Συρία: ΗΠΑ, Τουρκία και Ισραήλ επιδιώκουν κομβικό ρόλο στις εξελίξεις – Ισχυρή έκρηξη στη Δαμασκό

Στο Τέμενος των Ομεϋαδών στη Δαμασκό, χιλιάδες Σύροι, με σημαίες στα χέρια, συγκεντρώθηκαν για την πρώτη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, μετά την πτώση του Άσαντ. Στην κεντρική πλατεία της Δαμασκού και σε πολλές ακόμη μεγάλες πόλεις, πλήθη πανηγύρισαν την επανάσταση, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του επικεφαλής των τζιχαντιστών ανταρτών, και de facto ηγέτη της Συρίας, Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι. Στο διπλωματικό πεδίο, οι μεγάλες δυνάμεις συνεχίζουν την προσπάθεια εδραίωσης ή περιφρούρησης των συμφερόντων τους στη χώρα. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μπλίνκεν, βρέθηκε σε Άγκυρα και Βαγδάτη.

Ισχυρή έκρηξη στη Δαμασκό

Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στη Δαμασκό, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο Ρεσούλ Σερντάρ ανταποκριτής του Al Jazeera λέει ότι ακούστηκε μια «δυνατή έκρηξη» στην πρωτεύουσα της Συρίας το βράδυ της Παρασκευής (13/12).

«Ταρακούνησε το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι δημοσιογράφοι», δήλωσε ο Σερντάρ, προσθέτοντας ότι ακολούθησε ο ήχος πολλών λιγότερο ισχυρών εκρήξεων.

Αν και η ακριβής πηγή και οι τοποθεσίες των εκρήξεων δεν επιβεβαιώθηκαν, ο Σερντάρ σημείωσε ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς «σε στρατηγικές περιοχές» σε όλη τη Συρία – ιδιαίτερα μέσα και γύρω από τη Δαμασκό – τα βράδια τις τελευταίες ημέρες.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Τουρκία

Την ώρα που υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις στη Συρία κερδίζουν συνεχώς έδαφος από τους Κούρδους που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έσπευσε στην Αγκυρα.

Το μήνυμα που εξέπεμψε κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σήμερα, ήταν ότι οι κουρδικές δυνάμεις πρέπει να φύγουν, η Τουρκία έχει τη δύναμη να το κάνει μόνη της και πως η Τουρκία έχει πλέον λόγο στο σύνολο της Συρίας.

Εξάλλου, η Τουρκία δεν λαμβάνει σοβαρά τις όποιες δεσμεύσεις του Αμερικανού υπουργού, του οποίου η θητεία λήγει σε μόλις 37 ημέρες. Ο Χακάν Φιντάν μάλιστα του ευχήθηκε «καλή επιτυχία» για τη συνέχεια, ευχή που εξελήφθη και ως ένα επιπλέον κεκαλυμμένο μήνυμα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στις δημόσιες δηλώσεις του στην Τουρκία ο Μπλίνκεν απέφυγε να εκφέρει τον όρο «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», δηλαδή τους Κούρδους, τους οποίους είχε χαρακτηρίσει συνεργάτες ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα στην Ιορδανία.

Ωστόσο, είπε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να διασφαλιστεί ότι δεν θα επανεμφανιστεί το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Πάνω από 50.000 μέλη του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται σε στρατόπεδα που περιφρουρούν οι κουρδικές δυνάμεις.

Σε εκτός προγράμματος αιφνίδια επίσκεψή του στη Βαγδάτη μετά την Άγκυρα, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε στον πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ότι κανείς δεν γνωρίζει περισσότερο από το Ιράκ τη σημασία της σταθερότητας στη Συρία και της αναβίωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Η αποτίμηση των ΗΠΑ για τις επαφές Μπλίνκεν στην Τουρκία

Bασικός στόχος του Μπλίνκεν ήταν να εξασφαλίσει ότι η Άγκυρα δεν θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας και συνεπώς δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι προσπάθειες αναχαίτισης του κινδύνου που λέγεται ISIS. Φαίνεται πως υπάρχει μια βασική κατανόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές, μια κατανόηση που μπορεί για κάποιο διάστημα να οδηγήσει σε μια φαινομενική ηρεμία αλλά κανείς στην Ουάσιγκτον δεν είναι πεπεισμένος πως η Τουρκία θα τηρήσει τους όρους μια άτυπης μόνιμης αποκλιμάκωσης, ειδικότερα από την στιγμή που θα αναλάβει η κυβέρνηση Τραμπ – όποτε και ο ΕρντογΆν θα επιχειρήσει να πείσει τον επόμενο πρόεδρο να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες και να αφήσει το θέμα της ΣυρΊας στα χέρια του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει πως έχει μια τεράστια ευκαιρία να διαχειριστεί το θέμα του Ιράν με τους δικούς του όρους, οι οποίοι μάλιστα μοιάζουν για πρώτη φορά τόσο ευνοϊκοί. Στο επιτελείο του, εκτιμάται ότι ένα τόσο αποδυναμωμένο Ιράν θα δεχθεί αναγκαστικά τους όρους που θα του τεθούν για μια συμφωνία για τα πυρηνικά, αλλά ακόμη και αν δεν δείξει διάθεση συνεργασίας δεν αποκλείουν ακόμη και προληπτικά πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως ο Ρίτσαρντ Γκρένελ αναλαμβάνει ρόλο ειδικού απεσταλμένου για το Ιράν, γίνεται αντιληπτό ότι από τις 20 Ιανουραιου και μετά θα υπάρξει τεράστια κινητικότητα.

Πηγή:ertnews.gr