Διεθνής αναγνώριση για την καλλιτεχνική-επιστημονική έρευνα δύο Ελλήνων από τη Βιέννη

Το καλλιτεχνικό ερευνητικό πρότζεκτ Trans-bodied Knowledge (Δια-σωματική γνώση) που λαμβάνει χώρα στη Βιέννη, υποστηρίζει την σημαντικότητα της σιωπηλής γνώσης (tacit knowledge) στην σημερινή κοινωνία, η οποία  μεταδίδεται μέσω εμπειριών, και συγκεκριμένα εστιάζει στις απτικές αισθήσεις, π.χ. κιναισθησία, και την ακοή.

Η συγκεκριμένη έρευνα έχει διακριθεί με την ύψιστη χρηματοδότηση PEEK για τρία χρόνια από τον εθνικό επιστημονικό χρηματοδοτικό οργανισμό της χώρας FWF, και διεξάγεται σε συνεργασία της Αρχιτεκτονικής σχολής του πολυτεχνείου της Βιέννης και του πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Τα δύο αυτά πανεπιστήμια αντιπροσωπεύουν δύο Έλληνες, η αρχιτέκτων μηχανικός Εφηλένα Μπασέτα και ο πιανίστας Χρήστος Μαράντος που φιλοξενήθηκαν στο στούντιο της “Φωνής της Ελλάδας” προχθές Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και συνομίλησαν με τη Νατάσα Βησσαρίωνος.

Διεθνής αναγνώριση για την καλλιτεχνική-επιστημονική έρευνα δύο Ελλήνων από τη Βιέννη (audio)

Όπως ανέφεραν η έρευνα έχει διπλή δράση:

Α) να διευρύνει την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων στην αντίληψη του χώρου μέσω σωματικών εμπειριών όπως συνηθίζεται στην καλλιτεχνική πρακτική, και

Β) μέσω παραστάσεων (performances) να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την σημαντικότητα όλων των αισθήσεων, σε μια κοινωνία όπου λόγω της πληθώρας των ψηφικών μέσων επικοινωνίας έχει υπερισχύσει η αίσθηση της όρασης.

Μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου της έρευνας έχει ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία στα δύο πανεπιστήμια μία εξάμηνη εκπαιδευτική δραστηριότητα, όπου 10 φοιτητές αρχιτεκτονικής, μεταξύ των οποίων 5 έλληνες, κατασκέυασαν απτικά αντικείμενα που όταν φορεθούν αλλάζουν την κιναισθησία του χρήστη. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των αντικειμένων αυτών είναι αποτέλεσμα καλλιτεχνικών μεθόδων διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένου της πειραματικής σύνθεσης στο πιάνο και της διερεύνησης υλικών ποιοτήτων και μορφών με αναλογικά και ψηφιακά μέσα.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω εκπαιδευτικής δραστηριότητας παρουσιάστηκαν σε μία διαδραστική έκθεση στο πλάισιο του φεστιβάλ KlangBildKlang (ΉχοςΕικόναΉχος) στη Βιέννη, η οποία έλαβε μεγάλης απήχησης από το κοινό. Αυτό οδήγησε στην αναγνώριση του πρότζεκτ ως ένα από τα πιο καινοτόμα στην εκπαίδευση σε εθνικό επίπεδο της Αυστρίας, και για τον λόγο αυτό θα εκτεθεί σε μορφή βίντεο στο αυστριακό περίπτερο της Διεθνής Έκθεσης (World Expo) που θα λάβει χώρα στην Οσάκα της Ιαπωνίας από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2025 και αναμένεται να έχει 28 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Διεθνής αναγνώριση για την καλλιτεχνική-επιστημονική έρευνα δύο Ελλήνων από τη Βιέννη (audio)

Οι δύο Έλληνες ερευνητές θα επισκεφτούν τον Απρίλιο  την World EXPO Ιαπωνίας και θα παρουσιάσουν την έρευνα τους σε άλλα επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα στο Τόκιο, Κιότο και Χιροσίμα.

Οι μελλοντικές δράσεις του πρότζεκτ περιλαμβάνουν καλλιτεχνικές εκθέσεις και παραστάσεις με χρήση πολλαπλών μέσων (multimedia) εντός και εκτός Αυστρίας, καθώς συνεργάτες του πρότζεκτ βρίσκονται σε χώρες όπως Αμερική, Ιταλία και Ισπανία.

Οι δύο Έλληνες καθηγητές και επικεφαλής του πρότζεκτ μίλησαν ακόμη για την επαγγελματική πορεία τους καθώς και για τη ζωή στη Βιέννη.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας