Καρατόμηση Ιμάμογλου από το δήμο Κωνσταντινούπολης

Tο υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου απομακρύνεται από τα καθήκοντα του λόγω της προφυλάκισης του. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο.
Το δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έχει την πλειοψηφία, αναμένεται να εκλέξει πρόσωπο που θα ασκεί χρέη δημάρχου τις επόμενες ημέρες. Την Τετάρτη (26/03) αναμένεται η εκλογή του πληρεξουσίου δημάρχου.
Αν ο Ιμάμογλου προφυλακιστεί και για τρομοκρατία επιβάλλεται επιτροπεία στο Δήμο Κωνσταντινούπολης
Επίσης, ο δήμαρχος της περιοχής Beylikdüzü, Mehmet Murat Çalık και ο δήμαρχος της περιοχής Şişli Resul Emrah Şahan, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Ιμάμογλου
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο Ιμάμογλου κρίθηκε προφυλακιστέος στο πλαίσιο της έρευνας για κατηγορίες που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό το οικονομικό όφελος, συμπεριλαμβανομένων των αδικημάτων της δωροδοκίας, υπεξαίρεσης, χειραγώγησης προσφορών, διακεκριμένης απάτης και παράνομης απόκτησης προσωπικών δεδομένων.
Ο δικαστής, στην υπόθεση περί συνεργασίας με την τρομοκρατία σύμφωνα με τις πληροφορίες, που μετέδωσε από την αρχή το in και επιβεβαιώθηκαν και από τις επίσημες ανακοινώσεις, αποφάσισε ότι ο Ιμάμογλου αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, ο Εισαγγελέας έλαβε απόφαση να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστή με την οποία ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης κρίνεται προφυλακιστέος μόνο για την κατηγορία περί διαφθοράς και όχι και για την κατηγορία περί τρομοκρατίας.
Τις διαδικασίες για έφεση κατά της προφυλάκισης Ιμάμογλου θα κινήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του κόμματος Οζγκούρ Οζέλ.
Το ερώτημα είναι αν η έφεση του Εισαγγελέα θα ανατρέψει την αρχική δικαστική απόφαση και θα ανοίξει τελικά το δρόμο για επιτροπεία στο Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης.
Υπέγραψε την «καταδίκη» του ο Ερντογάν;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το στοίχημα για την αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα για το CHP είναι να πετύχει σήμερα μία σημαντική προσέλευση στις κάλπες (oι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 20.30) που θα δώσει μήνυμα υπέρ του Ιμάμογλου και κατά των πρακτικών της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Δεν είναι λίγοι δε οι αναλυτές στην Τουρκία που υποστηρίζουν ότι η απόφαση για προφυλάκιση του Ιμάμογλου είναι επί της ουσίας η «πολιτική αυτοκτονία» του Ερντογάν. Αφού όπως υποστηρίζουν είτε ο ίδιος ο Ιμάμογλου, είτε όποιος αυτός υποδείξει ανεξαρτήτως πορείας και δημοφιλίας θα μπορέσει να κερδίσει τον Ερντογάν. Και αυτό γιατί η προφυλάκιση επέτρεψε να δημιουργηθεί η εικόνα του «κατατρεγμένου» που λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο στην ψυχολογία των τούρκων πολιτών, αλλάζοντας τα δεδομένα.
Τουρκία: Φόβοι για κοινωνική έκρηξη – Το μήνυμα συμβούλου του Ιμάμογλου στους «Έλληνες φίλους»
Στο MEGA μίλησε το «δεξί χέρι» και σύμβουλος του Ιμάμογλου, Μουσταφά Οσμάν Τουράν.
Από τον δρόμο για τη φυλακή, στον δρόμο για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ο Εκρέμ Ιμάμογλου που παύθηκε προσωρινά από τα καθήκοντά του (δήμαρχος Κωνσταντινούπολης) λίγες ώρες αφότου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί διαφθοράς.
Η προφυλάκιση του αναμένεται να πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη λαϊκή οργή ενώ τα καλέσματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληθαίνουν. Ξανά στις πλατείες και τους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ του Ιμάμογλου θα βγουν το βράδυ οι υποστηρικτές του.
Ο Μουσταφά Οσμάν Τουραν έκανε έκκληση στους δημοκράτες όλου του κόσμου αλλά και στους Έλληνες. «Η πιο έντονη αντίδραση ήρθε από τους δημάρχους στην Ευρώπη, οι οποίοι μίλησαν πραγματικά. Η κυβερνήσεις δεν μίλησαν. Νομίζω ότι οι δημοκράτες και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις οπουδήποτε στον κόσμο πρέπει να μιλήσουν όταν βλέπουν αυτές τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων να σπάνε, αυτό θα έλεγα στον Έλληνες φίλους που πιστεύουν αυτές τις αξίες».
Εκκωφαντικό μήνυμα στον Ερντογάν: Τουλάχιστον 10 εκατoμμύρια Τούρκοι ψήφισαν υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Εκκωφαντικό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι στέλνουν οι Τούρκοι πολίτες με την επικύρωση της προεδρικής υποψηφιότητας του συλληφθέντος δημάρχου, παρά την ανακοίνωση της καρατόμησής του από το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Οζγκιούρ Οζέλ, τουλάχιστον 10 εκατομμύρια Τούρκοι ψήφισαν για τον Εκρέμ Ιμάμογλου μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.
Πηγή:in.gr
Σχόλια Facebook