Η Ενίσχυση της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού “Αιχμάλωτη” ενός Συμβολαίου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το ζήτημα της υπογραφής νέου συμβολαίου μίσθωσης κτιρίου για τις ανάγκες στέγασης του 4ου Δημοτικού «Αριστοτέλης» και του 1ου Γυμνασίου Μονάχου, τείνει να προσλάβει …μυθικές διαστάσεις!

Αδιανόητο;  Ήτανε 11 Δεκεμβρίου 2023 όταν η Panhellenic Post πρωτοδημοσίευσε κοινή ανακοίνωση των Συμβουλίων  γονέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης Μονάχου με την οποία έθεταν το ζήτημα «…μακροχρόνιας εκμίσθωσης κτηρίου (άνω των δέκα ετών) η οποία συνεπάγεται την απομάκρυνση οποιασδήποτε αβεβαιότητας ως προς τη λειτουργία του σχολείου μας και την επισφράγιση της διατήρησης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Μόναχο».

Θέμα με τα ελληνόγλωσσα Σχολεία Μονάχου υπήρχε από το 2001. Αλλεπάλληλες ήταν έκτοτε, τόσο οι συζητήσεις, διαπραγματεύσεις κλπ. με τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Γερμανία και με τις ελληνικές κυβερνήσεις που συνεχίζονται ατελέσφορα μέχρι και σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2025!  Εικοσιτέσσερα ολόκληρα χρόνια!! Ειδικότερα για τα δύο σχολεία, όμως, η κρίση κορυφώθηκε το Δεκέμβρη του 2023.

Από τότε μέχρι και σήμερα, οι γονείς , διαμαρτύρονταν με συγκεντρώσεις με ανακοινώσεις καταγγέλλοντας «…κωλυσιεργία ΟΛΩΝ των υπευθύνων» που, όπως έγραφαν, «θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία όλου του συγκροτήματος και αποτελεί τροχοπέδη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης γενικότερα».

Να θυμίσουμε ότι το έτος 2001 έναντι μικρού τιμήματος  (8 εκ. δρχ.) είχε παραχωρηθεί ένα οικόπεδο από τον Δήμο Μονάχου για να χτιστούν ελληνικά σχολεία. “Τι έχεις Γιάννη, ό,τι είχα πάντα»! Ξεκίνησαν οι οικοδομικές εργασίες. Στη συνέχεια  υπήρξε τριετής …παύση εργασιών,  παρακώλυση από την Ελληνική Πολιτεία, η οποία διαχρονικά δεν έκανε καλή διαχείριση, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2016 (!) ο Δήμος Μονάχου να αποφασίσει να επιστραφεί στην κατοχή του το οικόπεδο…

Επίσης αξίζει να θυμίσουμε την παρέμβαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού το 2017 του Βουλευτή ΝΔ Έβρου και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκη για το θέμα αυτό, αλλά και την πρωτόγνωρη για τα πολιτικά μας ήθη πρωτοβουλία του να επισκεφθεί το εργοτάξιο στο Μόναχο, μαζί με το Βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Ουρσουζίδη (Μάρτιος 2016) και την σχετική Ερώτηση που από κοινού είχαν κάνει στη Βουλή.

Αυτά εν συντομία για το …ένδοξο παρελθόν! Εδώ και 1,5 χρόνο, εκπαιδευτικοί και γονείς ενωμένοι, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους διεκδικώντας λύση,  με συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις και επιστολές προς όλους τους ιθύνοντες.

Ακούνε μόνο υποσχέσεις.

Σήμερα Η Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας, με ανακοίνωσή της, εξακολουθεί, όπως αναφέρει, να στηρίζει “το δίκαιο αγώνα των γονέων  για υπογραφή συμβολαίου μίσθωσης για τα 2 σχολεία στο Μόναχο, που στο τέλος του καλοκαιριού μένουν χωρίς σχολικό κτίριο“.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης της Ε.Λ.Μ.Ε. τονίζετε πως:  “Μετά την κυνική απάντηση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κατά την επίδοση των αιτημάτων για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Μόναχο σε Πρέσβη, Πρόξενο και Συντονιστή Μέσης Εκπαίδευσης, ότι δεν υπάρχει συμβόλαιο — η οποία επαναλήφθηκε και σε ξεχωριστή συνάντηση του ΣΓκΚ με τον Πρέσβη — οι γονείς προχώρησαν σε κινητοποίηση διαρκείας έως ότου τερματιστεί ο εμπαιγμός».

Ας μας επιτραπεί να ρωτήσουμε: Για το φλέγον αυτό πρόβλημα το …περισπούδαστο και πολυδιαφημισμένο τριετές (2024-2027) «Στρατηγικό Σχέδιο» της Κυβέρνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό, προβλέπει κάτι; Τι ακριβώς;

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιώργος Κώτσηρας, σε μήνυμά του στην απονομή  Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας του Πανεπιστημίου του Macquarie, τόνισε , μεταξύ άλλων και ότι: «Το Στρατηγικό Σχέδιο Του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό περιλαμβάνει στους κεντρικούς στόχους την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού με έμφαση στις νέες γενιές…». Λαμπρά!

Γι’  αυτές τις «νέες γενιές» του 4ου Δημοτικού «Αριστοτέλης» και του 1ου Γυμνασίου Μονάχου τι θα κάνει  η Κυβέρνηση; Πώς θα μετουσιώσει τα ωραία λόγια για “την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας” σε πράξη, όταν ένα συμβόλαιο με ένα σπίτι για να στεγάσει 800 μαθητές δεν μπορεί να εξασφαλίσει;