H συνάντηση Ισραηλινών στον Πειραιά, οι πιέσεις της Cosco για το λιμάνι, η ενοποίηση των προβλητών και οι αλλαγές στα άλλα λιμάνια

Το νέο γεωστρατηγικό δόγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσει τα ευρωπαϊκά λιμάνια που είναι υπό τον έλεγχο των Κινέζων, ενδεχομένως και τον λιμένα του Πειραιά;
Στην Ακτή Μιαούλη θεωρείται κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ασχοληθεί σύντομα και με το θέμα της μετοχικής πλειοψηφίας των τερματικών σταθμών που ελέγχουν οι κινεζικές εταιρείες στα ευρωπαϊκά λιμάνια.
Οι εξελίξεις στη Διώρυγα του Παναμά, δικαιώνει εκείνους που υποστηρίζουν παρόμοιες απόψεις.
Υπενθυμίζεται ότι τα αμερικανικά και άλλα σχήματα εξασφάλισαν δύο λιμάνια – πύλες, από την Hutchison, έναντι 22,8 δισ. δολαρίων και δεν χρειάστηκε να γίνει ούτε στρατιωτική επέμβαση ούτε να υλοποιηθούν οι αρχικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Παναμά που έγιναν, προφανώς, κάτω από την πίεση των επιθετικών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ που είπε ότι “δεν παραχώρησαν οι ΗΠΑ τη Διώρυγα του Παναμά για να τον ελέγχουν οι Κινέζοι”.
Το θέμα των γεωστρατηγικών εξελίξεων συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που έγινε πριν λίγες ημέρες στον Πειραιά, μεταξύ του προεδρείου του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Kat.
Έγινε διεξοδική συζήτηση για τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις, για τις νέες στρατηγικές προτεραιότητες που θέτει ο Ντόναλντ Τραμπ και τον ρόλο των ευρωπαϊκών λιμένων στην νέα εποχή, καθώς και την επιρροή των Κινέζων σε σημαντικούς Τερματικούς Σταθμούς.
Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης, τις προοπτικές τους και τις μετοχικές διαρθρώσεις των δύο μεγαλύτερων λιμένων της χώρας.
Σε αυτή τη συνάντηση εξεδηλώθη μεγάλο ενδιαφέρον από τον Ισραηλινό πρέσβη Noam Kat για την ενίσχυση των εμπορικών συνεργασιών των λιμένων των δύο χωρών.
Σε αυτή την ενδιαφέρουσα συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιά, ΒασίληςΚορκίδης, οι αντιπρόεδροι, Δ. Μαθιός και Κ. Αχλαδίτης, η Γενική Γραμματέας, Μαρία-ΆνναΒελλή, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Ν. Μαυρίκος, και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Εμμ. Χριστόπουλος και Ν. Κοττάκης.
Όπως, γνωστοποιήθηκε “έγινε εις βάθος συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας, με επίκεντρο τον Πειραιά και το λιμάνι του, ενώ εντοπίστηκαν οι τομείς και τα πεδία για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας, αλλά και για την μελλοντική σύναψη συμφωνιών στους τομείς της ναυτιλίας και των ναυπηγοεπισκευών, του εξοπλισμού ναυσιπλοΐας και ασφάλειας στον τομέα των τροφίμων, στα φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα, στα συστήματα επικοινωνιών και στις τεχνολογίες πληροφορικής, στην ένδυση, στις κατασκευές και στα δομικά υλικά, στον τουρισμό, τις συνδυασμένες μεταφορές, αλλά και στον τομέα της ενέργειας, στον οποίο έχει ήδη δημιουργηθεί σημαντική δυναμική”.
Συζητήθηκαν θέματα νεοφυών επιχειρήσεων, τεχνολογίας και καινοτόμων τεχνολογιών. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, “εξέφρασε την επιθυμία να αυξηθεί αμφίδρομα ο όγκος των διακινούμενων φορτίων μεταξύ των Ισραηλινών λιμένων και του Πειραιά, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων, αλλά και της ανάπτυξης μέσω συνεργειών – συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών επιχειρήσεων, στο πεδίο των εξαγωγών”.
Ο πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης, “υπενθύμισε τη στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Χάιφας-Πειραιά και αναφέρθηκε και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής της”, αλλά και “τη σημασία ανάπτυξης συνεργειών και στον ναυπηγικό τομέα ο οποίος έχει επανέλθει στην διεθνή « ναυπηγική σκηνή» και στα πεδία που δημιουργεί η «πράσινη μετάβαση» της ναυτιλίας”.
Μεγάλη σημασία δόθηκε, επίσης, και στην «γαλάζια οικονομία», στην οποία περικλείονται πολλά πεδία πάνω στα οποία θα μπορούσε “να χτιστεί στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ”.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργιών και ο Ισραηλινός πρέσβης, ζήτησε όπως το “Ε.Β.Ε. Πειραιά, αναλάβει συντονιστικό ρόλο για την διοργάνωση, στην Ελλάδα, Ελληνο-Ισραηλινού φόρουμ, επίκεντρο του οποίου θα είναι η συνεργασία Ισραηλινών και Ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και οι επενδύσεις που μπορεί να γίνουν σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος που καταγράφηκαν επί ελληνικού και ισραηλινού εδάφους”.
Η ενίσχυση των οικονομικών συνεργασιών μεταξύ επιχειρηματιών από το Ισραήλ και των οικονομικών παραγόντων και εφοπλιστών του Πειραιά, όπως ισχυρίζονται παράγοντες της Ακτής Μιαούλη, “δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση και στις λειτουργίες του λιμένα του Πειραιά, ή ακόμη και άλλων λιμένων, όπως του Βόλου, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης”.
Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, εξετάζεται να γίνει και με την θαλάσσια σύνδεση της Χάϊφας, της Λεμεσού και του Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι ήδη εκτελείται δρομολόγιο τους καλοκαιρινούς μήνες ανάμεσα στη Λεμεσό με τον Πειραιά με επιδότηση, με πρωτοβουλία του υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου.
Διεργασίες στο λιμάνι του Πειραιά
Πάντως, στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν έντονες διεργασίες που έχουν να κάνουν με την πρόθεση της κινεζικής Cosco να ενοποιήσει τον προβλήτα Ι, την οποία διαχειρίζεται ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά με τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, που διαχειρίζεται η επίσης κινεζική PCT.
Από την σύμβαση παραχώρησης, υπάρχει δέσμευση για λόγους υγιούς ανταγωνισμού, να λειτουργούν με διαφορετική διαχειριστική αρχή, τα δύο διοικητικά σχήματα στο λιμάνι του Πειραιά.
Βέβαια, υπάρχουν πρόσωπα που συμμετέχουν και στα δύο διοικητικά συμβούλια, ενώ υπάρχει επί της ουσίας κοινή διαχείριση και των τριών προβλητών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί την ενοποίηση της κοινής διαχείρισης των προβλητών, ωστόσο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιτρέπεται στις περιπτώσεις που υπάρχουν πλοία που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν στην προβλήτα Ι και να τιμολογεί αντί του ΟΛΠ η PCT.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και προβλήματα στις σχέσεις των δύο οργανισμών που ελέγχουν μετοχικά το λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ των κινέζων στελεχών της Cosco και της China Shipping, που εναλλάσσονται κάθε χρόνο στην ηγεσία του ΟΛΠ και της PCT.
Επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ανήκει κατά πλειοψηφία στην COSCO με 67% των μετοχών, ενώ το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει το 7,14% των μετοχών και το υπόλοιπο 25,86% ανήκει σε διάφορους επενδυτές. Οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ ανήκουν κατά 100% στην PCT.
Τέλος, να αναφερθεί ότι στον προβλήτα Ι εξυπηρετούνται τα πλοία της MSC, του Τζιανλουίτζι Απόντε, με σύμβαση που έχει υπογράψει με τον ΟΛΠ.
Ναυτιλιακοί παρατηρητές στο λιμάνι, υποστηρίζουν ότι οποιεσδήποτε εξελίξεις δεν θα αφήσουν αδιάφορο τον ιταλοελβετό μεγιστάνα, ο οποίος έχει δείξει επανειλημμένα το στρατηγικό του ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πειραιά.
Άλλωστε, ο Τζιανλουίτζι Απόντε συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα που πήρε τα δύο λιμάνια στον Παναμά με δική του θυγατρική εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι η MSC έχει ενεργό ρόλο στις νέες γεωστρατηγικές εξελίξεις.
Πηγή:mononews.gr
Σχόλια Facebook