Η «WSJ» για τον Μάικλ Κράτσιο και τη θέση του ως νέος τεχνολογικός ηγέτης των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ομογενής Μάικλ Κράτσιος (Michael Kratsios), στενός συνεργάτης του Πίτερ Τιλ (Peter Thiel), ηγείται πλέον του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής σε μια κρίσιμη στιγμή για την κούρσα Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «The Wall Street Journal».

Εχοντας λάβει έγκριση από τη Γερουσία, ο Κράτσιος αναλαμβάνει τον ρόλο του καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις προόδους της Κίνας στην AI, όπως το ισχυρό και οικονομικό μοντέλο της DeepSeek.

Η ηγεσία του συμπίπτει με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα αμερικανικά τσιπ, με το Υπουργείο Εμπορίου να προσθέτει δεκάδες κινεζικές εταιρείες στη μαύρη λίστα.

Ακόμα, καθώς οι νομοθέτες ανησυχούν ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας και δαπανών που προωθεί το DOGE θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο Κρατσιος δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για προτεραιότητες όπως η έρευνα και ανάπτυξη και ο καθορισμός προτύπων.

Ο Κράτσιος ανέπτυξε την τεχνογνωσία του στην τεχνολογική πολιτική ως ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες του Τιλ, εξασφαλίζοντας αργότερα ρόλο στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ και επιβλέποντας για σύντομο διάστημα την έρευνα και μηχανική στο Υπουργείο Aμυνας. Μετά από θητεία στη Scale AI, επέστρεψε στην κυβέρνηση υπό αυξημένη πίεση, αναγνωρίζοντας: «Οι διακυβεύσεις είναι πολύ υψηλότερες αυτή τη φορά».

Στον νέο του ρόλο, ο Κράτσιος θα επιβλέπει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και τεχνολογικών πρωτοβουλιών, από την κβαντική πληροφορική μέχρι τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Η ικανότητά του να συντονίζει υπηρεσίες θα είναι κρίσιμη, με τη σύμβουλο τεχνολογικής πολιτικής Κλόε Oτιο να σημειώνει: «Οι άνθρωποι θα τον βλέπουν ως τον άνθρωπο που πραγματικά θα βάλει τα πράγματα σε κίνηση». Μία από τις άμεσες προτεραιότητές του είναι να αναλύσει τις χιλιάδες προτάσεις της βιομηχανίας για το σχέδιο AI του Τραμπ, μετά την ακύρωση του σχετικού εκτελεστικού διατάγματος του Μπάιντεν.

Ο Κράτσιος συνεργάζεται με βασικούς αξιωματούχους όπως ο αρμόδιος για την AI και τα κρυπτονομίσματα, Ντέιβιντ Σακς, και ο ανώτερος σύμβουλος πολιτικής για την AI, Σρίραμ Κρίσναν, και οι δύο με βαθιές ρίζες στο venture capital. Η καριέρα του τον έχει τοποθετήσει στη διασταύρωση τεχνολογίας και γεωπολιτικής. Ως απόφοιτος του Πρίνστον και πρώην ασκούμενος του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, απέκτησε άμεση εμπειρία στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας το 2010, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχούα, τη ναυαρχίδα της Κίνας στην εκπαίδευση μηχανικών. Το 2016, επέστρεψε εκεί για να βοηθήσει τον Τιλ να διδάξει ένα μάθημα startup, παρατηρώντας τη ραγδαία ανάπτυξη κινεζικών επενδύσεων στην τεχνολογία.

Στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, ο Κράτσιος ηγήθηκε προσπαθειών να αποθαρρύνει άλλες χώρες από τη χρήση εξοπλισμού Huawei λόγω ανησυχιών ασφαλείας, προωθώντας αντί αυτού ευρωπαϊκές επιλογές. Συμμετείχε στη σύνταξη του εκτελεστικού διατάγματος του 2019 για την AI, που προώθησε την έρευνα και ανάπτυξη και έδωσε εντολή στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας να καθορίσει πρότυπα για αξιόπιστα AI συστήματα.

Καθώς οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους ελέγχους στα ημιαγωγικά, ορισμένες συμμαχικές χώρες ανησυχούν ότι θα στραφούν σε κινεζικές εναλλακτικές. Ο Κρις Λεχάν από την OpenAI δηλώνει: «Αυτές οι χώρες γνωρίζουν ότι πρόκειται για εθνική οικοδόμηση… Πρέπει να διαλέξουν μία από τις δύο πλευρές». Οι υποστηρικτές της εθνικής ασφάλειας επιμένουν πως οι αυστηροί εξαγωγικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι, με τον γερουσιαστή Τζος Χόλεϊ να προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη τεχνολογική συνεργασία θα μπορούσε να ενισχύσει την κινεζική καινοτομία.

Πηγή: «The Wall Street Journal»/ ekirikas.com