Η Ομογένεια δεν “απέκτησε ” υπουργείο ούτε και “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Με τον Ανασχηματισμό, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, τοποθετήθηκε ο γνωστός και από τη δημοσιογραφική του καριέρα, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών  Γιάννης Λοβέρδος, σε αντικατάσταση του Γιώργου Κώτσηρα, ο οποίος προωθήκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε θέση υφυπουργού.

Σε ό,τι αφορά την ομογένεια, για ένα ακόμη κυβερνητικό σχήμα, ασχέτως κόμματος, το πάγιο αίτημά της για ένα Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού έμεινε στο πεδίο της …φημολογίας και, τελικά, πάλι δεν συστάθηκε. Όπως, άλλωστε,  ακόμη δεν θεσμοθετήθηκε η “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού” που από το 2021 έχει προταθεί εγγράφως από τo Hellenic Congress of America (HECA) και τον τότε Πρόεδρό του, Νίκο Αποστολόπουλο στην κυβέρνηση της ΝΔ, έχει γίνει 0μόφωνα δεκτό από την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και έχει εγκριθεί από 40 εκπροσώπους ομογενειακών Οργανώσεων ανά τον κόσμο με την παρουσία και της ΠαΔΕΕ σε δύο Συνεδριάσεις, η δεύτερη μεικτή συνεδρίαση, (live και διαδικτυακή) τον Απρίλιο του 2ο21.

Η συνεδρίαση έγινε με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής Σάββα Αναστασιάδη, του τότε υφυπουργού Κώστα Βλάσση και με την παρουσία του τότε Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννη Χρυσουλάκη. Κατ΄αυτήν μίλησαν και οι σαράντα εκπρόπωποι ισάριθμων ομογενειεκών Οργανώσεων και όλοι “χειροκρότησαν” την πρόταση του HECA για θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού.

Ακολούθησε ηλεκτρονική “περιπλάνηση” του τότε υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού, Κώστα Βλάσση, σε ομογενειακές οργανώσεις ανά την υφήλιο προκειμένου οι οργανώσεις να προτείνουν την κατάλληλη ημερομηνία για τον εορτασμό της Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού αν και το ΗECA είχε, μαζί με την ιδέα, προτείνει και την αρμόζουσα ημερομηνία, της εορτής Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου και λόγω Αυγούστου πολλοί ομογενείς από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το αίτημα για Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού έχει υποστηρίξει με παράστασή του στον απελθώντα Υφυπουργό κ. Κώτσηρα και ο νέος Πρόεδρος του HECA Δημήτρης Μαρκουίζος.