Μαλιωτείο Πολιτιστικό Κέντρο: Ένας “κόμβος του Ελληνισμού και κυψέλη της Ορθοδοξίας”

Φωτο: Χρυσούλα Κουρκουντή.

Συνέντευξη στην Panhellenic Post και στην Δρ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη (Nikoletta Tsitsanoudis – Mallidis) παραχώρησε η  Χρυσούλα Κουρκουντή, Εκτελεστική Διευθύντρια του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου.

Για την πολυσήμαντη Πολιτιστική δράση του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου μίλησε στην Dr. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη η Εκτελεστική Διευθύντρια του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου η Χρυσούλα Κουρκουντή. Τη σημασία και την προσφορά του Κέντρου  έχει σχολιάσει επιτυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. κ. Ελπιδοφόρος υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για “κόμβο του Ελληνισμού και κυψέλη της Ορθοδοξίας”. Το Κέντρο έχει φιλοξενήσει την τελευταία πενταετία αξιόλογους δημιουργούς-καλλιτέχνες που παρουσίασαν το έργο τους και στηρίζεται στους φίλους  του ελληνικού πολιτισμού και των μεγάλων χορηγών έτσι ώστε το μέλλον να είναι καρποφόρο.

Η συνέντευξη έχει ως ακολούθως:

Ερώτηση: Πέστε μας δυό λόγια για την ιστορία του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου.

Απ. Χρυσούλα Κουρκουντή (Chrysoula Kourkounti): To Μαλιώτειο ξεκίνησε τη λειτουργία του προ πενήντα ετών, χάρη στη δωρεά του Κώστα και της Μαίρης Μαλιώτη, οι οποίοι ονειρεύτηκαν τη δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου, στους χώρους του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, που θα αγκαλιάζει τις ανάγκες της ομογένειας. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς λειτουργίας του, το Μαλιώτειο φιλοξένησε πλήθος αξιόλογων δημιουργών. Το 2020 ξεκίνησε μία εποχή αναβάθμισης και ανακαίνισης του κέντρου με την καθοδήγηση του τέως προέδρου Κυρίου Γεωργίου Καντωνη και την στήριξη συνεργατών  και εθελοντών. 

Το 2020 ήταν επίσης η χρονιά που  ανέλαβα και εγώ τα καθήκοντα της εκτελεστικής διευθύντριας. Πρώτιστο μέλημα μου υπήρξε ήταν η επίβλεψη της επισκευής εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων, η καταγραφή και συντήρηση αποθηκευμένων έργων τέχνης, και η δημιουργία νέων πολυλειτουργικών χώρων. Το κέντρο τώρα, φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναντήσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έχει εξάρει το κέντρο, περιγράφοντάς το ως “κόμβο του Ελληνισμού και κυψέλη της Ορθοδοξίας” στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας τη σημασία του.

Χρυσούλα Κουρκουντή: Εκτελεστική Διευθύντρια του Μαλιώτειου Πολιτιστικού κέντρου Γεώργιος Κώτσηρας: Υφυπουργός εξωτερικών, Συμεών Τέγος· Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Βοστώνη.

Η σημασία αυτή αναδείχθηκε περαιτέρω το φθινόπωρο του 2024 με την σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το Μουσείο Μπενάκη (το πρώτο μνημόνιο του είδους που το μουσείο υπογράφει με ίδρυμα εκτός Ελλάδας.)  Μία μόνιμη φωτογραφική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα δεσπόζει πλέον, από το καλοκαίρι του 2024, στο φουαγιέ του κέντρου. Επίσης, το Μαλιώτειο έχει  καθιερώσει συνεργασίες με την Πολιτιστική Επιτροπή της Μασαχουσέτης, τα πανεπιστήμια της Βοστώνης Harvard, Boston University, Boston College, Tufts και Emmanuel College, ακαδημαϊκά ινστιτούτα, και εξέχοντα ιδρύματα στην Ελλάδα όπως η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, καθώς και με φορείς της εκκλησίας και της ομογένειας.

Αντρεας Ζομπανάκης: Επικεφαλής του Διοικητικού συμβουλίου της Γενναδίου βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου: Διευθύντρια της Γεναδίου Βιβλιοθήκης Γιώργος Ορφανάκος : Διευθύνων οικονομικών σύμβουλος της Γεναδίου Βιβλιοθήκης Χρυσουλα Κουρκουντη Γιώργος Παναγιώτοπουλος: Αντιπρόεδρος Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών σωματίων Νέας Αγγλίας Ελευθερία Δελατσιου: Διευθυντής Αρχεiων

Ερ: Είπατε ότι το κέντρο φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναντήσεις. Θέλετε να μας μιλήσετε για κάποιες από αυτές;

Απ: Αξιόλογοι καλλιτέχνες παρουσίασαν το έργο τους στο Κέντρο την τελευταία πενταετία, όπως ο  Δημήτρης Λάλος -με τις παραστάσεις “Εκτωρος Κάθαρσις” και “‘Αλκυστις”,- η Φωτεινή Μπαξεβάνη με την “Κυρά της Ρω” του Γιάννη Σκαραγκά και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης που μίλησε, τραγούδισε και συζήτησε με το κοινό για την τέχνη. Άλλες αξιομνημόνευτες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνουν το Φεστιβάλ σύχρονων Ελληνικών Φίλμ,την παρουσίαση του έργου του βραβευμένου Κύπριου ποιητή Κυριάκου Ευθυμίου, τη διάλεξη του διακεκριμένου φιλέλληνα αμερικανού καθηγητή Curtis Runners για τη παρουσίαση σπάνιων ελληνικών βιβλίων της συλλογής του, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη της Αθήνας, τη διάλεξη της καθηγήτριας Δρ. Νικολέττας Τσιτσιανούδη-Μαλλίδη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διδασκαλία της ελληνικής εν μέσω κρίσης, την έκθεση “Ελληνικές Κεφαλές” του γνωστού γλύπτη Γιώργου Πετρίδη, τις μουσικές παραστάσεις του “Ανατολιάμα” με τη συμμετοχή του δεξιοτέχνη έλληνα κλαρινετίστα Μάνου Αχαλινοτόπουλου, τις εκθέσεις φωτογραφιών “Κυκλάδες” (της Elena Borsein) και “Όλες οι όψεις του Παρθενώνα” (του Πέτρου Γαλάνη), την επίδειξη μόδας των ελληνικών οίκων Παρθένη και Τσίγκαρου, την ανοικτή συζήτηση με το κοινό του διάσημου ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη και τηλεοπτικού παραγωγού George Pelecanos, τη διάλεξη για τη μεσογειακή διατροφή του Δρ. Στέφανου Κάλη, καθηγητή του Harvard, την παρουσίαση της διασήμου ανθρωπολόγου Jane Goodall και του  Δρ. Κωστή Δασκαλάκη του ΜΙΤ με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη, την παρουσίαση της έκθεσης “Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών” με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική εθνεγερσία, η οποία προετοιμάστηκε από καθηγητές του Ελληνικού Κολλεγίου και του Stockton University, την έκθεση φωτογραφιών υπό τον τίτλο “Οι Καλοί Ποιμένες,” του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, με θέμα την διάσωση ελλήνων εβραίων κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα από Ορθοδόξους αρχιερείς σε συνεργασία με έλληνες αρχιραβίνους, η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη του Hellenic Initiative, του Behrakis Foundation και των Γενικών Προξενείων της Ελλάδας και του Ισραήλ στη Βοστώνη και την προβολή της ταινίας “Η Φόνισσα” και τη συζήτηση με τους  δημιουργούς της Εύας Νάθενα (σκηνοθέτη) και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (ερμηνεύτρια).

Το Μάιο του 2024 πραγματοποιήθηκε στους χώρους το κέντρου, το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο για τη Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά από την ιδρύτρια του προγράμματος, Δρ. Νικολέτα Τσιτσιανούδη – Μαλλίδη και το πανεπιστήμο Ιωαννίνων, ενώ τον ερχόμενο Μάιο του 2025 θα πραγματοποιηθεί στο Μαλιώτειο το 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα τα Ομογενειακά ΜΜΕ και τις προκλήσεις για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Την περίοδο αυτή οι επισκέπτες του κέντρου μπορούν να θαυμάσουν την έκθεση για την πολιτιστική κληρονομιά των μοναστηριών στα Μετέωρα και το Άγιο Όρος, που προσφέρουμε σε συνεργασία με τους “φίλους του Αγίου Όρους στην Αμερική” και το πανεπιστήμιο Princeton.

Τέλος, οι δράσεις του Κέντρου περιλαμβάνουν μαθήματα ελληνικών χορών, παραδοσιακής ελληνικής μουσικής και μαθημάτων γλώσσας για μαθητές και φοιτητές. Το κέντρο στεγάζει καθημερινά μαθήματα και ακαδημαϊκές εκδηλώσεις του Ελληνικού Κολεγίου  και της Θεολογικής σχολής του Τίμιου Σταύρου. 

Γεώργιος Μαγκίνος : Υπεύθυνος Ακαδημαϊκών    Μπενακι Μουσείο  Ινκγε Παπαδοπούλου : Γραφείο ανάπτυξης Μπενακι Μουσείο  Γεώργιος Καντωνης: Τεως Πρόεδρος Ελληνικου Κολλεγιου και Θεολογικής Σχολής του Τίμιου Σταυρού, Χρυσούλα Κουρκουντή: Εκτελεστική Διευθύντρια  Μαλιώτειου Πολιτιστικού κέντρου  Νίκος Τριβουλίδης : Διευθυντής γραφείου Ανάπτυξης και οικονομικών πόρων Μπενακη Μουσείο. Μαριαλένα Γκρομπατζάκη : Διευθυντής εκδηλώσεων Μάλιωτειο Πολιτιστικό κέντρο.

Ερ: Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη μας, πως βλέπετε το μέλλον του Μαλιωτείου;

Απ: Το βλέπω με αισιοδοξία και προσδοκώ να το δώ να αναπτύσσεται περαιτέρω τόσο εξ απόψεως προσφερομένων προγραμμάτων, όσο και εξ απόψεως υποδομών. Η ανάπτυξη ασφαλώς και η αξιοποίηση ευκαιριών προϋποθέτει τη συστράτευση όλων των φίλων του ελληνικού πολιτισμού και των μεγάλων χορηγών ώστε το μέλλον να είναι καρποφόρο.

Chrysoula Kourkounti

Executive Director

ΡΗΡ PanhellenicPost

Σύντομο βιογραφικό

Η Χρυσούλα Κουρκουντή είναι πτυχιούχος Παιδαγωγικών του Hellenic College της Μασαχουσέτης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ψυχολογία του Cambridge College της Μασαχουσέτης. Για δεκατρία χρόνια εργάστηκε ως θεραπεύτρια τέχνης στο Italian Home for Children στη Βοστώνη, εξειδικευόμενη στη φροντίδα παιδιών με παραβατική συμπεριφορά και ψυχιατρικά ζητήματα. Αργότερα, υπηρέτησε στο Hellenic College – Holy Cross Greek Orthodox School of Theology ως συντονίστρια υπηρεσιών επαγγελματικής καθοδήγησης και κοινωνικής συμμετοχής για έξι χρόνια.

Από το 2020, η Χρυσούλα Κουρκουντή εργάζεται ως Εκτελεστική Διευθύντρια του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου στο Hellenic College στη Βοστώνη. Υπό την ηγεσία της, το Κέντρο έχει υποστεί σημαντική αναζωογόνηση μετά από μια περίοδο αδράνειας. Έχει ηγηθεί προσπαθειών για την ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων, την καταγραφή και διατήρηση αποθηκευμένων συλλογών τέχνης, καθώς και τη δημιουργία ευέλικτων πολυλειτουργικών χώρων. Σήμερα, το Κέντρο φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ανάμεσα στις αξιοσημείωτες εκδηλώσεις του περιλαμβάνονται παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος, θεατρικές παραγωγές, μουσικές συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, αναγνώσεις ποίησης, μόνιμες και περιοδεύουσες εκθέσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, καθώς και ακαδημαϊκές εκδηλώσεις για ενήλικες και παιδιά.

Η Χρυσούλα Κουρκουντή έχει επίσης καθιερώσει συνεργασίες με την Πολιτιστική Επιτροπή της Μασαχουσέτης, πανεπιστήμια της περιοχής της Βοστώνης, ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και με εξέχοντα ελληνικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη. Επιπλέον, το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο συνεργάζεται με σημαντικούς οργανισμούς, όπως η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, το Ελληνικό Προξενείο της Βοστώνης, η ΑΧΕΠΑ και διάφορες Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις.

Αναγνωρισμένη για την εξειδίκευσή της στη συγκέντρωση πόρων, τη δικτύωση, την καθοδήγηση και την επιχειρηματικότητα, η Χρυσούλα φέρνει μια δυναμική και περιεκτική προσέγγιση στη δουλειά της. Διαμένει στο Chestnut Hill της Μασαχουσέτης με τον σύζυγό της, Αιδ. Δρ. Βασίλειο Μπέμπη.