Τραμπ για δασμούς: «Κρατάτε γερά, το αποτέλεσμα θα είναι ιστορικό» – Μπαράζ αντιδράσεων, σε σοκ οι αγορές

«Κρατάτε γερά», είπε προς τους Αμερικανούς πολίτες σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την έναρξη ισχύος των επιπλέον δασμών 10% που επέβαλε ο ίδιος σε μεγάλο μέρος των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ από σχεδόν όλο τον κόσμο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναγνωρίζει ότι αυτό «δεν θα είναι κάτι εύκολο» μπροστά στους κινδύνους πληθωρισμού.
Αυτό το καθολικό κατώτατο όριο του 10%, εκτός από τους τελωνειακούς δασμούς που υφίστανται ήδη, αποτελούν ένα σοκ για το παγκόσμιο εμπόριο, με τους κλωδυνισμούς να αναμένεται να μεγαλώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. «Αυτή είναι μια οικονομική επανάσταση και θα κερδίσουμε», έγραψε με κεφαλαία γράμματα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος στην πλατφόρμα του Truth Social, λέγοντας προς τους συμπατριώτες του «Κρατάτε γερά, αυτό δεν θα είναι εύκολο», υποσχόμενος ωστόσο ότι «το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιστορικό».
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου:
Οι νέοι δασμοί Τραμπ σόκαραν την παγκόσμια οικονομία και χρηματαγορές παγκοσμίως έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες. Μόνο στην Wall Street τις τελευταίες δύο μέρες εξανεμίστηκαν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data. Μάλιστα χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ παρουσίασε με μελανά χρώματα τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας μετά τους νέους δασμούς και στις οικονομικές επιπτώσεις αυτών συμπεριλαμβάνονται υψηλότερος πληθωρισμός, επιβράδυνση της ανάπτυξης και μεγαλύτερη ανεργία.
Από τους δασμούς που μπαίνουν σήμερα σε ισχύ εξαιρούνται κάποια προϊόντα – όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο χρυσός, ο χαλκός, το ασήμι, το παλλάδιο, η ξυλεία για κατασκευές, οι ημιαγωγοί, τα φαρμακευτικά προϊόντα και ορυκτά που δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ – προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες. Οι νέοι δασμοί δεν αφορούν επίσης τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα εισαγόμενα αυτοκίνητα στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί δασμοί 25%.
Ο λογαριασμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος από τις 9 Απριλίου για τις χώρες που εξάγουν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ από όσα εισάγουν από αυτή. Οι δασμοί για τις εισαγωγές από την Κίνα θα φτάσουν το 54%, για αυτές από την ΕΕ το 20%, για το Βιετνάμ το 46% και για την Ιαπωνία το 24%… Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που παρουσίασε χθες Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση, οι νέοι δασμοί αφορούν περίπου 80 χώρες και περιοχές, περιλαμβανομένων των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Και ο Καναδάς και το Μεξικό, που υπόκεινται σε άλλο καθεστώς, πληρώνουν ήδη ένα τίμημα από τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος από τότε που ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του.
Μέρες του 2020 βιώνουν οι αγορές, καθώς από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ επιπλέον δασμοί 10% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ντόμινο των αναταράξεων ξεκίνησε από τη Wall Street, όπου οι απώλειες ξεπέρασαν τα 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ένα 48ωρο και εξαπλώθηκε σε όλες τις χρηματογορές και την ενέργεια.
Οι επενδυτές φοβούνται πλέον ότι τόσο μεγάλη και τόσο απότομη ανατροπή του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες για τις παγκόσμιες οικονομίες: Χαμηλότερη ανάπτυξη για όλους, υψηλότερος πληθωρισμός κυρίως στις ΗΠΑ.
Παγκόσμιο οικονομικό τσουνάμι
Οι εφτά μεγαλύτερες εταιρείες του αμερικανικού Χρηματιστηρίου καταγράφουν απώλειες ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις μετοχές τους να υποχωρούν από 6% έως και 16% σε διάστημα μόλις δύο ημερών. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί ήταν τα πρώτα θύματα των δασμών του Τραμπ, με τη χρηματιστηριακή αξία της Apple να πέφτει κάτω από το όριο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και την Tesla του Μασκ και την Alphabet με την Google να χάνουν το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου.
Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε ελεύθερωση πτώση και το φάντασμα της ύφεσης πλανάται πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent υποχώρησε κατά 11% στα 65,5 δολάρια το βαρέλι επιστρέφοντας στα επίπεδα του Αυγούστου του 2021, αποτυπώνοντας έτσι τον κίνδυνο της ύφεσης.
«Ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί διότι μέχρι τώρα με τα μοντέλα μας εκτιμούσαμε τις επιπτώσεις που θα είχε η αύξηση των δασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα όμως αρχίζουν τα αντίποινα. Τα αντίποινα αυτά εκ των πραγμάτων μειώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του κόσμου» τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης.
Οι ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια έφεραν εισροές στα κρατικά ομόλογα με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή “καταφύγια”: Το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ στη 10ετία υποχώρησε στο 4%, το 10ετές γερμανικό διαμορφώθηκε στο 2,56% και το ιταλικό διαπραγματεύεται στο 3,75% υψηλότερα από το αντίστοιχο ελληνικό που είναι πλέον στο 3,43%.
Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας προειδοποίησε ανοικτά για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, ενώ οι απαντήσεις των υπόλοιπων χωρών θα κρίνουν την έκταση του φαινομένου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η σκυτάλη περνάει τώρα στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να προσαρμόσουν την νομισματική τους πολιτική στα νέα δεδομένα. Μέσα στις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον ορισμό των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.
Οι πρώτες αντιδράσεις στην απόφαση Τραμπ
Ενώ ο πλανήτης κλυδωνίζεται από τους σαρωτικούς νέους δασμούς που επέβαλε σε δεκάδες χώρες ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ίλον Μασκ, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου και μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα για μια «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, με «μηδενικούς δασμούς».
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ «θα πρέπει ιδανικά να κινηθούν, κατά τη γνώμη μου, προς μια κατάσταση μηδενικών τελωνειακών δασμών, δημιουργώντας πρακτικά μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής», είπε ο Μασκ μιλώντας μέσω βίντεο σε συνέδριο του ιταλικού αντιμεταναστευτικού κόμματος Λέγκας που γίνεται στη Φλωρεντία.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, σχολιάζει ειρωνικά ότι ο Τραμπ δεν επέβαλε δασμούς στον Πούτιν αλλά σε ένα μικρό νησί κατοικούμενο από πιγκουίνους, ενώ αναδεικνύει τις επιπτώσεις των δασμών για το μέσο Αμερικανό καταναλωτή. «Υπολογίζεται ότι η μέση αμερικανική οικογένεια θα πληρώνει 5.000 δολάρια περισσότερα το χρόνο λόγω αυτών των δασμών» πρόσθεσε.
Ο Κιρ Στάρμερ και ο Εμανουέλ Μακρόν μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού. «Συμφώνησαν ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, αλλά τίποτα δεν πρέπει να είναι εκτός τραπέζης», ανέφερε η ανακοίνωση η Ντάουνινγκ Στριτ.
Το Πεκίνο, αφότου ανταπάντησε με δασμούς ύψους 35% στις αμερικανικές εισαγωγές, διαμήνυσε με νόημα ότι «η αγορά μίλησε» και κάλεσε την Ουάσινγκτον σε «διαβουλεύσεις επί ίσοις όροις». «Η Κίνα το χειρίστηκε λάθος, πανικοβλήθηκαν. Το μόνο πράγμα που δεν έπρεπε να κάνουν» σχολίασε ο Τραμπ.
Έκκληση για «αποκλιμάκωση» στον πόλεμο των δασμών που κήρυξε ο Πρόεδρος Τραμπ, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζανκάρλο Τζορτζέττι, συνιστώντας αποφυγή αντίμετρων. «Αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να αξιολογήσουμε τις συνέπειες. Να αποφύγουμε να αρχίσουμε τα αντίμετρα με δασμούς που θα βλάψουν τους πάντες και ιδίως εμάς»
Ψυχραιμία συνιστά και ο Καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ: «Οι αμερικανικοί δασμοί στα αυτοκίνητα είναι σκληροί. Είναι σκληρό αλλά είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αυτή την εταιρεία, για αυτή την χώρα».
Το ενδεχόμενο να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στις Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζει η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan, κάτι που θα συνιστούσε πλήρη συμμόρφωση με τις επιδιώξεις Τραμπ.
Στους δρόμους οι Αμερικανοί – Διαδηλώσεις και στην Ευρώπη
Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί ξεκίνησαν από το μεσημέρι να συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον αλλά και σε άλλες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, σε μια πρώτη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση κατά των πολιτικών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και κατά των δρακόντειων περικοπών στον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους που κάνει ο Ίλον Μασκ.
Περίπου 150 ομάδες ακτιβιστών έχουν απευθύνει κάλεσμα για διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και στις 50 αμερικανικές πολιτείες συν τον Καναδά και το Μεξικό. Πολυάριθμα αριστερά κινήματα πολιτών έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια σε αυτό που περιγράφουν ως «αρπαγή εξουσίας» από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.
Χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν από τις μεσημεριανές ώρες, υπό βροχή, να συγκεντρώνονται γύρω από το Μνημείο της Ουάσινγκτον και διοργανωτές είπαν στο Reuters ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν σε μια συγκέντρωση εκεί. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Κάτω τα Χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση» ή «Ο φασισμός έφτασε», καθώς και αμερικανικές σημαίες με τα χρώματα ανάποδα – ένα ιστορικό σύμβολο ένδειξης πολιτικής διαμαρτυρίας.
Ώρες πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ, εκατοντάδες Αμερικανοί κατά του Τραμπ που ζουν στην Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Λονδίνο διαδηλώνοντας κατά τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, ertnews,gr
Σχόλια Facebook