Νέες Ευρωπαϊκές ταξιδιωτικές διαδικασίες για πολίτες με διπλή ιθαγένεια

Μελβούρνη.- Ενημερωτικό άρθρο στο neoskosmos.com που υπογράφει η Δανάη Κονιδάρη, συγγραφέας του βιβλίου «Οδηγός για την ελληνική ιθαγένεια», καταχωρείται στη σημερινή έκδοση. Στο άρθρο αναφέρεται πως από τα μέσα του 2025, οι ανυποψίαστοι Αυστραλοί -ιδιαίτερα οι Ελληνοαυστραλοί- που έχασαν εν αγνοία τους την ιθαγένειά τους βάσει του άρθρου 17 του παλαιού νόμου περί ιθαγένειας μπορεί να αντιμετωπίσουν σοκαριστικές συνέπειες στα διεθνή αεροδρόμια λόγω των νέων ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών διαδικασιών.

Οι γεννημένοι στην Αυστραλία πολίτες που απέκτησαν διπλή υπηκοότητα μεταξύ της 22ας Νοεμβρίου 1984 και της 3ης Απριλίου 2002 στην Αυστραλία, μπορεί να υποστούν το σοκ της ζωής τους όταν οι νέες διαδικασίες ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) τεθούν σε ισχύ στα αυστραλιανά αεροδρόμια στα μέσα του 2025. Η λειτουργία των διαδικασιών ETIAS στα διεθνή αεροδρόμια, σε συνύπαρξη με το τροποποιημένο και δυσδιάκριτο άρθρο 17 του νόμου περί ιθαγένειας του 1948, θα μπορούσε ακούσια να οδηγήσει στον μαζικό εντοπισμό από τις αυστραλιανές αρχές αυτών των εγχώριων υπηκόων που δεν γνωρίζουν ότι το άρθρο 17 ισχύει γι’ αυτούς.

Από το 1948 έως τον Νοέμβριο του 1984, το άρθρο 17 του νόμου σήμαινε ότι μόνο όσοι γεννήθηκαν στην Αυστραλία και απέκτησαν δεύτερη υπηκοότητα – ενώ διέμεναν στο εξωτερικό – έχαναν την αυστραλιανή υπηκοότητα. Ωστόσο, λόγω της τροποποίησης του άρθρου 17 του νόμου τον Νοέμβριο του 1984, η αφαίρεση της πρώτης ιθαγένειας περιλάμβανε και τους γεννημένους στην Αυστραλία πολίτες που απέκτησαν διπλή ιθαγένεια ενώ διέμεναν στην Αυστραλία. Τον Απρίλιο του 2002, ο Φίλιπ Ράντοκ, τότε υπουργός Μετανάστευσης, ηγήθηκε της πράξης κατάργησης του τμήματος 17 από τις 4 Απριλίου 2002.

Ωστόσο, η καταργηθείσα πράξη δεν απέκτησε αναδρομική ισχύ και, ως εκ τούτου, εξακολουθεί να επηρεάζει τους Αυστραλούς στους οποίους εφαρμόζεται.

Ο κ. Καραγεώργης, εξέχων εμπειρογνώμονας στην ομάδα FB για την ελληνική διπλή ιθαγένεια με έδρα τη Μελβούρνη που ονομάζεται «Go Next-Level Greek Group», πιστεύει ότι οι νέες διαδικασίες ETIAS θα μπορούσαν να θέσουν υψηλό κίνδυνο ακούσιου εντοπισμού σε σχέση με τους Αυστραλούς που βρίσκονται στη χώρα και τους οποίους αφορά το άρθρο 17. Εάν ο ταξιδιώτης επιθυμεί να αναχωρήσει από την πρώτη χώρα ιθαγένειας εκτός ΕΕ (όπως η Αυστραλία) και να εισέλθει σε χώρα της ΕΕ ως πολίτης (της Ελλάδας, για παράδειγμα), ο κ. Καραγεώργης επιβεβαίωσε ότι ο ταξιδιώτης θα πρέπει πλέον να προσκομίσει στις αρχές του αεροδρομίου τόσο τα διαβατήρια εκτός ΕΕ όσο και τα διαβατήρια της ΕΕ κατά την έξοδό του.

Αυτό απαιτείται κατά την αναχώρηση για να αποδειχθεί ότι ο ταξιδιώτης δεν χρειάζεται απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης ETIAS, την οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία ETIAS, πρέπει να λάβει ο ταξιδιώτης που κατέχει μόνο διαβατήριο χώρας εκτός ΕΕ και προέρχεται από χώρα που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης για την είσοδο στην ΕΕ (όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία). Μια άλλη απαίτηση είναι ότι τα ονόματα στα δύο διαβατήρια πρέπει να ταυτίζονται πανομοιότυπα. Ή ένα επίσημο έγγραφο, για παράδειγμα ένα πιστοποιητικό αλλαγής ονόματος, πρέπει να προσκομίζεται στο αεροδρόμιο μαζί με τα δύο διαβατήρια για να δικαιολογήσει τυχόν διαφοροποιήσεις στο όνομα.

«Το ETIAS, αν και δεν προβλέπεται, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα βρίσκει ποιοι απέκτησαν διπλή υπηκοότητα πριν από την κατάργηση του άρθρου 17», λέει ο κ. Karageorge. «Το έμμεσο αποτέλεσμα της νομοθεσίας ETIAS… θα αποκαλύψει ή μπορεί να αποκαλύψει εκείνους τους πολίτες που θεωρείται ότι έχουν χάσει την αυστραλιανή ιθαγένεια. Όταν κάποιος προσκομίζει και τα δύο διαβατήρια στο αεροδρόμιο, ίσως μπορεί να ερωτηθεί πότε απέκτησε διπλή υπηκοότητα ή να ληφθούν αρχεία των διαβατηρίων της ΕΕ και να γίνουν αργότερα αιτήματα στην αντίστοιχη χώρα της ΕΕ σχετικά με την ημερομηνία απόκτησης της υπηκοότητας. Έτσι, μπορεί να είναι ένας τρόπος ανίχνευσης… ενδεχομένως… μετά την έξοδο», λέει ο κ. Karageorge. Ο κ. Karageorge πιστεύει ότι αν ο Αυστραλός αναγνωριστεί ότι δεν είναι Αυστραλός πολίτης ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό, τότε δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εισέλθει ξανά στην Αυστραλία με το διαβατήριό του της ΕΕ αφού λάβει προσωρινή βίζα Αυστραλίας. Στη συνέχεια, να υποβάλει την αίτηση στις Εσωτερικές Υποθέσεις για να επανακτήσει την αυστραλιανή του υπηκοότητα, την οποία η υπηρεσία μπορεί να δεχτεί ή να απορρίψει. «Εάν εντοπιστούν ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορούν να επανεισέλθουν στην Αυστραλία με βίζα 90 ημερών για να διορθώσουν το πρόβλημα», λέει ο κ. Karageorge.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο των Εσωτερικών Υποθέσεων, αυτή η προσωρινή βίζα – βίζα Subclass 601/ETA – Electronic Travel Authority – επιτρέπει την πολλαπλή είσοδο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 μηνών, αλλά μόνο για 3μηνη παραμονή σε κάθε συνεδρίαση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικούς, οικογενειακούς/φιλικούς/επιχειρησιακούς/βραχείς σπουδές ή εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Ο δικτυακός τόπος αναφέρει ότι: Εάν θέλετε να μείνετε περισσότερο από 3 μήνες κάθε φορά, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για διαφορετική θεώρηση που να ταιριάζει στις συνθήκες σας. Πρέπει να βρίσκεστε εκτός Αυστραλίας όταν υποβάλλετε αίτηση για την ETA και εκτός Αυστραλίας όταν χορηγείται η θεώρηση. Επομένως, τι θα συμβεί στους Αυστραλούς που χάνουν την υπηκοότητά τους κατά την επίσκεψή τους στην ΕΕ λόγω της χρήσης του ελληνικού διαβατηρίου τους, για παράδειγμα, για να εισέλθουν στην ΕΕ; Πώς θα διασφαλίσει η αυστραλιανή κυβέρνηση ότι θα τους ειδοποιήσει και θα τους ενημερώσει πριν από την αναχώρηση από την ΕΕ ότι πρέπει να έχουν λάβει προσωρινή θεώρηση για να επανέλθουν στην Αυστραλία;

Είναι γεγονός ότι οι Αυστραλοί ταξιδιώτες δεν έχουν ιδέα για το τι πληροφορίες θα συλλέξει το ETIAS από αυτούς στη διασταύρωση των διεθνών αεροδρομίων και θα τις διαβιβάσει στην αυστραλιανή κυβέρνηση. Επιπλέον, ούτε η ETIAS ούτε η αυστραλιανή κυβέρνηση έχουν διασφαλίσει ότι ο μέσος άνθρωπος με αυστραλιανή και ευρωπαϊκή υπηκοότητα κατανοεί τι πρέπει να περιμένει στη διεθνή πύλη αναχώρησης και πέραν αυτής ή ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους Αυστραλούς που ταξιδεύουν υπό τις συνθήκες του άρθρου 17.

Πηγή: neoskosmos.com