Τί ειπώθηκε στη συνάντηση Ελλήνων βουλευτών σε επίσκεψη στην Αυστραλία με ομογενείς δημοσιογράφους

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία και η ταλαιπωρία των συμπάροικων στις προξενικές υπηρεσίες της Ελλάδας -ειδικά στη Μελβούρνη- λόγω της έλλειψης προσωπικού, τέθηκαν -και- στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα ομογενειακά ΜΜΕ οι Έλληνες βουλευτές που έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Σίδνεϊ για την 25η Μαρτίου.

Στην αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, υπενθυμίζεται, συμμετείχαν οι: Σταύρος Κελέτσης, βουλευτής Έβρου ΝΔ (επικεφαλής αποστολής), Αθανάσιος Παπαθανάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ, Στέφανος Παραστατίδης, βουλευτής Κιλκίς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Μιλτιάδης Ζαμπάρας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που τους τέθηκαν από τους δημοσιογράφους -στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Προξενείο του Σίδνεϊ συμμετείχε ο «Νέος Κόσμος» και με φυσική παρουσία του Δημήτρη Καλλού, αλλά και μέσω διαδικτύου από τα γραφεία μας στη Μελβούρνη- οι βουλευτές επισήμαναν ότι είχαν ενημερωθεί σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζει η Ομογένεια και πριν από την άφιξή τους στην Αυστραλία, αλλά είχαν την ευκαιρία να τα συζητήσουν και δια ζώσης, κατανοώντας καλύτερα την «έντασή» τους.

Ευθύς εξ αρχής, ο «Νέος Κόσμος» έθεσε το ζήτημα της μη εύρυθμης λειτουργίας των προξενικών Αρχών, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Παρά την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται συχνά από τους εργαζόμενους, ειδικά στη Μελβούρνη, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, με πολλούς συμπάροικους να δυσκολεύονται ακόμα και να «βρουν κάποιον στο τηλέφωνο» για να κλείσουν ένα ραντεβού.

Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα, αναγνώρισε ο κ. Κελέτσης, ανάγοντας τις ρίζες του προβλήματος στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην πατρίδα, όταν, όπως είπε, έγιναν πολλές περικοπές, σε όλους τους τομείς.

Επισήμανε ωστόσο ότι γίνεται προσπάθεια ανασύνταξης και ανασχεδιασμού -και- των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, με έμφαση και στην ψηφιοποίηση.

Ήδη, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης, έχουν προχωρήσει κάποιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για προσλήψεις.«Μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», όπως επισήμανε. Όπως αναφέρθηκε, είναι επίσης σε εξέλιξη το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, που δίνει έμφαση στην καλύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με τους Έλληνες του εξωτερικού.

Οι ίδιοι οι βουλευτές, πριν ακόμα τους θέσουμε ερώτημα σχετικά, μίλησαν και τις δυσκολίες που υπάρχουν με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, καθώς οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών κάθε άλλο παρά εύκολες είναι.

Ο «Νέος Κόσμος» έθεσε στη συνέχεια το ζήτημα της ενημέρωσης για το αν τα προβλήματα που τίθενται προς τους βουλευτές έχουν «μεταφερθεί» αρμοδίως και εντέλει οδεύουν προς επίλυση ή «ξεχνιούνται».

Ο κ. Κελέτσης, απάντησε ότι ως βουλευτές έχουν ευθύνη για το νομοθετικό έργο και στη Βουλή αρμόδια για τους Έλληνες τους εξωτερικού είναι η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.

Προκαλούμε συνεδριάσεις, είπε, όπου συζητάμε τα ζητήματα (των Ελλήνων του εξωτερικού) μετά από κάθε «εξόρμηση» στην Ομογένεια, παρουσία του εκάστοτε υφυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό, μία θέση την οποία ανέλαβε μετά τον ανασχηματισμό ο κ. Γιάννης Λοβέρδος.

Έτσι η νομοθετική εξουσία επικοινωνεί τα προβλήματα που έχουν τεθεί στην εκτελεστική.

Οι βουλευτές συμφωνήσαν ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στο «follow up» σε σχέση με το τι γίνεται για την επίλυση και την ενημέρωση της Ομογένειας.

Ως προς την ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών ο «Νέος Κόσμος» έθεσε το ζήτημα ότι πολλοί συμπάροικοι, ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούν να «ακολουθήσουν τις εξελίξεις» με την τεχνολογία.

Δηλαδή «καλή η ψηφιοποίηση», αλλά ίσως θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ και μηχανισμοί εξυπηρέτησης ανθρώπων που δεν τα καταφέρνουν με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Πρόκειται για ένα θέμα που αντιμετωπίζουν και πολλοί ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε και θα πρέπει επίσης να συζητηθεί αρμοδίως.

Η συζήτηση, στη συνέχεια, περιστράφηκε αρκετά γύρω από το μείζον ζήτημα της Ελληνομάθειας στην Αυστραλία και πώς μπορεί να ενισχυθεί, σε κάθε επίπεδο, από τα σχολεία έως τα Πανεπιστήμια, τη λαμπρή παρουσία των Ελλήνων στη χώρα, τις επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στην πατρίδα (ειδικά αν υπογραφεί και η… πολυαναμενόμενη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης), την ψήφο, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τον πρόσφατο βανδαλισμό στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Ερωτηθέντες οι βουλευτές, από το SBS και τον κ. Θέμη Καλλό, για τα συμπεράσματά τους από την επίσκεψή τους στο Σίδνεϊ, στάθηκαν κυρίως -αλλά όχι μόνο- στις εντυπώσεις τους από την Ομογένεια, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπάροικοι.

«Είναι μία δυναμική, ενεργή, ζωντανή κοινότητα, με πετυχημένους ανθρώπους», τόνισε ο κ. Κελέτσης. Οι Έλληνες της Αυστραλίας αποτελούν «διαφήμιση» για την Ελλάδα στο εξωτερικό, πρόσθεσε.

Επανέλαβε την προσπάθεια «επανεκκίνησης» της ελληνικής Πολιτείας ως προς τις υπηρεσίες που προσφέρει στους ομογενείς.

Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στη δουλειά που γίνεται στην έδρα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και ειδικά στο έργο που επιτελούν οι καθηγητές, Βρασίδας Καραλής και Αντώνης Δρακόπουλος.

«Το ζήτημα της Γλώσσας είναι κρίσιμο», είπε ο κ. Κελέτσης, καθώς είναι το «ταυτοτικό στοιχείο της εθνοτικής ομάδας».

«Πράγματι υπάρχουν ελλείψεις» παραδέχθηκε και υπογράμμισε ότι οι βουλευτές, στην Αυστραλία ήρθαν ως εκπρόσωποι του Εθνικού Κοινοβουλίου.

Ως εκ τούτου θα ήθελαν επιστρέφοντας να υπάρξει μία εποικοδομητική συζήτηση σε εθνικό επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων της Ομογένειας. «Παλεύουμε για κάτι Εθνικό, για την Ομογένειά μας», είπε.

Ο κ. Παπαθανάσης, επισήμανε επίσης ότι η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να «βάλει πλάτη» στις προσπάθειες των ομογενών για την Παιδεία, τη Γλώσσα, τον Πολιτισμό.

Μίλησε για την απαραίτητη συνεργασία, αλλά και τον δίαυλο επικοινωνίας που πρέπει να παραμένει ανοιχτός.

Αναφέρθηκε επίσης στο κομμάτι των επενδύσεων, καθώς πολλοί ομογενείς θέλουν να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξή της, αλλά δυστυχώς συναντούν εμπόδια, την ώρα που δεν έχει υπογραφεί ακόμα και σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Πρέπει οι επενδύσεις από τους Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να γίνονται πιο εύκολα, τόνισε, πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία.

Ο κ. Παραστατίδης επισήμανε ότι οι βουλευτές συνάντησαν «μία ακόμα Ελλάδα, εκτός συνόρων» όσον αφορά στην παροικία.

Η Ελλάδα, συνέχισε, είναι από τις λίγες χώρες που έχει αυτό το προνόμιο.

Κάποτε, είπε, δεν υπήρχε η δυνατότητα τόσο στενής επικοινωνίας, διασύνδεσης.

Αλλά με την τεχνολογία δημιουργείται ευκαιρία για τους Έλληνες εκτός συνόρων να είναι πιο κοντά στην πατρίδα.

Ζητούμενο, πρόσθεσε, δεν πρέπει να είναι μόνο να επιστρέψουν όσοι έφυγαν, αλλά να βοηθηθούν και όπου βρίσκονται.

«Υπάρχει η φλόγα, η διάθεση (στην παροικία για πιο στενή σχέση με την Ελλάδα). Το είδαμε. Το ζήσαμε».

Σε σχέση με τις προξενικές υπηρεσίες και την Ελληνομάθεια, έκανε λόγο για «εύλογες απαιτήσεις» των ομογενών και ότι η Πολιτεία θα πρέπει να ανταπεξέλθει στα «αυτονόητα».

«Έχουμε μείνει πίσω», συμπλήρωσε. «Θέλει δουλειά ακόμα».

Εξήρε επίσης το έργο των καθηγητών Καραλή και Δρακόπουλου και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια. «Έχουν επενδύσει τις ζωές τους» αυτοί οι άνθρωποι, αναγνώρισε.

Για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, είπε ότι «πρέπει να το δούμε από την αρχή», καθώς το κόστος ζωής σε σχέση με τη μισθοδοσία είναι δυσανάλογα.

Ναι συγκινηθήκαμε με ό,τι είδαμε από πλευράς Ομογένειας, αλλά ως βουλευτές έχουμε ευθύνη να πράξουμε και να υποστηρίξουμε, επισήμανε, προσθέτοντας:

Επιστρέφουμε στην Ελλάδα και δεν θέλουμε να μείνουμε στις προσδοκίες, αλλά να πάμε βήμα-βήμα και να βρούμε λύσεις. Ήταν μία τεράστια εμπειρία το να βρεθούμε εδώ.

Ο κ. Ζαμπάρας ευχαρίστησε επίσης για τη φιλοξενία που τους επιφύλαξαν οι ομογενείς και τόνισε ότι η Ομογένεια μπορεί να έχει διαφορετικές δομές, αλλά κοινή συνισταμένη της πατρίδας μας είναι οι άνθρωποί της, όπου και αν βρίσκονται. Να το καταλάβουν αυτό, αυτοί που έχουν την ευθύνη, είπε «Αν δεν πας (εκεί που είναι οι Έλληνες εκτός συνόρων) δεν έχεις καταλάβει τίποτα», με το τι συμβαίνει και ποια είναι τα προβλήματα, πρόσθεσε.

Σε σχέση με το «follow up» για τα ζητήματα που τους τέθηκαν, τόνισε, ότι από την επόμενη ημέρα κιόλας της επιστροφής θα πρέπει να κάνει ο καθένας τη δουλειά του.

Η κυβέρνηση να φέρει προτάσεις/λύσεις και η αντιπολίτευση να πιέσει για να υλοποιηθούν πιο γρήγορα. Να «χτυπάνε όλα τα σφυριά στο ίδιο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καθήκον μας, σημείωσε, είναι να μιλήσουμε στους αρχηγούς των κομμάτων μας, τι είδαμε και να ιεραρχήσουμε τι χρειάζεται, ώστε από τη δική τους πλευρά να συμβάλλουν στο να επιλυθούν προβλήματα.

Χαρακτήρισε τη Γλώσσα ως «θεμέλιο λίθο» για την Ομογένεια και αναφέρθηκε και στον ρόλο της Εκκλησίας, που όπως είπε για την παροικία δεν είναι μόνο θρησκευτικός, αλλά ευρύτερος και πολύ σημαντικός.

Θα πρέπει να δούμε πώς θα διατηρήσουμε τη Γλώσσα «πάση θυσία», συνέχει και υπογράμμισε ότι για κάθε επένδυση που γίνεται στην Ομογένεια, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει σημαντική πρόσθετη αξία (και διευκρίνισε ότι δεν αναφερόταν σε οικονομικούς όρους).

Τέλος, ο κ. Κελέτσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, της Ανδριάνας Σίμος, του Ελληνικού Κήρυκα, επισήμανε και τη σημασία των ομογενειακών μέσων για την έγκυρη και την έγκαιρη ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού, αναγνώρισε ότι υπάρχει «έλλειμμα επικοινωνίας» για σημαντικά ζητήματα. «Καταγράφουμε το θέμα», είπε.

 

 

Πηγές:

https://neoskosmos.com/el/2025/03/28/news/community/ellinikiglossakaiproksenikesypiresieskaipalistoepikentro/

 

Δημοσιεύθηκε και στην Αγγλόφωνη έκδοση

https://neoskosmos.com/en/2025/03/28/news/community/greek-mps-address-consular-services-postal-voting-and-language-preservation-in-sydney-visit/