Απανωτοί σεισμοί τα ξημερώματα στη Σαντορίνη – «Έχουμε δρόμο μπροστά μας» λέει ο Άκης Τσελέντης

Η ανησυχία των κατοίκων που έχουν απομείνει στη Σαντορίνη, όπου ο ένας σεισμός διαδέχεται τον άλλον, είναι πλέον έκδηλη.

Xαρακτηριστικό είναι πως ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ – αλλά και εκείνος των 5 βαθμών που ακολούθησε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη (11.02.2025) – έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Αττική, στην Κρήτη και σε αρκετά νησιά στις Κυκλάδες.

Τα ξημερώματα της Τρίτης στις 5:47 σημειώθηκε νέος σεισμός 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης με επίκεντρο 17 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,9 χλμ.

Νωρίτερα καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί μέχρι 4,1 Ρίχτερ στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έκανε μια νέα ανάρτηση λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και τονίζοντας πως το φαινόμενο δεν παρουσιάζει κάποια εξασθένιση.

«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές. Μπορεί αυτό το αφήγημα περί της δήθεν σεισμικής ύφεσης και ότι πάμε καλύτερα, που ξεστομίζεται από πολιτικούς, να βολεύει τα τουριστικά συμφέροντα αλλά πολύ πιο πάνω από το όποιο κέρδος βρίσκονται οι ανθρώπινες ζωές» σημειώνει.

Και συνεχίζει: «Μετρήσεις που έγιναν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δείχνουν ότι η σεισμική ενέργεια που έχει έως τώρα απελευθερωθεί με την μορφή μικρών σεισμών πλησιάζει την σεισμική ενέργεια που έχει ένας σεισμός έξι Ρίχτερ».

«Κατ´ εμένα, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εξέλιξη της ακολουθίας, αυτό δε σημαίνει τίποτα. Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με αυτά που έγραψα σε πρόσφατη ανάρτηση μου, ένας σεισμός 7R έχει 32,977 περισσότερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R!» προσθέτει.

Πηγή:in.gr