσωπικών δεξιοτήτων που απαιτούνται από τους ναυτιλιακούς επαγγελματίες, αλλά και την εκπαίδευση που επικεντρώνεται στην AI και τη VR στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Ο Σπύρος Βλασσόπουλος, managing director της Ionic Group, δήλωσε ότι «οι νέοι της ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι καλύτερα προετοιμασμένοι», ενώ τόνισε την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού και της υιοθέτησης μιας πιο ανοιχτόμυαλης προσέγγισης στη βιομηχανία. Η Μαρίνα Παπαϊωάννου, regional maritime academies manager SouthEast Europe του DNV, δήλωσε ότι «πρέπει να αναδιαμορφώσουμε την εκπαίδευση. Δεν έχουμε σαφή στοιχεία για το πώς να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας. Χρειαζόμαστε εξειδικευμένους και ειδικευμένους εκπαιδευτές». Ο Δημήτρης Φωκάς, training manager του Angelicoussis Shipping Group και πρόεδρος της της Intertanko Human Element Committee, ανέφερε ότι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία είναι ότι κάθε εταιρεία καθορίζει τα δικά της πρότυπα εκπαίδευσης, προσπαθώντας να αναπτύξει ένα νέο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR) και να αντικαταστήσει την κλασική εκπαίδευση διά ζώση
Σχόλια Facebook