Πρώτη δημόσια παρουσίαση του ιστότοπου των Ελληνικών Ιστορικών Αρχείων Ανατολικής Μεσογείου

Το συναρπαστικό ταξίδι της μνήμης είναι αναμφισβήτητα το κρίσιμο στοιχείο της ύπαρξής που μας κρατάει σε επαφή με αυτό που αποκαλούμε ως «συνείδηση του εαυτού», παρέχοντας μας μια  ζωηρή ανατροφοδότηση για το αυθαίρετο και συγκεχυμένο παρελθόν που μας περιβάλλει.

Τα Ελληνικά Ιστορικά Αρχεία της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν μια νέα ερευνητική και αρχειακή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιστορίας τους κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ού αιώνα. Οχι μέσα από ηρωικές αφηγήσεις, αλλά μέσα από τη ροή της καθημερινότητας: τις εμπορικές σχέσεις, τα εκπαιδευτικά συστήματα, τα οικογενειακά έγγραφα και τις φωτογραφίες που αποτύπωσαν τις στιγμές μιας ζωής που ανήκει πια στην ιστορία.

Η μνήμη, ατομική ή συλλογική  μέσα στο μυαλό του καθενός μας είναι σπαράγματα στιγμών που νοηματοδοτούνται με θετικό ή με αρνητικό πρόσημο ανάλογα με τον κώδικα αξιών και πεποιθήσεων μας. Όπως γράφει η δημοσιογράφος Μαρίνα Καρπόζηλου (σ.σ. στην εφημερίδα Καθημερινή), τρεις επιστήμονες φέρνουν στο φως ανέκδοτο υλικό του ελληνισμού της ανατολικής Μεσογείου, μοιραζόμενοι ένα κοινό όραμα: τη διάσωση και την ανάδειξη ενός πολύτιμου κομματιού της ελληνικής ιστορίας, που αποδεικνύεται πιο πολυδιάστατο απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του ιστότοπου των Ελληνικών Ιστορικών Αρχείων της Ανατολικής Μεσογείου (eliam.gr) γίνεται την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025, στις 6.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα 106 79). Ομιλητές μεταξύ άλλων, οι Στέφανος Ταμβάκης πρ. Πρόεδρος Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και επίτιμος Πρόεδρος ΕΚΑ, Άγγελος Νταλαχάνης κύριος ερευνητής (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Γαλλίας), Αλέξανδρος Κιτροέφ ιστορικός και ομότιμος καθηγητής Haverford College, Ειρήνη Χρυσοχέρη ανθρωπολόγος Goldsmiths, University of London και άλλοι σημαντικοί επιστήμονες.

 

Από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου