Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στην 56η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο
![](https://www.panhellenicpost.com/wp-content/uploads/2025/02/Cairo-book-fair--scaled-780x439.jpg)
Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου η 56η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου υποδέχτηκε τον κ. Δημήτριο Δασκαλόπουλο, έναν από τους σπουδαιότερους Καβαφιστές που διαθέτει η πατρίδα μας, σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού/Διεύθυνση Γραμμάτων, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού και η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αίγυπτο και ήταν αφιερωμένη στην ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.
Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχε επίσης ο Δρ. Χισάμ Νταρουίς, Πρόεδρος του Τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καΐρου, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Μοχάμεντ Άμπντου Μπάνταουι από το Κανάλι 2 και η κα Ντίνα Άνουαρ Φάραγκ δημοσιογράφος στο MBC. Την μετάφραση πραγματοποίησε ο κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρεσβείας μας στην Αίγυπτο και Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, ενώ υπήρχε και ταυτόχρονη διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα.
Ο κ. Δασκαλόπουλος, ποιητής και ο ίδιος, παρουσίασε μέσα από την μεστή νοημάτων ομιλία του, την ζωή και το έργο του Καβάφη. Μίλησε για την προσωπικότητα του ποιητή, αλλά και την παγκόσμια ακτινοβολία του έργου του. Πάνω από όλα όμως ο κ. Δασκαλόπουλος μας εισήγαγε στο ποιητικό σύμπαν του μεγάλου μας Αλεξανδρινού, κομίζοντας τα στοιχεία της έρευνάς του στο Καβαφικό έργο καθώς και τα συμπεράσματα μιας ολόκληρης ζωής που αριθμεί 50 συναπτά έτη.
Μίλησε επίσης για την ισχυρή επίδραση του Καβάφη σε μεταγενέστερους ομότεχνούς του που έζησαν και δημιούργησαν στην Αίγυπτο όπως ο Στρατής Τσίρκας, και μας έδωσε μια εμπεριστατωμένη εικόνα της καλλιτεχνικής παραγωγής που συμπορεύτηκε και ακολούθησε τον Καβάφη.
Ο Δρ. Νταρουίς αναφέρθηκε στο οικουμενικό αποτύπωμα που άφησε ο Αλεξανδρινός ποιητής διαβάζοντας μας και ένα ποίημα του Καβάφη, σε μετάφραση του ιδίου.
Το ενδιαφέρον της εκδήλωσης για τον Καβάφη προσέλκυσε τα Αιγυπτιακά Μέσα Ενημέρωσης, με τους ομιλητές της εκδήλωσης να δίνουν συνέντευξη στον γνωστό δημοσιογράφο του CBS κ. Αμπντουλά Γιόσρι.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Γιώργος Κοκορέλης, ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, ο Διευθυντής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κ. Ευάγγελος Δαϊρετζής, εκπαιδευτικοί από τις Ελληνικές μας Σχολές και φοιτητές της Ελληνικής γλώσσας από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και τα Αιγυπτιακά Πανεπιστήμια. Παρέστη επίσης ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. και ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας κ. Βασίλειος Φιλιππάτος.
Δύο μέρες πριν πέσει η αυλαία της παγκόσμιας αυτής πολιτιστικής συνάντησης στο Κάιρο, βρεθήκαμε για ακόμα μια φορά στο Περίπτερά μας, φυλλομετρώντας τις σημαντικές εκδόσεις των βιβλίων που κοσμούσαν τις προθήκες του. Ρωτήσαμε την κα Σταυρούλα Σπανούδη, υπεύθυνη του Παραρτήματος Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, για την πορεία της Έκθεσης και μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πλησιάζοντας προς το τέλος της Διεθνούς Έκθεσης είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου στο Περίπτερό μας και από τις συζητήσεις και το ενδιαφέρον του κοινού για την μεγάλη λογοτεχνική κληρονομιά που κουβαλάει η πατρίδα μας. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους θεσμικούς φορείς για την άψογη συνεργασία στην διοργάνωση των εκδηλώσεων. Ένα μεγάλο μπράβο οφείλουμε τέλος στους εργαζομένους της διοργάνωσης: στον κ. Άνας Λαμπίμπ και στην κα Ριχάμπ Ιμπραήμ για την αγαστή συνεργασία και την υποδειγματική προβολή της Ελλάδας καθόλη την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης».
Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επίσκεψη στο Ελληνικό Περίπτερο του Ιμάμη Δρ.Μωχαμεντ Αμπντ Ελ Ραχιμ Ελ Μπαγιουμι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ισλαμικών Υποθέσεων. Η κα Σπανούδη ξενάγησε στο Ελληνικό Περίπτερο τον Δρ Μπαγιούμι, ο οποίος και εκμυστηρεύτηκε την ιδιαίτερη αγάπη που τρέψει για τον Ελληνικό πολιτισμό θεωρώντας ως κορυφαίο της φιλοσοφικής σκέψης τον Πλάτωνα.
(φώτο: Ε.Ι.Β.Π)
Από την σελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου
Σχόλια Facebook