Τουρκία: Μωσαϊκό και τάφος βρέθηκαν στην αρχαία ελληνική πόλη της Άσσου (Απολλωνίας)
Βορειοδυτική Τουρκία: . – Αρχαιολόγοι που εργάζονται στην αρχαία ελληνική πόλη της Άσσου η οποία βρίσκεται στη σημερινή επαρχία Τσανάκαλε στη βορειοδυτική Τουρκία, έφεραν στο φως ένα ψηφιδωτό 2.200 ετών και έναν μνημειακό τάφο 1.800 ετών. Αυτές οι ανακαλύψεις υπογραμμίζουν τη σημασία της πόλης κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.
Η αρχαιολογική έρευνα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Nurettin Arslan από το Πανεπιστήμιο Çanakkale Onsekiz Mart, συνεχίζεται για 44η χρονιά, με στόχο να αναδείξει την ελληνική καταγωγή της πόλης και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην αρχαιότητα.
Το αρχαίο ελληνικό ψηφιδωτό αποτελείται από πολύχρωμες πολυγωνικές πέτρες, διακοσμημένες με γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα, αποκαλύπτοντας την εξαιρετική καλλιτεχνική δεξιοτεχνία της εποχής.
Οι μελετητές το θεωρούν ένα από τα παλαιότερα ψηφιδωτά που έχουν βρεθεί στη Μικρά Ασία, με τεχνοτροπία που συνδέεται με παρόμοια έργα στη Μακεδονία και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο καθηγητής Arslan δήλωσε ότι το ψηφιδωτό ανήκε αρχικά σε γυμνάσιο και αργότερα μετατράπηκε σε κατοικία κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Η διατήρησή του σε εξαιρετική κατάσταση επιτρέπει στους αρχαιολόγους να μελετήσουν λεπτομερώς τις τεχνικές και την αισθητική της εποχής. Ένα δεύτερο σημαντικό εύρημα είναι ένας μνημειακός τάφος 1.800 ετών (ἡρῷον), ο οποίος εντοπίστηκε στην αγορά της Άσσου, τον κεντρικό δημόσιο χώρο της πόλης.
Αρχικά, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι πρόκειται για κρήνη, αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι ήταν τάφος μιας εξέχουσας ρωμαϊκής οικογένειας.
Ο καθηγητής Arslan ανέφερε ότι στην Άσσο έχει βρεθεί και άλλος μνημειακός τάφος δύο αδελφών στη νότια στοά, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη περισσότερων τέτοιων μνημείων για επιφανείς πολίτες της ρωμαϊκής περιόδου. Η Άσσος, γνωστή και ως Απολλωνία, ιδρύθηκε από τους Αιολείς Έλληνες της Λέσβου μεταξύ 1000 και 900 π.Χ. και εξελίχθηκε σε σημαντικό πολιτιστικό και φιλοσοφικό κέντρο.
Ο Αριστοτέλης ίδρυσε εκεί μια φιλοσοφική σχολή γύρω στο 348 π.Χ., ενώ η πόλη ήταν και η γενέτειρα του Κλεάνθη, ενός από τους σημαντικότερους Στωικούς φιλοσόφους.
Χτισμένη πάνω σε ηφαιστειακό λόφο με θέα το Αιγαίο Πέλαγος, η Άσσος ήταν στρατηγικά τοποθετημένη ως μεγάλο λιμάνι και οικονομικό κέντρο. Τα καλοδιατηρημένα ερείπιά της, συμπεριλαμβανομένου του Δωρικού Ναού της Αθηνάς, αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα και την αρχιτεκτονική της λάμψη.
Σχόλια Facebook