Ενώθηκαν ελληνικά σχολεία από διάφορες χώρες για τις γιορτές
Τάμπα, Φλόριδα.- Ελληνικά σχολεία απ’ όλο τον κόσμο παρουσίασαν την εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και του αναμενόμενου Νέου Χρόνου, σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και απέσπασε συγχαρητήρια, αλλά και επαίνους για τη σημασία της, από πολιτικούς, στελέχη του υπουργείου Παιδείας και άλλους αρμόδιους που την παρακολούθησαν.
Kαλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και την οποία ο συντονιστής της εκδήλωσης, Δρ Σπυρίδων Μπούρας, την αποκάλεσε «Δασκάλα της Ομογένειας», μίλησε με πάθος για την αξία της Ελληνικής Παιδείας και το έργο των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.
«Η Διασπορά (sic) είναι η μισή Ελλάδα, εκτός Ελλάδος», τόνισε, μεταξύ άλλων η κ. Κοκόλη και πρόσθεσε πως οι αρμόδιοι πρέπει να προσέξουν ότι «η Διασπορά (sic) χρειάζεται περισσότερη προσοχή», γιατί «είναι μια ζωντανή Ελλάδα που κρύβει μέσα της τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό».
Με ιδιαίτερη έμφαση η κ. Κοκόλη υποστήριξε ότι «θέλουμε υπουργείο Διασποράς». Ευχαρίστησε, εξάλλου, τους συνεργάτες της, τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Για την παρούσα στην εκδήλωση υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδος, Ζέττα Μακρή, είπε ότι έδωσε πρόπερσι 45 βραβεία σε δασκάλους που έχουν υπηρετήσει 25 χρόνια. «Σήμερα, ο Πρωθυπουργός έχει βάλει πάρα πολύ καλά στελέχη στο υπουργείο Παιδείας», συμπλήρωσε. Εκανε, επίσης, αναφορά στις σπουδές που έχουν αρχίσει και γίνονται στην Ελλάδα, για φοιτητές από το εξωτερικό. Ευχαρίστησε, ακόμα, στελέχη του υπουργείου Παιδείας, αρμόδιους για την Ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό και, βέβαια, τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία. «Αυτοί είναι οι στυλοβάτες της Παιδείας και οι κήρυκες της Διασποράς», είπε. Καταλήγοντας εγκωμίασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.
Η υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή, είπε ότι στο υπουργείο υπάρχει πράγματι μια «δεμένη» ομάδα συντονισμένη στο έργο της Ελληνικής Παιδείας. Τόνισε δε ότι «στο πρόσωπο της κυρίας Κοκόλη, αντανακλάται όλη η Ομογένεια, γιατί το δικό της πάθος, τη δική της αγάπη για την Παιδεία, τη συμμερίζονται και άλλοι νεότεροι. Είναι ένας άνθρωπος υπόδειγμα, ανιδιοτελής, που αγαπά την Παιδεία, αγαπά την Ελλάδα και την Ορθοδοξία». Επίσης, ότι «υπάρχουν κι άλλοι που ακολουθούν το παράδειγμά της και τα βήματά της».
Ο βουλευτής Κυκλάδων και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Φίλιππος Φόρτωμας, είπε ότι είναι πολύ σημαντική η ελληνόγλωσση εκπαίδευση για τη Διασπορά, ενώ παρότρυνε να επισκεφτούν την Αθήνα και άλλα σχολεία της Ομογένειας. Υποστήριξε, ακόμα, ότι πρέπει η ελληνική γλώσσα να αναγνωριστεί ως παγκόσμια από τους διεθνείς φορείς.
Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Πασσάς, χαρακτήρισε την εκδήλωση «Γιορτή της Ομογένειας» και συνεχάρη την κ. Κοκόλη και όλους τους συντελεστές.
Η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Ν. Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά, βεβαίωσε ότι η υπηρεσία της είναι και θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, το έργο των οποίων είναι φανερό ότι αναγνωρίζεται από όλους.
Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Ν. Υόρκη, Δήμητρα Πατρωνίδου, ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα, είπε ότι το γραφείο της στηρίζει τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών και εξέφρασε τη χαρά της για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση, καθώς και στον εορτασμό που παρακολουθούσε εκείνη την ώρα στο ελληνικό σχολείο «Πλάτων» του Μπρούκλιν.
Η Αντιπρύτανις Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Ολιστικής Μέριμνας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Διευθύντρια του εκεί Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας, Δρ Ελένη Γρίβα, αναφερόμενη στην εκδήλωση, είπε ότι «μέσα από τη δράση των μαθητών και των σχολείων της Διασποράς και της Ελλάδος, αναδεικνύονται χριστουγεννιάτικα έθιμα και γιορτές από διάφορες περιοχές, ως μια σημαντική προσπάθεια σύνδεσης του Ελληνισμού». Είπε, επίσης, ότι η εκδήλωση ήταν «καρπός δικής πρωτοβουλίας». Η Δρ Γρίβα, υπογράμμισε, ότι η εκδήλωση «μας υπενθυμίζει τη θρησκευτική και πολιτισμική αξία και σημασία των Χριστουγέννων. Μας θυμίζει ότι είναι μια γιορτή που ενώνει, μας φέρνει πιο κοντά στις ρίζες και στις παραδόσεις μας, με την ομορφιά της διαφορετικότητας για να δημιουργήσουμε γέφυρες κατανόησης».
Ο Συντονιστής Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ, Γεώργιος Βλάχος, υποστήριξε ότι η εκδήλωση είναι μια «μοναδική πολιτιστική ευκαιρία για όλους μας, να δούμε ελληνικά έθιμα, εκδηλώσεις, τραγούδια, Κάλαντα, από διαφορετικά μέρη του κόσμου, όπου ζουν Ελληνες και υπάρχουν ελληνικά σχολεία». Είπε, επίσης, ότι «είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και καλές πρακτικές, αλλά και να κτιστούν γέφυρες επικοινωνίας, γέφυρες πολιτισμού».
Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Βλάχος είπε ότι στις 23 Φεβρουαρίου 2025, όλα τα Συντονιστικά Γραφεία θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις εκδηλώσεις που θα κάνουν όλα τα σχολεία για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Η πρόεδρος του οργανισμού «Ελληνική Παιδεία Αμερικής», Βασιλική Φιλιώτη, ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα και το Νέο Χρόνο. «Η εκδήλωση αυτή, φέρνει κοντά τους Ελληνες απ’ όλο τον κόσμο», τόνισε.
Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, κ. Σεραφείμ, κάλεσε όλους να συνεχίσουν να είναι «στην πρώτη γραμμή της μαρτυρίας του Ελληνισμού».
Εκ μέρους του Hellenic Classical Charter School στο Μπρούκλιν και στο Στάτεν Αϊλαντ, ευχήθηκε η Κωνσταντίνα Καπετανάκη.
Μετά τους χαιρετισμούς, έγιναν παρουσιάσεις με θέμα τα Χριστούγεννα από διάφορα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, καθώς και από το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Γαβριάς, της Αρτας. Στις παρουσιάσεις, με σύντομες επεξηγήσεις, φωτογραφίες και βίντεο, συμμετείχαν οι εξής: Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, Ελληνικά Σχολεία Καΐρου, Αθηναϊκή Ακαδημία Κλίαργουότερ και Φορτ Μάϊερς, Φλόριδας, Plato Charter Schools, Φλόριδας, Σχολή Σαχέτι, Γιοχάνεσμπουργκ, Odyssey Charter School, Delaware, Ενιαίο Σχολείο Βουλιαρατίου, Αργυροκάστρου, Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Μάλτας, Δημοτικό Σχολείο Λουμπουμπάσι, Κονγκό, Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Waiblingen Bάδης-Βυρτεμβέργης, Γερμανίας, Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Λουσάκας Ζάμπιας, Ελληνική Ακαδημία Χαράρε Ζιμπάμπουε, Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Κινσάσας Κονγκό και Απογευματινό Σχολείο «Πλάτων» Μπρούκλιν. Σχετικά, μίλησαν εκπρόσωποι αυτών των σχολείων.
Συγκινητική ήταν η εμφάνιση στην αρχή και στο τέλος της εκδήλωσης, της χορωδίας St. Mary’s Indian Orthodox Cathedral, του Μπαχρέιν, που έψαλε το τροπάριο «Αγνή Παρθένε».
Πηγή: ekirikas.com
Σχόλια Facebook