O Τραμπ απειλεί το Κρεμλίνο με δασμούς – «Ο Πούτιν δεν βαδίζει προς στη σωστή κατεύθυνση»

Πούτιν: Να τεθεί η Ουκρανία υπό προσωρινή διοίκηση για τη διεξαγωγή εκλογών.

Ουάσιγκτον.- O Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τον εκνευρισμό για τον Πούτιν επειδή αμφισβήτησε την ηγεσία του Ουκρανού προέδρου – κάτι που έχει πράξει κι ο ίδιος στο παρελθόν.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει «πολύ θυμωμένος» και «τσαντισμένος» με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου άρχισαν οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC News, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για τον εκνευρισμό του κατά του προέδρου της Ρωσίας, επειδή αμφισβήτησε την ηγεσία του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ντόναλντ Τραμπ – που επίσης έχει αμφισβητήσει και επικρίνει τον Ουκρανό ομόλογό του αποκαλώντας ακόμη και δικτάτορα – απείλησε να επιβάλει δασμούς που ανέρχονται έως 50% κατά χωρών που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε περίπτωση που η Μόσχα δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

«Εάν η Ρωσία κι εγώ δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία, και εάν θεωρήσω πως φταίει η Ρωσία – που μπορεί και να μη φταίει – αλλά, εάν το θεωρήσω, τότε θα επιβληθούν δασμοί. Δευτερογενείς δασμοί. Όποιος αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, δεν θα μπορεί να κάνει δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτώντας για πρώτη φορά έναν περισσότερο επιθετικό τόνο κατά της Μόσχας που μέχρι στιγμής έχει συμφωνήσει σε εκεχειρία στις επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών και σε εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα.

H απότομη αλλαγή κατεύθυνσης στη ρητορική Τραμπ συμβαίνει μόλις δύο 24ωρα, αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, πρότεινε μεταβατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στην Ουκρανία, ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες για μία ειρηνευτική συμφωνία.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο όμως «ο Πούτιν δεν βαδίζει προς στη σωστή κατεύθυνση» όταν αμφισβητεί την ηγεσία Ζελένσκι, αφού, όπως είπε στη συνέντευξη, «μία νέα ηγεσία θα σήμαινε πως δεν θα προέκυπτε συμφωνία για πολύ καιρό».

Λίγο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να τονίσει πως «ο θυμός του περνά γρήγορα» εάν ο Ρώσος ομόλογός του «πράξει το σωστό», ενώ αποκάλυψε πως οι δύο ηγέτες αναμένεται εντός της εβδομάδας να συνομιλήσουν εκ νέου.

Οι δευτερογενείς δασμοί στους οποίους αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το τελευταίο από τα όπλα της αμερικανικής κυβέρνησης. Την προηγούμενη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς ύψους 25% σε χώρες που αγοράζουν αργό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο από τη Βενεζουέλα – η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι η Κίνα. Συγχρόνως όμως στη Ρωσία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες των G7.

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, πρώην Twitter, υπογράμμιζε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να αναζητεί δικαιολογίες για να παρατείνει τον πόλεμο κι άλλο».

Όπως σημείωσε «ο Πούτιν παίζει το ίδιο παιχνίδι από το 2014», όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και προσέθεσε ότι αυτό «είναι επικίνδυνο για όλους» και πως «θα έπρεπε να υπάρξει μία κατάλληλη απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τους εταίρους μας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει, ούτε έχει προσφέρει περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ενώ – όσο οι συνομιλίες για εκεχειρία στην Ουκρανία συνεχίζονται – οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να παρακολουθούν με ανησυχία τη σχέση Τραμπ – Πούτιν.

Πούτιν: Να τεθεί η Ουκρανία υπό προσωρινή διοίκηση για τη διεξαγωγή εκλογών

Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο λιμάνι του Μουρμάνσκ, πρότεινε να τεθεί η Ουκρανία υπό μια μορφή προσωρινής διοίκησης, ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή νέων εκλογών και η υπογραφή βασικών συμφωνιών, με στόχο την επίτευξη λύσης, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το σχόλιο του Πούτιν σχετικά με την προσωρινή διακυβέρνηση στην Ουκρανία φάνηκε να αφορά στη μακροχρόνια καταγγελία του ότι οι αρχές της Ουκρανίας δεν είναι νόμιμος διαπραγματευτικός εταίρος, καθώς ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι παρέμεινε στην εξουσία μετά το τέλος της θητείας του τον Μάιο του 2024.

«Θα μπορούσε να εισαχθεί μια προσωρινή διοίκηση στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών, των ευρωπαϊκών χωρών και των εταίρων μας», φέρεται να είπε. «Αυτό θα γινόταν προκειμένου να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές που θα φέρουν στην εξουσία μια ικανή κυβέρνηση, η οποία θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού. Στη συνέχεια, μπορούν να γίνουν συνομιλίες με την Ουκρανική πλευρά για μια συνθήκη ειρήνης», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι πιστεύει πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προχωρήσει στη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα και στην προσπάθεια επίτευξης διευθέτησης, επιθυμεί ειλικρινά την ειρήνη στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απέφευγε της επαφές.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία κινείται σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση προς την επίτευξη των στόχων της στην τριετή και πλέον σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τέλος, ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βόρεια Κορέα για να εργαστεί προς την κατεύθυνση της διευθέτησης της σύγκρουσης. Δυτικές και ουκρανικές πηγές λένε ότι περισσότεροι από 11.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σταλεί για να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Μόσχας, αν και η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρώτη αντίδραση από την Ουάσινγκτον, στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για μια προσωρινή διοίκηση για την Ουκρανία, ήρθε από εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο οποίος δήλωσε ότι «η διακυβέρνηση στην Ουκρανία καθορίζεται από το Σύνταγμά της και τον λαό της χώρας».

Πηγή: skai.gr