kantsaran.gr: Οι Αρμένιοι στην Ελλάδα αποκαλύπτονται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη «Αρμενικά»
kantsaran.gr: .- 750 έντυπα, 17.000 σελίδες είναι μόνο η αρχή της ψηφιοποίησης του ελληνοαρμενικού έντυπου πλούτου – Πολλές από τις εκδόσεις είναι μοναδικές και δεν υπάρχουν σε άλλες βιβλιοθήκες ή συλλογές.
Με στόχο τη διάσωση και τη διαφύλαξη της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα, υλοποιεί πολλές από τις δράσεις του το περιοδικό Αρμενικά που εκδίδεται από τον Σύλλογο Αζαταμάρντ. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια το περιοδικό μάς έχει συνηθίσει σε πρωτοβουλίες που επιβεβαιώνουν πόσο μα πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει αυτήν την αποστολή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του. Μετά από επίπονη εργασία δύο ετών, το kantsaran.gr, η δίγλωσση ηλεκτρονική βιβλιοθήκη-αρχειοθήκη των «Αρμενικών» είναι στον «αέρα» του διαδικτύου!
«Η εξαιρετικά χρήσιμη αυτή εργασία ψηφιοποίησης, που ξεκίνησε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος “Καλούστ Γκιουλμπενκιάν”, περιλαμβάνει, προς το παρόν, μια αντιπροσωπευτική συλλογή από 750 έντυπα και συνολικά 17.000 σελίδες», αναφέρεται σε ενημέρωση για την έναρξη λειτουργίας του ιστότοπου. Το υλικό που έχει ψηφιοποιηθεί είναι «εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα» και «διαφυλάχθηκαν είτε σε ιδιωτικά αρχεία, χάρη στην προσπάθεια ανθρώπων με μεράκι, είτε συλλογικά σε κοινοτικές δομές και οργανώσεις».
Πρόκειται για ένα αρχειακό υλικό που δίνει πολύτιμες πληροφορίες τόσο για την ιστορία των Αρμενίων όσο και για την πολιτική, κοινωνική, και οικονομική ζωή της Ελλάδας και είναι, σύμφωνα με τα Αρμενικά «μόνο ένα μικρό μέρος της τεράστιας εκδοτικής δραστηριότητας των Αρμενίων στην Ελλάδα, ειδικότερα κατά την εποχή του μεσοπολέμου». Κάθε αρχείο έχει ταξινομηθεί κατά είδος, τίτλο και χρονολογία συνοδευόμενο από μία ξεχωριστή περιγραφή. «Φιλοδοξία μας είναι η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη kantsaran.gr να εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα ψηφιακά αρχεία, που θα δίνουν τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους καθώς και σε ερευνητές, να αντλούν πληροφορίες για την ιστορία και την πολιτισμική ταυτότητα της αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα.».
Σχόλια Facebook