Μία συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Ιωάννη σκιαγραφεί την ποιμαντική του κατεύθυνση

Η εφημερίδα TEMA, η οποία έχει φιλο-κυβερνητικό προσανατολισμό, επέλεξε να προβάλει, ως πρώτο θέμα της, τη συνέντευξη που της παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Ιωάννης με τίτλο «Αποκλειστικό. Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας Ιωάννη: “Μην εγκαταλείπετε την Αλβανία, διότι είναι αδύνατο να αγαπάς το θεό και να μην αγαπάς τη χώρα όπου γεννήθηκες».
Σημειώνεται πως ο εκδότης της εφημερίδας, όπου δημοσιεύθηκε η συνέντευξη του νέου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, ο δημοσιογράφος Mero Baze, δημοσίευσε και άρθρο του με τίτλο «Ένας Αρχιεπίσκοπος στον οποίο μπορεί να διαβάσει κανείς το DNA της ιστορίας της χριστιανικής πίστεως στην Αλβανία».
Στο άρθρο αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης περιγράφεται ως «ένας λαμπρός μεσολαβητής μεταξύ της Εκκλησίας του Fan Noli και της αναστημένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο».
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης, η οποία είχε έκταση τέσσερις σελίδες, είναι τα εξής:
Α. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη βάπτισή του σε συνθήκες μυστικότητας επί κομμουνιστικού καθεστώτος από έναν από τους ορθόδοξους ιερείς που είχαν απομείνει στην Αλβανία, καθώς και στις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την μέριμνα του ιερέα Artur Liolin της εκεί αλβανικής εκκλησίας καθώς επίσης και στην επιστροφή του στην Αλβανία.
Β. Αποτίμησε πολύ θετικά το έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, τονίζοντας τα εξής: «Το παράδειγμά του ήταν πολύ σημαντικό για όλους τους κληρικούς της Εκκλησίας μας, μαζί και για μένα. Η αγάπη του για την Εκκλησία, για όλους τους ανθρώπους, η σύνεση και η φροντίδα του για τους πιστούς και η αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει τον στόχο που είχε θέσει στον εαυτό του ανασυγκροτώντας την Εκκλησία μας από τα ερείπια, ήταν πάντα ένα παράδειγμα έμπνευσης για τους άλλους».
Γ. Έπλεξε το εγκώμιο του Fan Noli, ως μιας πολυδιάστατης προσωπικότητας με σημαντικότατη συμβολή στην «εθνική συνειδητοποίηση» και στις προετοιμασίες για την απόκτηση του αυτοκέφαλου χαρακτήρα της Εκκλησίας στην Αλβανία. Αναφέρθηκε επίσης στη μετάφραση θρησκευτικών κειμένων από τον Noli, προσθέτοντας ότι ο τελευταίος έλεγε πως στην πολιτική το έργο της ζωής του ήταν η ένταξη της Αλβανίας στην Κοινωνία των Εθνών, και στον συγγραφικό τομέα ήταν η μετάφραση του Λειτουργικού.
Δ. Αναγνώρισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την οικονομική ανεξαρτησία της Εκκλησίας, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να βρει πηγές χρηματοδότησης.
Ε. Ανέφερε πως θα ζητήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας.
ΣΤ. Υποστήριξε ότι ο χριστιανισμός στα εδάφη όπου ζούσαν οι Αλβανοί εμφανίστηκε από τον πρώτο μετά Χριστόν αιώνα. Ανέφερε ότι στο Δυρράχιο ο επίσκοπος Καίσαρας ήταν ένας από τους 70 μαθητές του Χριστού. Ανέφερε ότι Ορθόδοξες εκκλησίες υπήρχαν σε πολλές περιοχές όπου ζούσαν Αλβανοί. Υποστήριξε ότι «πρέπει να υποθέσουμε ότι η αλβανική χρησιμοποιείτο στην ορθόδοξη εκκλησία πριν την τουρκική περίοδο», χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα «το παλαιότερο εκκλησιαστικό κείμενο στην αλβανική που είναι μια περικοπή του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου σε Ελληνικό Κώδικα του 14ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται στην Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνου».
Σχόλια Facebook