Σε ετοιμότητα η Αθήνα για το ενδεχόμενο τουρκοσυριακού μνημονίου – Τι λένε πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Αθήνα.- Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο υπογραφής τουρκοσυριακού μνημονίου προθέσεων ανακήρυξης ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, στα πρότυπα του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν και πώς ενδεχόμενο παράνομο μνημόνιο της Άγκυρας θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Αθήνα.

Η Αθήνα παρακολουθεί επισταμένα κάθε κίνηση που γίνεται στη Συρία και ειδικότερα σε ότι αφορά τις κινήσεις της σε διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο.

Ήδη, ακόμη και στην Τουρκία όπως αναφέραμε σε πρόσφατο δημοσίευμα του enikos.gr, τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος γεμίζουν καθημερινά άρθρα για την πιθανότητα υπογραφής μνημονίου προθέσεων για ανακήρυξη ΑΟΖ.

Ουσιαστικά, εάν η Τουρκία καταφέρει με την προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας να υπογράψει παράνομο τουρκοσυριακό μνημόνιο θα παρακάμψει την νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα βάζει στο κάδρο της αναγνώρισης από την πίσω πόρτα τα κατεχόμενα – σαν συμβαλλόμενο μέρος, τεμαχίζοντας την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη γεωπολιτικά δεν είναι καλή για την Ελλάδα ούτε « φιλική ενέργεια » καθώς « η Τουρκία μπαίνει σε δεύτερη χώρα στη Μεσόγειο» υπογραμμίζοντας πώς αν προχωρήσουν στην υλοποίηση των εν λόγω σχεδίων προφανώς και θα υπάρξει αντίδραση.

Οι ίδιες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσθέτουν ότι «παραγνωρίζοντας από την Τουρκία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτό είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Η Τουρκία φέρεται διατεθειμένη να υπογράψει ένα μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ με το νέο καθεστώς της Συρίας, παρόμοιο με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που υπέγραψε με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης. Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει από κοινού σε ανακήρυξη ΑΟΖ με την Συρία και το ψευδοκράτος των Κατεχομένων, διότι αφενός το καθεστώς στη Συρία αυτή τη στιγμή δεν έχει διεθνή αναγνώριση ενώ ούτε το ψευδοκράτος είναι αναγνωρισμένη οντότητα.
Ωστόσο, όλα τα δεδομένα συγκλίνουν προς το ενδεχόμενο η Άγκυρα να υπογράψει με την Δαμασκό ένα μνημόνιο ανακήρυξης ΑΟΖ.

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης Ερντογάν και του πρωταγωνιστικού ρόλου που επιχειρεί να διαδραματίσει στην μετά Άσαντ εποχή, δίνει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet, σε άρθρο με τίτλο «Ιστορική ευκαιρία για την Τουρκία» και υπότιτλο «Αλλαγή ατμόσφαιρας στη Μεσόγειο».

Το ενδεχόμενο η Τουρκία να καταλήξει σε συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με τη νέα συριακή κυβέρνηση έχει ανησυχήσει την Αθήνα και την Λευκωσία. Οι Τούρκοι αναλυτές την αποκαλούν «ιστορική ευκαιρία».

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διατηρεί σε υψηλούς τόνους τη ρητορική περί ενδεχόμενης εισβολής στη Συρία σε εδάφη των Κούρδων, με την επιχείρηση να φτάνει μέχρι ανατολικά του Ευφράτη.

«Η τρομοκρατική οργάνωση συνεχίζει να απειλεί τα σύνορά μας και τις επιχειρησιακές περιοχές μας στη Συρία. Μέχρι να αφοπλιστεί η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και οι ξένοι μαχητές της να φύγουν από τη Συρία, οι προετοιμασίες και τα μέτρα μας θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση στη Συρία και ο στρατός της, ο Συριακός Εθνικός Στρατός, μαζί με τον συριακό λαό, θα απελευθερώσουν τις περιοχές που κατέχονται από την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG» αναφέρουν πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.