Η ίδρυση και ολοκλήρωση του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας: Μοναδικό στην Αμερική

Του Δημοσθένη Τριανταφύλλου, Καθηγητή, Ιδρυτή και πρώτου Διευθυντή του Λυκείου

Η ιστορία του Ελληνισμού της Αμερικής θα πρέπει να διδάσκεται σε έδρες ελληνικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα (Δεν υπάρχει ούτε μία) και σε όλα τα σχολεία ημερήσια, απογευματινά και Σαββατιανά της Αρχιεπισκοπής! Το Πρώτο Ημερήσιο σχολείο στη Νέα Υόρκη ιδρύθηκε στην Κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Bronx το 1912! Το πρώτο πλήρες Ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό Λύκειο στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αρχιεπισκοπής ιδρύθηκε το 1975 με την πρώτη 9η τάξη στο σχολικό κτίριο της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια! Ολοκληρώθηκε το 1979 με την αποφοίτηση της πρώτης 12ης τάξης, Γ’ Λυκείου!

Το πρώτο πλήρες ελληνικό απογευματινό Γυμνάσιο με όλες τις τρεις τάξεις του, Α’, Β’ και Γ’ και με αποφοίτηση στην 9η, Γ’ Γυμνασίου, ιδρύθηκε το 2006 στην κοινότητα της Θείας Αναλήψεως στην πόλη Fairview στη Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης!

Τα παραπάνω παρουσιάζονται στη χρονική τους αυτή σειρά για πρώτη φορά εδώ στον «Εθνικό Κήρυκα» για γενική εκπαιδευτική ενημέρωση της Ομογένειας αλλά και της Ελλάδας μας! Θα προσθέσω ότι τα ανωτέρω θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα ιστορικά βιβλία που θα εκδίδονται μελλοντικά!

Η ίδρυση, 1975, και ολοκλήρωση, 1979, του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας

Στο περιληπτικό αλλά πολύ ενημερωτικό και αυθεντικό αυτό άρθρο ξεκινώ με το γεγονός ότι ο πόθος, η φιλοδοξία και το όνειρο της ίδρυσης του πρώτου Ελληνοαμερικανικού Λυκείου υπήρξε στη σκέψη πολλών εκπαιδευτικών και πολλών κοινοτήτων, πριν από μένα και την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί. Για παράδειγμα να αναφέρω την κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Bronx, όπου ο Διευθυντής Μιχαήλ Κατσιματίδης, είχε το όνειρο αλλά δεν το πραγματοποίησε. Του είχα όμως δώσει την υπόσχεσή μου, ως πρώην μαθητής του στο Ομήρειο Γυμνάσιο της Νισύρου, ότι θα συνεχίσω τον αγώνα του! Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι και η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας προσπάθησε τρεις φορές πριν από την πρόσληψη μου να ιδρύσει Λύκειο και είχε αποτύχει. Η τελευταία προσπάθεια ήταν όταν ο αείμνηστος Περικλής Λαντζούνης έδινε ως δώρο στην Κοινότητα όλα τα τρία του οικόπεδα απέναντι από την είσοδο της εκκλησίας για να κτιστεί το Λύκειο με τον όρο να έχει το όνομά του. Η κοινότητα απέρριψε την προσφορά του. Διευθυντής του σχολείου τότε ήταν ο Δρ Αντώνης Γκαλίτσης.

* Το πενταετές πρόγραμμα για την ίδρυση του Λυκείου στον Αγιο Δημήτριο

Το έτος 1973, όταν ήμουν καθηγητής στο πρότυπο ιδιωτικό Λύκειο The Henley College Prep, στην περιφέρεια Jamaica Estates, Queens, ενοικίασα 4 αίθουσες στο υπέροχο σχολικό κτίριο και, κατόπιν συμφωνίας με τον Αμερικανό λυκειάρχη κ. Day, έκανα τον Μάρτιο τα εγκαίνια για το Ελληνοαμερικανικό Λύκειο με το όνομα «Δημοσθένειος Ακαδημία» (Demosthenes Academy). Ήταν η αρχή της εφαρμογής του Αμερικανικού μου Ονείρου να δημιουργήσω το πρώτο Ελληνοαμερικανικό Λύκειο. Η φιλοδοξία αυτή αναπτύχθηκε όταν έπαιρνα μαθήματα φιλοσοφίας στο New York University, και είχα ανακαλύψει ότι δεν υπήρχε Λύκειο εδώ στην Ομογένειά μας, ενώ ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης πριν από 2.300 χρόνια είχαν ιδρύσει την πρώτη Ακαδημία και το πρώτο Λύκειο στην Αθήνα αντιστοίχως! Δάκρυσα! Στα εγκαίνια της Δημοσθενείου Ακαδημίας ήρθαν πάνω από 300 ομογενείς μεταξύ των οποίων, από περιέργεια, και αξιωματούχοι της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου. Τον Απρίλιο, Επιτροπή από τον Αγιο Δημήτριο με κάλεσε σε συνέντευξη -interview- και μου έκαναν πρόταση να με προσλάβουν ως Διευθυντή στην Αστόρια, το κέντρο του ελληνισμού, με αποκλειστικό σκοπό να ιδρύσω το πρώτο Λύκειο στην Κοινότητά τους και όχι στο αμερικανικό σχολείο στην περιοχή Jamaica Estates μακριά από το κέντρο του Ελληνισμού! Η πρότασή τους ήταν λογική και δελεαστική! Αφού μελέτησα τα υπάρχοντα κτίρια στην Κοινότητα, το ένα κτίριο στον Αγιο Δημήτριο και επίσης τις αίθουσες που υπήρχαν στον χώρο της Αγίας Αικατερίνης, υπέβαλα στην Επιτροπή το παρακάτω πενταετές μου τολμηρό πρόγραμμα το οποίο έδινε λύση στην ίδρυση του Λυκείου.

Διαμόρφωση των κτιρίων Αγίου Δημητρίου και Αγίας Αικατερίνης για τη δημιουργία του Λυκείου

Στα δύο πρώτα έτη της θητείας μου, 1973-1975, στόχος του προγραμματισμού μας ήταν η δημιουργία των νομικών προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία Λυκείου στο κτίριο του Αγίου Δημητρίου. Πρώτος στόχος μας η ίδρυση Επιστημονικού Εργαστηρίου (Science Laboratory) διδασκαλίας Βιολογίας, Χημείας και Φυσικής (Biology-Chemistry-Physics). Δεν υπήρχε τέτοιο εργαστήριο στο κτίριο που ήταν νομική προϋπόθεση για Λύκειο. Το PTO έδωσε $15.000 για τη δημιουργία του εργαστηρίου επιστημονικών μαθημάτων. Η κ. Αικατερίνη Ζακέτου και εγώ επισκεφθήκαμε διάφορα αμερικανικά σχολεία για ιδέες για το εργαστήριο το οποίο εγκαινιάσθηκε το 1975 σύμφωνα με το πρότυπο του εργαστηρίου στο Henley College Prep όπου είχα εργαστεί ως καθηγητής για 4 χρόνια.

Δεύτερος στόχος μας ήταν η δημιουργία Βιβλιοθήκης με 5.000 τόμους (βιβλία) που ήταν επίσης νομική προϋπόθεση για Λύκειο! Δεν υπήρχε βιβλιοθήκη.

Φτιάξαμε βιβλιοθήκη και είχα προσλάβει και Librarian, την κ. Καράσσα, για τη σωστή οργάνωση και λειτουργία της! Η βιβλιοθήκη λειτούργησε το 1974!

Νέες αίθουσες για τις τάξεις του Λυκείου.

Για να διαμορφώσουμε 4 αίθουσες για τις 4 τάξεις του Λυκείου, 9η, 10η, 11η και 12η στο κτίριο του Αγίου Δημητρίου, έπρεπε να ελευθερώσω 4 από τις αίθουσες που είχαν οι μικρότερες τάξεις του Δημοτικού. Πρότεινα όπως διαμορφώσουμε τον χώρο στην Αγία Αικατερίνη να μεταφέρουμε εκεί 4 από τις μικρότερες τάξεις, μια κάθε χρόνο!

Ετσι φτιάξαμε το παράρτημα στην Αγία Αικατερίνη και άρχισε η μετακίνηση των μικρότερων τάξεων από το 1974. Η δημιουργία του παραρτήματος στην Αγία Αικατερίνη, St. Catherine’s Annex, βρήκε αντίσταση από ορισμένους παράγοντες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Ομως, η λογική στάση της Σχολικής Επιτροπής με πρόεδρο τον κ. Νίκο Τσιάμη, και με τη συμπαράσταση του PTO ξεπεράσαμε τις αντιδράσεις! Η πρόβλεψή μου ήταν ότι, αν όλες οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιό μου, η πρώτη Γ’ Λυκείου, 12η τάξη, θα αποφοιτούσε το 1979.

Εγγραφή των πρώτων μαθητών του Λυκείου. Στόχος μας: Δημόσιες σχέσεις και στρατηγική να πείσουμε τους γονείς και μαθητές της 8ης τάξης να συνεχίσουν στην 9η του Λυκείου μας τον Σεπτέμβριο του 1975. Ήταν μια νέα προσπάθεια στα χρονικά της ελληνοαμερικανικής εκπαίδευσης! Όλοι, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, γονείς και το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής περίμεναν να δουν αν θα κατόρθωνα να υλοποιήσω το σχέδιό μου. Να υπογραμμίσω εδώ ότι η Αρχιεπισκοπή ήταν αντίθετη στην ίδρυση του Λυκείου στην Αστόρια. Προτιμούσε να ιδρύσει το Λύκειο

στο οικόπεδο που είχε δίπλα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στους 74 στο Μανχάταν! Το επιχείρημά μου ήταν ότι Ελληνισμός έφευγε από το Μανχάταν προς Κουίνς (Queens) και Λονγκ Αϊλαντ (Long Island)! Όλοι περίμεναν να δουν αν θα μπορούσα να πείσω αρκετούς γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στη νέα 9η τάξη, πρώτη τάξη του Λυκείου στο αμερικανικό σύστημα Μέσης Εκπαίδευσης.

Χωρίς μαθητές δεν γίνεται Λύκειο! Είχα πεποίθηση, ότι το σχέδιό μου θα είχε επιτυχία για τους παρακάτω λόγους:

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70 τρία κοινωνικά και δημογραφικά γεγονότα ήταν ευνοϊκά για την ανάγκη ύπαρξης του πρώτου Ελληνοαμερικανικού Λυκείου: 1. Πολλά προβλήματα πειθαρχίας στα αμερικανικά δημόσια Λύκεια με ναρκωτικά, 2. Αύξηση των Ελλήνων μεταναστών, 3. Μετακίνηση πολλών Ελλήνων από το Μανχάταν στο Κουίνς και στην Αστόρια! Ακολουθήσαμε νέα στρατηγική με επισκέψεις στις οικογένειες της 8ης Τάξης της σχολικής χρονιάς 1974-1975. Διοργάνωσα επισκέψεις και περιηγήσεις των γονέων στο νέο εργαστήριο επιστημών και τη νέα μας βιβλιοθήκη με εντυπωσιακά αποτελέσματα! Οι προσπάθειές μας καρποφόρησαν: 15 μαθητές αποφάσισαν να εγγραφούν στην πρώτη μας 9η τάξη για τη σχολική χρόνια 1975-76! Η τάξη αυτή έγινε η 10η, η 11η και τελικά η 12η το 1979! Όλοι οι 15 μαθητές της 9ης έμειναν 4 χρόνια και έγραψαν ιστορία με την αποφοίτησή τους το 1979! Κανένας στην Κοινότητά μας δεν περίμενε τέτοιο μεγάλο αριθμό μαθητών στην πρώτη μας 9η τάξη! Μας έδωσαν νέα δύναμη και αισιοδοξία για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που είχαν οι γονείς στην προσπάθειά μας!

Πρόσληψη καθηγητών Λυκείου

Η ψυχή κάθε καλού Δημοτικού σχολείου και Λυκείου είναι οι καλοί δάσκαλοι και καθηγητές! Ως Διευθυντής του νέου Λυκείου που δημιουργούσαμε έπρεπε να επιλέξω καθηγητές με προσόντα, ήθος και καλή διάθεση συνεργασίας για την επιτυχία των στόχων και του οράματος του σχολικού μας συστήματος. Αφού εξετάσαμε με τη Σχολική Επιτροπή πολλούς υποψήφιους τελικά προσλάβαμε τους εξής:

Για τα αμερικανικά μαθήματα, τον κ. Μ. Ηβη για Βιολογία, τον κ. Γ. Στασινόπουλο για Χημεία και Φυσική, τον κ. Σ. Κουτσουπάκη και τον κ. Γ. Τσαπκίνη για Μαθηματικά, τον κ. Κ. Ahearn, την κ. Σ. Πολεμικού και την κ. Δ. Κυριακούδη για Αγγλικά. Για τα Ελληνικά μαθήματα τις καθηγήτριες κ. Ρ. Συντήλα, κ. Α. Αποστόλου και τον κ. Ι. Κατσίλλη. Για Γαλλικά την κ. Αικ. Μυρούλη και για τα Ισπανικά την κ. Mercy Alonzo. Για Social Studies – Αμερικανικές κοινωνικές Μελέτες τον κ. Θ. Κουσούλα και την κ. Τζ. Σπυνθουράκη. Για Φυσική Αγωγή τον κ. T. Montenaro και την κ. Α. Ξενάκη. Για Μουσική τον κ. Χ. Σπυριδάκη – College Counselor. Για Σχολικό Σύμβουλο την κ. Julia – Spinthourakis- Katsillis. Για Καλές Τέχνες -Fine Arts- την κ. Δήμητρα Πάππα.

Η εκπαιδευτική φιλοσοφία και το σχολικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του σχολείου έπρεπε να ανταποκρίνεται στο όραμα και τη φιλοσοφία της ελληνοαμερικανικής Ορθόδοξης Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου και των νομικών απαιτήσεων του πολιτειακού εκπαιδευτικού συστήματος της Νέας Υόρκης με έδρα στην πόλη Ολμπανι (Albany)! Συνεπώς, οι μαθητές μας έπρεπε να συμπληρώνουν όλα τα αμερικανικά μαθήματα προετοιμασίας για το αμερικάνικο Κολλέγιο! Έπρεπε να είναι συναγωνιστικό (competitive) με τα αμερικανικά και ταυτόχρονα να δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα καλά και την Ορθόδοξη Θρησκεία μας! Με άλλα λόγια, να διαπλάσει τον ιδανικό τύπο του Ελληνοαμερικανού με μια ψυχοσύνθεση που θα διατηρούσε την ελληνική μας κληρονομιά, γλώσσα και θρησκεία! Για την επιτυχία του σκοπού αυτού η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και κληρονομιάς κάλυπτε μία ώρα παραπάνω κάθε μέρα. Στο πρόγραμμα είχαμε επίσης συμπεριλάβει και εορταστικά προγράμματα για την 28η Οκτωβρίου, Χριστούγεννα, Τρεις Ιεράρχες και Ελληνικά Γράμματα, 25η Μαρτίου, συμμετοχή στην Εθνική μας Παρέλαση και εκκλησιασμό ορισμένες ημερομηνίες! Ιδιαίτερη σημασία έδωσα στην ανάπτυξη πλούσιου αθλητικού προγράμματος με διάφορα αθλήματα, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, cheerleading, gymnastics! Για τα αμερικανικά μαθήματα οι μαθητές μας έπαιρναν τις εξετάσεις των Regents για αποφοίτηση και advanced courses κολλεγίων!

Επίσκεψη ομάδας επιθεωρητών από Albany και αναγνώριση του Λυκείου

Η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήταν η επίσκεψη ομάδας επιθεωρητών από το State Education Departnent and Board of Regents. Οι επιθεωρητές αφιέρωσαν δύο ημέρες και έκαναν πλήρη έλεγχο του προγράμματος του Λυκείου, των σχολικών εγκαταστάσεων και των προσόντων του προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού! Να σημειωθεί ότι το Λύκειο είναι ιδιωτικό και όχι δημόσιο. Τα κριτήρια για τα ιδιωτικά διαφέρουν σε ορισμένα σημεία. Δίνουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στην Κοινότητα, η οποία οικονομικά έχει την ευθύνη του σχολείου.

Η Επιτροπή των Επιθεωρητών αναγνώρισε το Λύκειο και έδωσε την άδεια να δίνουμε διπλώματα Λυκείου! Οι κόποι μας δικαιώθηκαν! Ταυτόχρονα η καθηγήτριά μας κ. Ρ. Συντήλα υπέβαλε την αίτηση αναγνώρισης στο υπουργείο Παιδείας Ελλάδας και ο τότε υπουργός κ. Β. Κοντογιαννόπουλος εξέδωσε την αναγνώριση του Λυκείου μας ως ισότιμο των ελληνικών Λυκείων!

Και ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος από το υπουργείο Παιδείας και ο κ. Α.

Ανδριανόπουλος από το υπουργείο Εξωτερικών είχαν επισκεφθεί το Λύκειο πριν την αναγνώριση! Οι δύο ανωτέρω αναγνωρίσεις του Λυκείου μας στο κτίριο του Αγίου Δημητρίου το 1979-1980 σφράγισαν τη μελλοντική επιτυχία του Λυκείου!

Η ιστορική αποφοίτηση της πρώτης 12ης, Γ’ Λυκείου το 1979

Το πενταετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αρχίσαμε να εφαρμόζουμε από το 1973 πέτυχε το στόχο του με την ολοκλήρωση του Λυκείου στο υπάρχον κτίριο του Αγίου Δημητρίου με την αποφοίτηση της ιστορικής πρώτης 12ης τάξης, Γ’ Λυκείου, τον Ιούνιο του 1979! Οι πρώτοι 15 απόφοιτοι ήταν:

Ιωάννα Κοργιαλά, Χαρίκλεια Κυριαζή, Ανδριάνα Δρογγίτη, Πολυξένη Τρικουλή, Δημήτρης Βενετίου, Μαρία Κιουσεντερλή, Παρασκευή Κλαβά, Μαρία Κυριάκου, Συμεών Χρυσομαλλίδης, Ελένη Χανδρινού, Χριστίνα Νικολάου, Θωμάς Νούσιας, Σοφία Τριλίβα, Φιλιώ Γογώνα, Αθανάσιος Τσίγγας.

Μεγάλη αύξηση των μαθητών από 550 το 1973 σε 1.418 το 1982 και η ανάγκη για επέκταση του κτιρίου

Το όνειρό μας έγινε πραγματικότητα! Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια ήταν η πρώτη στην Αμερική που είχε αποκτήσει ολοκληρωμένο σύστημα με Δημοτικό και Λύκειο! Το σύστημα αυτό διαμόρφωνε τον τύπο του Ελληνοαμερικανού που ήταν το όνειρο του Ελληνα μετανάστη! Αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής προόδου ήταν η απρόβλεπτη μεγάλη αύξηση των μαθητών.

Για τη λύση του προβλήματος αυτού η Κοινότητα αγόρασε τα δύο οικόπεδα δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και οικοδόμησε δύο επί πλέον σχολικά κτίρια για τις μικρότερες τάξεις. Υπάρχουν εκεί τώρα!

Η πρώτη τάξη τότε είχε 4 τμήματα από 30 μαθητές το κάθε τμήμα!

Η 9η τάξη του Λυκείου είχε 50 μαθητές αντί τους 15 που είχε το 1975! Συνολικά το Λύκειο είχε 110 μαθητές το 1979! Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Κοινότητα ήταν νέες αίθουσες για να εξυπηρετήσει την αύξηση των μαθητών. Η απόφαση της Κοινότητας ήταν να αγοράσει τα οικόπεδα δίπλα στο υπάρχον κτίριο του Αγίου Δημητρίου και να οικοδομήσει νέα πτέρυγα με νέες αίθουσες και άλλους χώρους για τη στέγαση των τάξεων του Λυκείου. Για την οικονομική κάλυψη του νέου κτιρίου/ πτέρυγας διοργανώσαμε τριμελή Επιτροπή Γονέων, με τον τίτλο «High School Building Fund» -Ταμείο Κτιρίου Λυκείου- η οποία συγκέντρωνε από κάθε οικογένεια του σχολείου $100 κάθε Σεπτέμβριο!

Είχαμε τότε 700 οικογένειες από τις οποίες συγκέντρωνε η Κοινότητα $84. 000 κάθε χρόνο. Με βάση αυτό το ετήσιο εισόδημα του σχολείου η Atlantic Bank έδωσε στην Κοινότητα το δάνειο για να κτίσει τη νέα πτέρυγα/ κτίριο στον Άγιο Δημήτριο.

Η ανοικοδόμηση άρχισε το 1980 και ολοκληρώθηκε το 1982. Ετσι φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα! Όταν διορίστηκα ως Διευθυντής το 1973, η Κοινότητα είχε ένα σχολικό κτίριο στον Αγιο Δημήτριο με το Δημοτικό σχολείο που είχε 550 μαθητές. Όταν έφυγα το 1982, η κοινότητα είχε 5 σχολικά κτίρια, δύο στον Αγιο Δημήτριο και τρία στην Αγία Αικατερίνη με συνολικό αριθμό μαθητών 1.418. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα με τη συνεργασία μου με όλους τους προέδρους, Νικόλαο Παπαδόπουλο, Θεόδωρο Μίλλερ, Νίκο Ανδριώτη (Στην Προεδρία του έγινε η επέκταση του παλαιού κτιρίου για το Λύκειο) και Μιχάλη Κάτου. Επίσης, άριστη υπήρξε και η συνεργασία μου με τους προέδρους της Σχολικής Επιτροπής, Νικολάου Τσιάμη, Δημήτρη Κωσταρά και με όλες τις προέδρους του Συλλόγου των Γονέων. Πάνω από όλους όμως, ομολογώ, τον σπουδαιότερο λόγο για την επιτυχία μας έπαιξαν οι άριστοι δάσκαλοι και καθηγητές του σχολείου μας ιδιαίτερα του ελληνικού τμήματος! Εισηγούμαι στην Κοινότητα να αναρτήσει τιμητική πλακέτα με τα ονόματα των 15 πρώτων αποφοίτων το 1979, του ιδρυτικού και πρώτου Διευθυντή του Λυκείου και των καθηγητών που μας βοήθησαν στην υλοποίηση του ονείρου!

Από τον Εθνικό Κήρυκα
Φωτογραφία: Ο κ. Τριανταφύλλου παρουσιάζει στον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο το επίσημο έγγραφο από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας που αναγνωρίζει το Λύκειο ως ισότιμο των Λυκείων της Ελλάδας. Μάρτυρες: ο κ. Ε. Χατζηεμμανουήλ, Διευθυντής Παιδείας Αρχιεπισκοπής, ο κ. Ιάκωβος Τσαούσης πρώτος Σχολικός Σύμβουλος στο Προξενείο και ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Πανοσιολογιώτατος Α. Παναγιωτόπουλος νυν Μητροπολίτης Ατλάντας!