«Εφυγε» ο ομογενής εκπαιδευτικός Δημήτριος Καλπέρης
ΦΑΛΜΟΥΘ. ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ. Ο Δημήτριος Καλπέρης (James T. Kalperis) απεβίωσε στις 27 Δεκεμβρίου 2024 στο Φάλμουθ της Μασαχουσέτης, περίπου τρεις εβδομάδες μετά τα 95α του γενέθλια και λίγο μετά τον εορτασμό των τελευταίων του Χριστουγέννων με την οικογένειά του. Ο γιος του και η κόρη του ήταν δίπλα του. Προηγήθηκαν στο θάνατο η αγαπημένη του σύζυγος, Αγγελική Ξυνταροπούλου – Καλπέρη (Angel Xyndaropoulos Kalperis), και οι γονείς του, Τομ Καλπέρης (Tom Kalperis) και Ειρήνη Πόδα – Καλπέρη (Irene Podas – Kalperis).
Ο Δημήτριος Καλπέρης γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1929 στο Ουέστμπρουκ του Μέιν, από Ελληνες μετανάστες στην αρχή της Μεγάλης Υφεσης. Δεν είναι τυχαίο που τα χρόνια που μεγάλωσε κατά τη συγκεκριμένη περίοδο σημάδεψαν ανεξίτηλα τη ζωή του. Ήταν πάντα άνθρωπος του λαού, ζώντας με ταπεινότητα και βοηθώντας αθόρυβα και ανώνυμα όσους είχαν ανάγκη. Παρέμεινε ανιδιοτελής μέχρι το τέλος, νοιαζόμενος μόνο για τους άλλους και αφιερώνοντας τον χρόνο και τις δυνάμεις του στους μαθητές, τους φίλους και την κοινότητα.
Ο Καλπέρης περνούσε τα καλοκαίρια στο οικογενειακό του σπίτι στο Old Orchard Beach. Εκεί ανέπτυξε μεγάλη αγάπη για την παραλία και τη θάλασσα και έγινε παθιασμένος κολυμβητής. Κολυμπούσε καθημερινά, ανεξαρτήτως καιρού ή θερμοκρασίας του νερού. Περνούσε κάθε καλοκαίρι στο οικογενειακό του σπίτι στην παραλία και είχε στην κατοχή του πολλές επιχειρήσεις εκεί. Αναμενόμενα, ήταν γνωστός σε όλους στην παραλία ως «Τζίμυ».
Ο Καλπέρης φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ (UVM), όπου σπούδασε Προϊατρική και ειδικεύτηκε στη Βιολογία. Ηταν ταλαντούχος αθλητής και συμμετείχε στις ομάδες μπάσκετ και μπέιζμπολ του Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια, απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους στην Ψυχολογία και την Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Bridgwater State.
Γνώρισε τη σύζυγό του, Αγγελική Ξυνταροπούλου, σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα και παντρεύτηκαν στην Αθήνα. Λίγο μετά την αποφοίτησή του από το UVM το 1955, μετακόμισαν στο Φάλμουθ της Μασαχουσέτης, όπου μεγάλωσαν τα δύο τους παιδιά. Τον ίδιο χρόνο, ανέλαβε τη διδασκαλία Βιολογίας και Επιστημών στο Λύκειο Λώρενς.
Λόγω της φυσικής του κλίσης προς τον αθλητισμό, ο Καλπέρης σύντομα ανέλαβε την προπονητική του, τότε νεοσύστατου, τμήματος στίβου. Από το 1959 και για 11 χρόνια, προπόνησε τις ομάδες στίβου και ανωμάλου δρόμου, κατακτώντας 64 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων 14 πολιτειακών, και το Πρωτάθλημα BAA το 1970. Σε αναγνώριση της προσφοράς του, το στάδιο στίβου του Λυκείου Φάλμουθ φέρει το όνομά του.
Ο Καλπέρης συνέχισε ως υποδιευθυντής αρμόδιος για τις μαθητικές δραστηριότητες, αγαπητός στους μαθητές και το προσωπικό, γνωστός ως «Kalpy». Κατά τη διάρκεια της ζωής του, αναγνωρίστηκε για την προσφορά του με πολλές διακρίσεις, όπως η Εισαγωγή στο Hall of Fame Προπονητών Στίβου της Μασαχουσέτης (1979) και το Distinguished Service Award από τον Εθνικό Σύνδεσμο Προπονητών Λυκείων (1992).
Ο Καλπέρης υπήρξε μέλος του Τεκτονισμού για πάνω από 65 χρόνια και ήταν υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του. Ηταν μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Hyannis και υπηρέτησε για πάνω από 65 χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο των American Friends of the Blind in Greece (AFBG), λαμβάνοντας ειδική διάκριση από τη Βασίλισσα Φρειδερίκη της Ελλάδας.
Αφήνει πίσω του τον γιο του, Τόμας, την κόρη του, Ελίζαμπεθ Καλπέρη – Τσου (Elizabeth Chu), και τα εγγόνια του Σι Τζέι (CJ) και Πήτερ Τσου (Peter Chu).
Πηγή:ekirikas.com
Σχόλια Facebook