Μέτρα που προτείνει το Ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό για να συνεχίσει να υπερέχει

Στην ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) ανεδείχθησαν σοβαρά ζητήματα, τα οποία πλήττουν τόσο τους ενεργούς ναυτικούς όσο και τους συνταξιούχους. Προ ημερών αναφερθήκαμε στο κόψιμο της πίτας της ΠΕΠΕΝ και στις αιτιάσεις των πλοιάρχων προς τα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής για την ναυτιλία, τα οποία θεωρούν  ανεπαρκή. Επανερχόμεθα για να δώσουμε περισσότερα στοιχεία για τις προτάσεις των Ελλήνων Πλοιάρχων.

Η Ελλάδα στάθηκε όρθια τους τελευταίους αιώνες από την ναυτιλία της …. για να μην αναφερθούμε και στην απελευθέρωση του Έθνους, που πολλά χρωστά στην ελληνική ναυτοσύνη και πλοιοκτησία. Ας θυμίσουμε επίσης πως η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας – η οποία φαίνεται στην φωτογραφία της ανάρτησής μας – αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό ιστορικό ναυτικό μνημείο και μια χειροπιαστή έκφραση της ναυτικής συνέχειας μας. Η έναρξη λειτουργιάς της Σχολής τοποθετείται στο 1749 και πρόκειται για την αρχαιότερα, εν λειτουργία, Σχολή Πλοιάρχων στον κόσμο.

Συγκεκριμένα στην ετήσια εκδήλωση της ΠΕΠΕΝ, ο πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Γιγής, στην ομιλία του υπογράμμισε τις ελλείψεις στήριξης από την Πολιτεία, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση παρέμβαση. Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης τιμητικές βραβεύσεις Ελλήνων πλοιάρχων που διακρίθηκαν για τη διάσωση προσφύγων και ναυαγών.

Ο κ. Γιγής εστίασε στη διαχρονική απουσία ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τα ποντοπόρα και μικρών αποστάσεων φορτηγά πλοία, από το 2010. Επιπλέον, κατήγγειλε πρακτικές που επιβαρύνουν άδικα τους πλοιάρχους, όπως η αυτόφωρη σύλληψη σε περιπτώσεις μικροατυχημάτων, ακόμα και όταν δεν φέρουν ευθύνη. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ενότητας στον κλάδο: «Μόνο αν μείνουμε συσπειρωμένοι, θα διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας, τα οποία απειλούνται συνεχώς από διάφορες πλευρές».

Ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ αναφέρθηκε στις δηλώσεις περί «Έτους Ναυτικής Εκπαίδευσης» για το 2024, υπογραμμίζοντας την απουσία πραγματικών μέτρων. Μέσα από μια σειρά ερωτημάτων αποκάλυψε την έλλειψη δράσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως:

• Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ): Καμία αναβάθμιση υποδομών ή προγραμμάτων.
• Εκπαιδευτικά ταξίδια δοκίμων: Μηδαμινή πίεση στις εταιρείες για εφαρμογή βιώσιμων λύσεων, παρά τις επιδοτήσεις.
• Προώθηση του ναυτικού επαγγέλματος: Έλλειψη στρατηγικής προσέλκυσης νέων στο χώρο.
• Αναβάθμιση επαγγέλματος: Απουσία σχεδίου για βελτίωση της εικόνας και των συνθηκών εργασίας.

Για τη στήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής ναυτεργασίας, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ πρότεινε:

1. Εκσυγχρονισμό των ναυτικών σχολών, με αναβάθμιση υποδομών και προγραμμάτων.
2. Παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ειδικευμένων εκπαιδευτικών.
3. Δημιουργία νέων πιστοποιήσεων και εξειδικευμένων εκπαιδευτικών μονάδων.
4. Ενίσχυση της προβολής του ναυτικού επαγγέλματος, για να προσελκύσει περισσότερους νέους.
5. Ενεργή υποστήριξη από το κράτος, μέσα από στοχευμένα μέτρα και συνεργασίες με ναυτιλιακούς φορείς.

Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν σαφές: οι ναυτικοί ζητούν την αναγνώριση και στήριξη που τους αξίζει, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας. Απευθυνόμενος σε κυβερνητικούς και θεσμικούς φορείς, ο κ. Γιγής κάλεσε την Πολιτεία να λάβει σοβαρά υπόψη τα προβλήματα του κλάδου, δηλώνοντας: «Η αδράνεια θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το επαγγελματικό μέλλον των ναυτικών, αλλά και την ίδια την υπεροχή της ελληνικής ναυτιλίας».