Μουσείο Ναϊτών ιπποτών στο χωριό Αρόδες της Πάφου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: .- Η Κύπρος ήταν ένα σταυροφορικό βασίλειο. Το εν λόγω σταυροφορικό βασίλειο επισήμως ιδρύθηκε το 1197 και καταλύθηκε το 1489. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, οι Ναϊτες αγόρασαν την Κύπρο από τον Ριχάρδο και είχαν παρουσία τόσο στις Αρόδες όσο και σε άλλα τουλάχιστον πέντε χωριά της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο.
Το Μουσείο Ναϊτών ιπποτών λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στην κοινότητα των Αρόδων συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολλών εκπαιδευτηρίων της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού με την επίσκεψη μαθητών και φοιτητών.
Ο Αντιδήμαρχος Ακάμα του διαμερίσματος των Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου δήλωσε στο «ΚΥΠΕ» πως το Μουσείο Ναϊτών ιπποτών δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος Erasmus + με τη στήριξη της Κοινοτικής Αρχής Αρόδων. Για να καταστεί δυνατή η δημιουργία του, επεσήμανε, η κοινότητα παραχώρησε τα πρώην κτίρια του Συνεργατισμού για να στεγαστεί το Μουσείο. Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, το Μουσείο σήμερα περιλαμβάνει πάρα πολλά αντικείμενα της τότε εποχής και χωρίζεται στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Ο χώρος είναι διαδραστικός.
Στο ισόγειο του Μουσείου Ναϊτών ιπποτών εκτίθεται οπλισμός της τότε εποχής που χρησιμοποιούσαν οι Ναΐτες που ήταν στην Κύπρο, όπως σπαθιά, τόξα, βέλη και ακόντια, ενώ στον πρώτο όροφο τα εκθέματα περιλαμβάνουν στολές, πανοπλίες, κορώνες και οι ενδυμασίες γενικά που φορούσαν οι Ναϊτες ιππότες.
Οι «Πτωχοί Ιππότες του νησιού» όπως έγιναν γνωστοί οι Ναΐτες Ιππότες, εγκατέστησαν τη διοικητική τους έδρα στη Λευκωσία. Όμως έπρεπε με κάποιο τρόπο να διοικούν και τις γύρω περιοχές γι’ αυτό ίδρυσαν την ανώτερη στρατιωτική διοίκηση του Φοίνικα, κοντά στο φράγμα Ασπρόκρεμμου, στην οποία περιλαμβάνονταν τα τότε χωριά, Φοίνικας, Καλογιαννάκια, Ανώγυρα, Πλατανίσκεια και Αγία Ειρήνη και από τα οποία διοικούσαν τις επαρχίες Πάφου-Λεμεσού. Ακόμη, υπάρχουν ιστορικές αναφορές για παρουσία των ιπποτών αυτών σε άλλα πέντε τουλάχιστον χωριά της επαρχίας και κάποια της Λαόνας, όπως και στις Αρόδες.
Η Ιρίνα Κουρτινάτσια από τη Λετονία, υπεύθυνη του προγράμματος Erasmus στις Αρόδες, ανέφερε μεταξύ άλλων πως ήδη πολλά αντικείμενα της τότε εποχής εκτίθενται στο Μουσείο που συνεχώς εμπλουτίζεται ενώ μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος γίνεται πόλος έλξης πολλών μαθητών και φοιτητών από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που το επισκέπτονται τέσσερις με πέντε φορές τον χρόνο (40 περίπου στον αριθμό κάθε φορά) οι οποίοι διαμένουν στην κοινότητα και παρακολουθούν διάφορα σεμινάρια, όπως είπε. Επίσης, διοργανώνουν εκδηλώσεις στην πλατεία των Αρόδων.
Κάποια στοιχεία για την παρουσία των Ιπποτών Ναϊτών στην Κύπρο
Το Βασίλειο της Κύπρου ήταν ένα Σταυροφορικό Βασίλειο κατά την περίοδο του Μεσαίωνα. Ιδρύθηκε το 1197, έξι χρόνια μετά από την κατάληψή της Κύπρου από τον Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο το 1191, κατά την Γ’ Σταυροφορία. Καταλύθηκε όταν το 1489 η Βασίλισσα Αικατερίνη Κορνάρο παραχώρησε, ως κληρονομιά, το νησί στη Βενετία. Κατά την Γ’ Σταυροφορία ο στόλος του Ριχάρδου μετά από μία καταιγίδα προσορμίστηκε στην Κύπρο. Είχαν χάσει μερικά καράβια από την καταιγίδα, και σε ένα από αυτά βρίσκονταν η Ιωάννα, η Βερεγγάρια (μέλλουσα σύζυγος του Ριχάρδου) και ένα μεγάλο τμήμα των χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί για τη σταυροφορία. Λίγες ημέρες αργότερα ανακάλυψαν ότι οι επιβάτες είχαν αιχμαλωτιστεί από τον ηγεμόνα της Κύπρου, τον Ισαάκιο Κομνηνό, τον άνθρωπο που απόσχισε την Κύπρο από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Ο Ριχάρδος κυρίεψε την Κύπρο, απελευθέρωσε τους δικούς του, αιχμαλώτισε τον Ισαάκιο Κομνηνό και πούλησε αμέσως το νησί στους Ναΐτες Ιππότες. Ένα χρόνο αργότερα οι Ναΐτες Ιππότες επέστρεψαν το νησί στον Ριχάρδο, μετά από εξέγερση των κατοίκων κατά της σκληρής διακυβέρνησης και της βαριάς φορολογίας που είχαν επιβάλει, την οποία κατάπνιξαν στο αίμα το Πάσχα του 1192. Ο Ριχάρδος το πούλησε στον έκπτωτο Γάλλο βασιλιά της Ιερουσαλήμ Γκι ντε Λουζινιάν, σαν αντάλλαγμα για την παραίτησή του από τα δικαιώματά του στο Βασίλειο της Ιερουσαλήμ.
Το 1197, όταν στην εξουσία ήταν ο αδελφός του Γκι, ο Αμορί ή Αμάλριχος, η Κύπρος αναγνωρίστηκε ως Βασίλειο. Το Βασίλειο της Κύπρου αποδείχθηκε το μακροβιότερο από τις κατακτήσεις των Σταυροφόρων, μέχρι το 1489 και κρατήθηκε ως Βενετική κτήση μέχρι το 1571, όταν έπεσε στα χέρια των Τούρκων.
Πληροφορίες για το Μουσείο και φωτό από www.paphoslife.com/ ΚΥΠΕ
Σχόλια Facebook