Εορτασμός εθνικής επετείου στο Κάμπελ του Οχάιο

Με τη συμμετοχή των κοινοτήτων Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Αγ. Νικολάου και Αγ. Ιωάννη γιορτάστηκε η επέτειος της Ανεξαρτησίας στην πόλη Κάμπελ του Οχάιο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ
Κάμπελ,Οχάϊο.- Με τη συμμετοχή των κοινοτήτων Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Αγ. Νικολάου και Αγ. Ιωάννη γιορτάστηκε η επέτειος της Ανεξαρτησίας στην πόλη Κάμπελ του Οχάιο, το Σάββατο 29 Μαρτίου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παρέλαση, με τη συμμετοχή σύσσωμου του εκκλησιαστικού συμβουλίου, των σωματείων Καλύμνου, Σύμης, Κρήτης, Χίου, μαθητών των ελληνικών σχολείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ακολούθησαν, κατάθεση στεφάνων στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και σχολική γιορτή στην κοινοτική αίθουσα με κύριο ομιλητή τον Νίκο Καστρινάκη, πρόεδρο παραρτήματος ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αμερική και πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, με θέμα την ζωή και τη δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Σταύρος Ντίνας, με δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» χαρακτήρισε την 25η Μαρτίου ημέρα διπλής γιορτής για το Εθνος, θρησκευτική και εθνική.
Οπως είπε, «γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την ελπιδοφόρα αναγγελία της σωτηρίας του ανθρώπου και ταυτόχρονα τιμούμε την έναρξη της Εθνικής Επανάστασης του 1821 που οδήγησε στην ελευθερία και την ανεξαρτησία του ελληνικού λαού.
Η παρέλαση είναι μια εξαιρετική εκδήλωση την οποία η κοινότητά μας τιμά εδώ και αρκετά χρόνια.
Οι σημερινοί Ελληνες πρέπει να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για την ελευθερία. Οπως βλέπουμε από την ιστορία, υπάρχουν δυνάμεις που έχουν αφαιρέσει αυτή την ελευθερία, προκαλώντας την υποδούλωση του ανθρώπου.
Αλλά ο Θεός να ευλογεί τους αγωνιστές της ελευθερίας του 1821, αλλά και τους σημερινούς, και ιδιαίτερα εκείνους στην Εκκλησία που πιστεύουν ότι ‘μια ώρα ελευθερίας είναι καλύτερη από 40 χρόνια σκλαβιάς’».
Ο υπεύθυνος των εκδηλώσεων, Νικόλαος Καλουρής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλυμνίων Αμερικής, τόνισε στην εφημερίδα: «Με μεγάλη χαρά φέτος είχαμε μαζί μας στο εορταστικό πρόγραμμα και τις ενορίες των Αγ. Νικολάου και Αγ. Ιωάννη.
Η παρέλαση ξεκίνησε, όπως κάθε χρόνο, από το κτίριο του Συλλόγου Καλύμνου ‘Πρόδρομος’ και κατέληξε στο προαύλιο της εκκλησίας, διασχίζοντας τον 12ο Δρόμο.
Μετά έγινε κατάθεση στεφάνων και ομιλίες από τους επισήμους, σχολική γιορτή με ποιήματα και χορούς στην κοινοτική αίθουσα και ολοκληρώθηκε με νηστίσιμο γεύμα στους καλεσμένους.
Ο Ελληνισμός του Κάμπελ διατηρεί τις παραδόσεις ζωντανές και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας και να διδάξουμε στα παιδιά τις αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας μας».

Μαθητές του σχολείου και του προγράμματος νεολαίας της ενορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Αριστερά, ο π. Σταύρος Ντίνας και δεξιά η διευθύντρια Μαρία Βαμβάκη και ο επίσημος καλεσμένος και κύριος ομιλητής, Νίκος Καστρινάκης, πρόεδρος παραρτήματος ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αμερική και πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, Eκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ
Η διευθύντρια του ελληνικού σχολείου, Μαρία Βαμβάκη, ανέφερε ότι το θέμα της φετινής γιορτής είναι η ζωή και η ιστορία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και έκανε στην εφημερίδα μία μικρή αναφορά στο ιστορικό του σχολείου.
«Ιδρύθηκε το 1938 από τον δάσκαλο, Γεώργιο Θεοδώρου – Καλέρη, με τα πρώτα χρόνια τα μαθήματα να γίνονται στο σπίτι του, αργότερα σε ένα κοντινό σχολικό κτίριο και από την ίδρυση της εκκλησίας το 1955 μέχρι και σήμερα στις κοινοτικές μας αίθουσες.
Ολες αυτές τις δεκαετίες το ελληνικό σχολείο του Αρχάγγελου Μιχαήλ αποτελεί φάρο γνώσης της ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού, των ηθών και εθίμων. Είναι το καμάρι και η υπερηφάνεια της κοινότητας.
Χιλιάδες μαθητές έχουν αποφοιτήσει με όλα τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη ζωή και καριέρα.
Εχουν γίνει γιατροί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλοί χριστιανοί και οικογενειάρχες, με αρχές, αξίες και αγάπη για την Ελλάδα.
Γιορτάζουμε και τιμούμε όλες τις θρησκευτικές και εθνικές γιορτές.
Στο σχολείο έχουμε 46 μαθητές με τάξεις από το προνήπιο έως και την 7η, τις δασκάλες Νίκη Κουλλιά, Ειρήνη Ζεμπιλά και τον π. Σταυρό Ντίνα να διδάσκει Θρησκευτικά στις μεγάλες τάξεις».
Την Παρασκευή 28 Μαρτίου στο Κοινοτικό Κέντρο Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (CLWCC) στην πόλη Λόουλβιλ προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος: Ο Αγώνας για την Μικρά Ασία».
Πηγή:ekirikas.com
Σχόλια Facebook