Μητσοτάκης: Συνάντηση με Μακρόν στη σκιά των πυραύλων Meteor
![](https://www.panhellenicpost.com/wp-content/uploads/2025/02/νννννν-1200x800-1-scaled-780x439.jpg)
Η μετάβαση στο Παρίσι αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σκιά των παζαριών για την πώληση των πυραύλων Meteor. ‘Ακυρο για συνάντηση με Μελόνι.
«Αφήνει» για λίγο πίσω τους σεισμούς και το βαρύ κλίμα λόγω Τεμπών και μεταβαίνει στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα συμμετέχει Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη που οργανώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις 10 και 11 Φεβρουαρίου.
Η μετάβαση στο Παρίσι αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σκιά των παζαριών των Τούρκων µε τους Γάλλους για την πώληση των πυραύλων Meteor. Αν και δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων, είναι πολύ πιθανό το θέμα να πέσει στο τραπέζι στην τετ α τετ συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν. Όπως έχει γράψει το in, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, γαλλικές διπλωματικές πηγές δήλωναν στο in ότι Αθήνα και Παρίσι έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές σε ανώτατο επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα. Επαφές οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει σχετικά με το γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου.
Προ ημερών εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνάντησή του με την πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Λορένς Αουέρ είχε εκφράσει την αντίθεση της χώρας μας σε ενδεχόμενη πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Δευτέρας, στη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες, θα προχωρήσουν σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων. Παράλληλα, πρόκειται να συζητήσουν για ζητήματα ευρωπαϊκού, αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος με αιχμή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.
Τι γίνεται με τη Μελόνι;
Ως προς το άλλο, προγραμματισμένο εδώ και καιρό, σημαντικό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι υπάρχουν εξελίξεις. Στις 19 Φεβρουαρίου είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στο περιθώριο της διακυβερνητικής διάσκεψης Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη. Σύμφωνα με την πηγές από το Μαξίμου η συνάντηση ακυρωθηκε, έπειτα από αίτημα της ιταλικής κυβέρνησης.
Η συνάντηση θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πέραν από το μεταναστευτικό εκτιμάται ότι θα γινόταν συζήτηση για το θέμα της Hellenic Train καθώς ανήκει στη Ferrovie dello Stato Italiane SpA η οποία έχει βασικό μέτοχο το ιταλικό δημόσιο. Η κυβέρνηση της Μελόνι βρίσκεται σε δυσκολη θεση για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι η ισραηλινή εταιρεία που παράγει το λογισμικό παρακολούθησης κατήγγειλε το συμβόλαιo που είχε υπογράψει με την ιταλική κυβέρνηση λόγω αθέτησης των όρων χρήσης του.
Η Σύνοδος για την τεχνητή Νοημοσύνη και ο ιδρυτής της κινεζικής DeepSeek
Στη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία συμπροεδρεύει η Ινδία, το παρών θα δώσει ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi. Πρόκειται για μια Διεθνής Διάσκεψη με προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, διεθνείς οργανισμούς, και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Οι εξελίξεις γύρω από την ΑΙ απασχολούν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Σύνοδος καθώς θα γίνει συζήτηση για την είσοδο της DeepSeek, με την οποία εταιρεία έβαλε την Κίνα δυναμικά στο «παιχνίδι» της τεχνητής νοημοσύνης ανατρέποντας τα παγκόσμια δεδομένα.
Η γαλλική διπλωματία έχει ανακοινώσει ότι παρόντες θα είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ντινγκ Σουεσιάνγκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ένας μεγάλος αριθμός αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο. Στη Συνοδο θα συμμετέχουν και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, η Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν και ο Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ.15:09
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τη γαλλική πλευρά, η γαλλική πλευρά αναφέρει ότι πέραν των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, μεγάλα ονόματα της αμερικανικής τεχνολογίας έχουν επίσης επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, όπως ο επικεφαλής της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ο διευθυντής του Google Deepmind και ο πρόεδρος της Microsoft ενώ δεν απέκλειε την παρουσία του ιδρυτή της κινεζικής DeepSeek, του Λιανγκ Γουενφένγκ.
Το εθνικό σχέδιο της Ελλάδας για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η Eλλάδα συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις και στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη στο ανώτατο επίπεδο και ο πρωθυπουργός διαθέτει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα που του παρέδωσε η Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη, προ δύο μηνών.
Οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες στην Ε.Ε. που επελέγη να αναλάβει τη δημιουργία ενός AI Factory, έναν χώρο δηλαδή, που θα αναπτύσσονται εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και που θα αποτελεί σημείο επαφής της ερευνητικής κοινότητας, των επιχειρήσεων και του Κράτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι σταδιακά η Ελλάδα να μπορεί να «εξάγει» εφαρμογές και τεχνογνωσία. Επίσης, υλοποιείται το ετήσιο Φόρουμ με θέμα την Ηθική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πέρυσι ο Πρωθυπουργός μίλησε για τη σχέση Αριστοτέλη και Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ φέτος το Φόρουμ θα ασχοληθεί με τη χρήση Tεχνητής νοημοσύνης και τα παιδιά με τη συμμετοχή και του Harvard.
Πηγή: in.gr
Σχόλια Facebook