Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ σε ενέργεια και άμυνα στο επίκεντρο της συνάντησης – «Στα σκαριά μεγάλη συμφωνία»

Τελ Αβίβ.- Η ενεργειακή και αμυντική συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Κυριακή (31/3) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ στον απόηχο της συμφωνίας της Αθήνας με τον αμερικανικό κολοσσό Chevron για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων νότια της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ και συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά στον Λίβανο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στη χώρα και της τήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο.

Σημείωσε ακόμα την ανάγκη απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων και παύσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Κυριάκος Μητσοτάκης Μπενιαμίν Νετανιάχου

Αναλυτικά ο διάλογος που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του μπροστά στις κάμερες:

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Καλώς ήρθατε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο. Εδώ είναι δύο γαλάζια και λευκά που συναντιούνται. Είμαστε δύο αρχαίοι λαοί. Οι ελεύθεροι πολιτισμοί μας ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Έχουμε κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό συμφέρον, αλλά και κοινές προκλήσεις. Πιστεύω ότι πολλές ευκαιρίες βρίσκονται ενώπιόν μας. Προσβλέπω στη συζήτηση μαζί σας.

Αλλάζετε την οικονομία της Ελλάδας. Διήλθαμε κι εμείς από μια παρόμοια διαδικασία. Οι δεσμοί μας ενισχύονται διαρκώς. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που πηγαίνουν στην Ελλάδα, που επενδύουν στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Ανυπομονώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις για την ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας, κάτι που ξέρω ότι επιθυμείτε.

Από μία δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο προς μια άλλη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώς ήρθες, φίλε.

Κυριάκος Μητσοτάκης Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Είναι πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι εδώ και να συζητώ μαζί σας. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που έχει σημαντικό βάθος, όπως επισημάνατε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να επαναφέρουμε την περιοχή μας σε κατάσταση ειρήνης.

Θέλουμε να εστιάσουμε, επίσης, στην οικονομική μας συνεργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα. Προσβλέπω πραγματικά στη συζήτηση που θα έχουμε. Έχουμε πάντοτε πολύ ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ που με δέχεστε σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

Συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρόεδρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να υπερθεματίζει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από την Χαμάς. «Σας ευχαριστούμε που μας στηρίζετε και είστε στο πλευρό μας σε αυτή την εξαιρετική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία αποτυπώνεται επίσης σε μια άλλη τραγωδία, της οικογένειας Καρούση, της οποίας ο γιος, ο Ιωνάς, ένα υπέροχο αγόρι, σκοτώθηκε σε μια φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα», είπε ο Πρόεδρος του Ισραήλ.

«Επιτρέψτε μου να προσθέσω τη φωνή μου σε εκείνους που ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αλλά επιτρέψτε μου, επίσης, να προσθέσω τη φωνή μου σε εκείνους που εκφράζουν την ειλικρινή ελπίδα ότι το συντομότερο δυνατό θα υπάρξει νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ότι, επιτέλους, η απελευθέρωση των ομήρων θα συνοδεύεται από ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει σε όλους μας να σκεφτούμε την επόμενη μέρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης Ισαάκ Χέρτσογκ

Στα σκαριά μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ

Για επικείμενη τεράστια αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ κάνουν λόγο τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ. Σε ρεπορτάζ η ισραηλινή ιστοσελίδα Times Of Israel ανέφερε ότι «με τεράστιες αμυντικές συμφωνίες στα σκαριά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Ισραηλινούς ηγέτες στην Ιερουσαλήμ».

Σε άλλο ρεπορτάζ η ιστοσελίδα σημειώνει ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την αγορά προηγμένων συστημάτων πυροβολικού και για την αγορά ενός πυραυλικού αμυντικού συστήματος τύπου Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος).

Συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με στελέχη του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση της ισχυρής υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσής της.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ανταλλαγή απόψεων για ευκαιρίες σύμπραξης και συμπαραγωγής, με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την έρευνα και την απόκτηση στρατηγικών δυνατοτήτων.

Τονίστηκε, επίσης, η σημασία της αμοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του οικοσυστήματος ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, στο οποίο προστίθενται εταιρείες με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πηγή: enikos.gr