Με αφορμή τον εορτασμό για την “Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας”
![](https://www.panhellenicpost.com/wp-content/uploads/2024/07/Pens-601x404-1-601x404.png)
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Σήμερα 9 Φεβρουαρίου, «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», ας ανατρέξουμε στο παρελθόν και, συγκεκριμένα στο 2015 για να θυμηθούμε από ποιόν, που, πως και πότε θεσμοθετήθηκε ο εορτασμός της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας που τιμάται κάθε χρόνο, έκτοτε, με διεθνείς εκδηλώσεις.
Σκεπτόμενος τον Διονύσιο Σολωμό, που συνήθιζε να λέει: «μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;» οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως πράγματι υπήρξε επιτυχής ο ορισμός από τον τότε (2017) υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Γαβρόγλου, της ημέρας μνήμης του εθνικού μας ποιητή, η 9η Φεβρουαρίου, ως «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Βέβαια, τα μεγάλα μπράβο ανήκουν στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Ιστορικό και πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, Γιάννη Κορίνθιο. Εμπνευστή της ιδέας για τη θεσμοθέτηση Ημέρας αφιερωμένης στην «Ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό Πολιτισμό».
Όλα ξεκίνησαν στις 17 Απριλίου του 2014. Την ημέρα εκείνη ο Γιάννης Κορίνθιος απέστειλε επιστολή στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και στους τότε Υπουργούς Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. Καθώς και στην Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό και τον τότε πρόεδρό της Βουλευτή της ΝΔ, Σάββα Αναστασιάδη, με αίτημα την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού».
Παρόμοιες επιστολές ο κ. Κορίνθιος και η Ομοσπονδία απέστειλαν και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και στους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας της Κύπρου.
Στις επιστολές αυτές, προτεινόταν ως ημερομηνία για την <<Ημέρα>> η 10η Δεκεμβρίου, ημέρα που έγινε από τη Σουηδική Ακαδημία, η τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γεώργιο Σεφέρη, το 1963.
Έκτοτε η πρόταση στριμώχτηκε στις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας. Η πρόταση συζητήθηκε μερικές φορές στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού με θετική πάντα ανταπόκριση από τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Από εκεί πέρασε στα συναρμόδια υπουργεία. Άλλαξαν οι ημερομηνίες μία και δύο και τρεις φορές, με επικρατήσασα τελικά την 9η Φεβρουαρίου. Αυτή δεν ήταν, όμως, και η μόνη αλλαγή. Δυστυχώς, στην «περιήγηση» τής πρότασης χάθηκε και η κεντρική της ιδέα. Χωρίσαμε κατά τρόπο ανεξήγητο την Γλώσσα από τον Πολιτισμό!
Έτσι, στις 9 Φεβρουαρίου πανηγυρίζουμε την «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» και όχι την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού».
Από τις πολλές φάσεις από τις οποίες πέρασε η Πρόταση Κορίνθιου, αξιοσημείωτη ήταν η απόφαση της ΓΓΑΕ και του τότε Γενικού Γραμματέα Μιχάλη Κόκκινου (2016), αντί προεδρικού Διατάγματος να προωθηθεί Νομοθετική ρύθμιση του θέματος και η καθιέρωση με Νόμο της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού». Που και αυτό, όμως, άλλαξε και τελικά η «Ημέρα» καθιερώθηκε το έτος 2017 να γιορτάζεται 9 Φεβρουαρίου με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Πέρασαν έτσι, τρία ολόκληρα άπραγα χρόνια, από την κατάθεση στη Βουλή της πρότασης και την έγκρισή της από την διακομματική!
Στο αναμεταξύ, και ενώ ακόμη η πρόταση γυρόφερνε από υπουργείο σε υπουργείο και από γραφείο σε γραφείο, (υπενθυμίζουμε το πάγιο αίτημα των ομογενών για ένα Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού που θα συγκέντρωνε, θα συντόνιζε και θα συντόμευε τις διαδικασίες σχετικά τους Απόδημους) στην Ιταλία με ενέργειες του εμπνευστή Γιάννη Κορίνθιου η μαθητιώσα νεολαία είχε πάρει «φωτιά»!
Εκτός από την εκστρατεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας για την συλλογή υπογραφών στην Ιταλία και σε όλον τον κόσμο, με τη συμμετοχή των κατά τόπους Ιερών Μητρόπολεων, ελληνικών Κοινοτήτων, ήδη από τον Ιούνιο του 2015 με μεγάλη επιτυχία οργανώνονταν κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και της Ελληνικής Κοινότητος Νεαπόλεως και Καμπανίας σε συνεργασία με άλλα πνευματικά ιδρύματα της Ιταλίας και τις πρεσβείες Ελλάδας και Κύπρου.
Μάλιστα εφέτος και πάλι η πρωτοπόρος ομογένεια της Νάπολης θα γιορτάσει αύριο, 10 Φεβρουαρίου, την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στην Basilica di San Giovanni Maggiore της Νάπολης. 30 Λύκεια θα συμμετέχουν στον Μαραθώνιο των Λυκείων, εκ των οποίων τα 6 θα ταξιδέψουν στη Νάπολη από την Ελλάδα. Και διαδικτυακώς θα συμμετάσχουν σχολεία από το Πεκίνο, Τήνο, Καλιφόρνια και Λουμπλιάνα.
Πρέπει να σημειώσουμε με έμφαση ότι η αρχική Ιδέα του Γιάννη Κορίνθιου αναμένει ακόμη την ολοκλήρωσή της. Να ετοιμασθεί, δηλαδή, από την ελληνική κυβέρνηση ο φάκελος που θα υποβληθεί στην ΟΥΝΕΣΚΟ, την μόνη αρμόδια αρχή να ανακηρύσσει “Παγκόσμιες” Ημέρες. Δεν είναι απλό. Χρειάζεται και Διεθνής εκστρατεία για να πείσουμε ξένους ηγέτες και ανθρώπους των γραμμάτων να στηρίξουν το ελληνικό αίτημα.
Και χρειάζεται, επίσης, να πείσουμε τις ελληνικές κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν στην 9η Φεβρουαρίου μαζί με την Ελληνική Γλώσσα και τον ελληνικό Πολιτισμό. Διότι Γλώσσα και Πολιτισμός πάνε πακέτο!! Πολύ περισσότερο που Ελληνική γλώσσα <<με παλμό χιλιάδων ετών και θαυμαστή ανθεκτικότητα, αιώνες συνοδεύει την ανθρωπότητα», όπως αναφέρει σε πρόσφατο μήνυμά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.
Και κάτι περισσότερο: όπως έχει πει η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας Όλγα Μούσιου- Μυλωνά <<χρειάζεται και μια εμβύθιση στον ελληνικό πολιτισμό που δημιουργήθηκε διαχρονικά μέσα από αυτή τη γλώσσα, τα ελληνικά έργα τέχνης, την ποίηση, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, κλπ.>>
Η «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», εκτός από την ματηθιώσα νεολαία στη Νάπολη, αγκαλιάστηκε με ζέση από σύσσωμο τον Απόδημο Ελληνισμό! Και ήδη από το 1915, δύο χρόνια πριν θεσμοθετηθεί, γιορτάζεται κάθε χρόνο με πλήθος εκδηλώσεων από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, τις έδρες νεοελληνικών σπουδών και τις ομογενειακές οργανώσεις, τους ομογενειακούς φορείς και τις ελληνικές Πρεσβευτικές και Προξενικές Αρχές σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα, φωτεινή εξαίρεση η μεγάλη γιορτή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τον τότε Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Χρυσουλάκη, στο Μέγαρο Μουσικής, κατά την πρώτη επέτειο της θεσμοθέτησης, τον Φεβρουάριο του 2018. Έκτοτε η «Ημέρα» στην Ελλάδα εορτάζεται με σχολικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται σε ετήσια σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
Επίσης δηλώσεις για την «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» κάνουν οι αρμόδιοι Υφυπουργοί Εξωτερικών και ο Πρόεδρος της Διακομματικής της Βουλής. Σημαντική και η γενικότερη στήριξη από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού παρά την παντελή έλλειψη κονδυλίων για το σκοπό αυτό.
Θα πρέπει να δείξουμε επιμονή και να περιμένουμε να δούμε αν και πώς θα υλοποιηθεί το Πρωτόκολλο συνεργασίας, που πρόσφατα υπέγραψαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, και ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού και την από κοινού προσέγγιση νέων ομογενών. Στις γενικότερες ενέργειες από πλευράς κυβέρνησης για την προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας αναφέρεται στη δήλωσή του για την ¨Ημέρα¨ ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας.
Επίσης, να δούμε πότε και πως θα υλοποιηθεί το «Στρατηγικό Σχέδιο» της Κυβέρνησης για την περίοδο 2024-2027. Να έχουμε υπομονή, διότι από πρωτόκολλα, σχέδια και υπογραφές όλα τα χρόνια καλά πάμε. Στην εφαρμογή τους σκοντάφτουμε!
Ας επιτραπεί στον γράφοντα να καταθέσει (προς επεξεργασία από τους ειδικούς) και μία πρόταση. Να σκεφθούν τα Πανεπιστήμιά μας, αν θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν με υποτροφίες ομογενείς ή και φιλέλληνες φοιτητές από το εξωτερικό προκειμένου να παρακολουθούν σεμινάρια και να παίρνουν credits στην Φιλοσοφία, διδασκόμενοι Φιλοσοφία στη χώρα που τη γέννησε!
Όπως, επίσης, και να εξετασθεί η δυνατότητα καθιέρωσης ενός αριθμού ομογενών αποφοίτων Ελληνικών Λυκείων του Εξωτερικού οι οποίοι με κάποιες βαθμολογικές προϋποθέσεις θα εισάγονται σε ελληνικά Πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις.
Έτσι, και την ελληνική Γλώσσα θα διασώσουμε στο εξωτερικό καθώς οι νεαροί ομογενείς μαθητές -αλλά και αλλοδαποί φιλέλληνες- θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο να φοιτήσουν σε ελληνόγλωσσα Σχολεία και η ιδέα του Brain Gain θα ενισχυθεί, αφού η απόκτηση ελληνικής ανώτατης μόρφωσης θα ενισχύσει μια κατ΄ αρχήν πιθανή πρόθεσή τους να παραμείνουν και μετά τις σπουδές τους στην Ελλάδα “συμπαρασύροντας” κάποτε και τις οικογένειές τους…
Σχόλια Facebook