Εκδημία του φιλέλληνα νεοελληνιστή Bertrand Bouvier

Στις 3 Ιανουαρίου 2025 απεβίωσε στη Γενεύη o Καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στη Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, Bertrand Bouvier.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στη Ζυρίχη το 1929. Το 1952 έλαβε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης ενώ το 1974 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Υπηρέτησε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση της Ελβετίας, στο Κολλέγιο της Γενεύης, και για μία εικοσαετία (1956-1975) δίδαξε στη Σχολή Διερμηνέων της Γενεύης. Έπειτα από τη διαδοχική ανάληψη ακαδημαϊκών θέσεων στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης από το 1957, αφυπηρέτησε το 1995 ως τακτικός καθηγητής στην έδρα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

O Καθηγητής Bouvier ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό, μεταφραστικό και ερευνητικό έργο. Ως μαθητής του μεγάλου μουσικολόγου και νεοελληνιστή Samuel Baud-Bovy, υπήρξε από τους πρώτους που επιχείρησαν να εφαρμόσουν αυστηρή φιλολογική μέθοδο στην έρευνα των δημοτικών μας τραγουδιών. Μια εκ των σημαντικότερων εργασιών του θεωρείται η διδακτορική του διατριβή με θέμα “Le mirologue de la Vierge” όπου μελέτησε εκατοντάδες παραλλαγές δημοτικών τραγουδιών για το «Μοιρολόγι της Παναγίας» και τον «Θρήνο της Μεγάλης Παρασκευής». Πέρα από τη δημώδη ασχολήθηκε και με τη λογιότερη λογοτεχνία, όπου εστίασε ιδιαιτέρως στο έργο του Ανδρέα Κάλβου καθώς και σε άλλους Έλληνες λογοτέχνες, ενώ συνεισέφερε ουσιαστικά σε παπυρολογικές και παλαιογραφικές εκδόσεις.

Ο Bertrand Bouvier υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Ευρωπαίους νεοελληνιστές και ειλικρινής φιλέλληνας, αγαπητός στον πνευματικό κόσμο της χώρας μας, ο οποίος προσέφερε γενναία ώθηση στις ελληνικές σπουδές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και γενικότερα στον σύγχρονο νεοελληνικό πολιτισμό. Σε αναγνώριση των σημαντικών υπηρεσιών του, η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε αντεπιστέλλον μέλος της το 1997. Το 1988 τιμήθηκε με το μετάλλιο του Τάγματος του Ταξιάρχη του Φοίνικα ενώ το 2016 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Πύλη για την ελληνική γλώσσα (https://www.greek-language.gr)